Tujina

Trump odpovedal obisk Severne Koreje in ga prestavil v 'bližnjo prihodnost'

Washington, 24. 08. 2018 06.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo prihodnji teden ne bo odpotoval na četrti obisk v Pjongjang, cilj katerega je bil doseči 'diplomatski napredek' k popolni in preverljivi denuklearizaciji Severne Koreje. Za spremembo načrtov se lahko zahvali predsedniku Trumpu, ki je nov Pompeov obisk prestavil enkrat 'v bližnjo prihodnost'.

Potem ko je ameriški državni sekretar Mike Pompeo v četrtek najavil, da prihodnji teden znova odhaja v Pjongjang in da ga bo na potovanju pa ga bo spremljal Stephen Biegun, ki je postal poseben odposlanec za Severno Korejo, je danes ameriški predsednik Donald Trump prek Twitterja sporočil, da načrtovani obisk, že drugi od zgodovinskega srečanja med njim in voditeljem Kim Džong Unom v Singapurju, odpoveduje. 

Junijsko srečanje med voditeljema je minilo v nadvse pozitivnem vzdušju.
Junijsko srečanje med voditeljema je minilo v nadvse pozitivnem vzdušju. FOTO: AP

"Državnemu sekretarju Pompeu sem naročil, naj ne gre v Severno Korejo v tem trenutku, ker imam občutek, da nismo naredili zadostnega napredka, kar se tiče denuklearizacije Korejskega polotoka," je Trump zapisal na Twitterju.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Hkrati je okrcal tudi Kitajsko, da ne pomaga dovolj pri jedrskem razoroževanju države na severnem delu Korejskega polotoka. "Sekretar Pompeo se veseli obiska v Severni Koreji v bližnji prihodnosti, verjetno po razrešitvi naših trgovinskih odnosov s Kitajsko. Medtem bi želel poslati najtoplejše pozdrave in spoštovanje voditelju Kimu. Veselim se skorajšnjega srečanja z njim!" je še tvitnil Trump.

Če bi državni sekretar Mike Pompeo prihodnji teden znova odpotoval v Severno Korejo, bi bil to že njegov četrti obisk v Pjongjangu. Skupaj s posebnim odposlancem Stephenom Biegunom bi poskušala doseči 'diplomatski napredek' k popolni in preverljivi denuklearizaciji Severne Koreje. Pričakovanja pred potovanjem so bila usmerjena v to, da bi ameriški državni sekretar dobil priložnost za neposredno srečanje z Džong Unom. Tako bi popravil vtis, ki ga je pustil na zadnjem snidenju v začetku prejšnjega meseca, ki naj bi bilo po oceni neimenovanih virov ameriške televizije CNN "najslabše mogoče".

Mike Pompeo med obiskom Severne Koreje v začetku julija.
Mike Pompeo med obiskom Severne Koreje v začetku julija. FOTO: AP

Kakšna bo vloga novega odposlanca?

Glavna naloga Bieguna bo usmerjati ameriško politiko do Pjongjanga in voditi napore za izpolnitev zaveze k denuklearizaciji te države. Vlogo posebnega odposlanca prevzema v času, ko se zdi, da so pogovori med državama povsem zastali. "Njegovo imenovanje prihaja v kritičnem času, kar zadeva odnose med Severno Korejo in ZDA. Da bi dosegli napredek, je angažma za polni delovni čas absolutno potreben. Ob upoštevanju prihajajočih diplomatskih aktivnosti bi lahko bil ravno september mesec pobota ali razhoda za Korejski polotok," poudarja David Maxwell, višji sodelavec ameriške Fundacije za obrambo demokracij. 

Ameriški predsednik Trump je zadnji hip odpovedal obisk Mika Pompea v Severni Koreji, ki bi bil že njegov četri zapovrstjo.
Ameriški predsednik Trump je zadnji hip odpovedal obisk Mika Pompea v Severni Koreji, ki bi bil že njegov četri zapovrstjo. FOTO: AP

"Glede na osebni stik med ameriškim predsednikom in severnokorejskim voditeljem bi moral Trump Džong Unu sporočiti, da je Biegun njegov posebni odposlanec, zadolžen za vsa pogajanja s Severno Korejo, s čimer ga bo opolnomočil in mu pomagal vzpostaviti kredibilnost," je še poudaril Maxwell.

Beigun v preteklosti sodeloval tudi z Bushem

Beigun je sicer nekdanji direktor avtomobilskega proizvajalca Ford Motor in nekdanji član sveta za nacionalno varnost v administraciji Georgea W. Busha. Prav ta se pojavlja kot potencialni kandidat za zamenjavo nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost H.R. McMasterja.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Apostol1
25. 08. 2018 12.25
+2
Kim je do sedaj najbolje dokazal ,da je Trump navaden bogataški samovšečen bogataški bebec in prav nič drugega , če bi bil Trump rojen v Venezueli bi bil enak Maduri.
maijster
25. 08. 2018 08.54
+2
..lump ta trump,he,he,he,...se reši vsakega najožjega sodelavca če ni po njegovem,laže in laže se vsak dan zapleta,prvi ameriški diktator nebo dočakal konec mandata če pa,pa zagotovo v drugo nima možnosti
trumpet2018
24. 08. 2018 07.53
+2
Haha, spet citiranje CNN-a, največjih luzerjev in lažnivcev, gledanost jim vsako leto pade za 20 procentov, zdaj so že zelo blizu ničli, ja, zelo »kredibilen medij«, Poglejte si npr. retweete in oglede pri Chrisu Cuomu in Pennywisu, piskajočem Brianu Stelterju iz CNN –a, po 100 ali 200 retweetov, všečkov in ogledov na dan,podobno velja za 24 ur, potem pa poglejte koliko ogledov in retweetov ima Mark Dice na twiterju –tam okrog 15000, 20000 vsak dan. Totalni soroševi luzerji, financirani s strani megakorporacij, soroševih organizacij, več milijonske donacije jim ne pomagajo prav nič, Mirke Dice pa svoje prispevke pripravlja doma v domači kuhuinji,podobno velja za Paula Josepha Watsona. internet je že zdavnaj povozil msm korporativne medije. Hillary je imela 90 procentno podporo msm medijev, pa je vseeno izgubila. Zato pa je CNN-ov moto : Če jih ne moremo premagati, jih bomo pa utišali in prepovedali, seveda tem globalističnim luzerjem s to cenzuro na internetu ne bo nikoli uspelo, ljudje so jih že zdavnaj spregledali, zato pa imajo tako nizko gledanost.
mijavci
25. 08. 2018 07.33
-1
Kr dosti tega drži tudi za ta portal in tv pop, ter A kanal.
_endrug
25. 08. 2018 07.53
+1
Komentar Trumpovega privrženca. Sa. O nakladanje brez podlage.
_endrug
25. 08. 2018 07.54
-1
Titanium
25. 08. 2018 08.17
+1