Tujina

Poplavljeni New Orleans se pripravlja na tropsko nevihto Barry

New Orleans, 11. 07. 2019 21.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Jug ZDA bi lahko dosegel prvi orkan letos, napovedujejo meteorologi. Tropska nevihta Barry, ki bi se lahko okrepila v orkan, se počasi približuje ameriški obali. Najbolj ogrožen je New Orleans, ki je zaradi nedavne hude nevihte, trenutno pod vodo. Guverner Louisiane je že razglasil izredne razmere, v nekaterih delih mesta pa so oblasti odredile obvezno evakuacijo.

V ameriški zvezni državi Louisiana, natančneje v mestu New Orleans se pripravljajo na najhujše. Tropska nevihta Barry, ki je nastala v Mehiškem zalivu, se počasi približuje ameriški obali, dosegla naj bi jo konec tedna. Nevihto spremlja močan veter, meteorologi pa se bojijo, da se bo v neslednjih dneh okrepila v prvi orkan letos. 

Guverner Louisiane John Bel Edwards je že razglasil izredne razmere, v nekaterih soseskah blizu reke Mississippi so odredili obvezno evakuacijo. Oblasti prebivalcem svetujejo, naj se umaknejo na varno in si zagotovijo dodatne zaloge hrane. 

Po napovedih meteorologov največje nevarnosti trenutno ne predstavlja močan veter, ampak obilno deževje, na katerega se zdaj v mestu pripravljajo. Mesto je sicer leta 2005 prešel orkan Katrina, ki je povzročil katastrofalne posledice. 

Nevihta Barry se pomika počasi, dosegla pa naj bi tri ameriške zvezne države, in sicer Lousiano, Mississippi in Teksas. 

New Orleans pod vodo.
New Orleans pod vodo. FOTO: AP

New Orleans je sicer nevihta z obilnim deževjem dosegla že v sredo, deli mesta pa so trenutno pod vodo. Ta je poplavila številne hotele, podjetja, ulice pa spremenila v reke in paralizirala promet. Nekateri prebivalci so po poplavljenih ulicah celo veslali v kajakih. 

Sezona orkanov v Atlantskem oceanu se je sicer začela 1. junija, doslej pa ni še nastal noben orkan, kar je po besedah meteorologov nenavadno. Sicer naj bi bila letošnja sezona orkanov povprečna, po napovedih lahko ZDA in karibske države pričakujejo do štiri večje orkane. 

Lansko sezono orkanov je zaznamoval orkan Irma, ki velja za enega najmočnejših v zgodovini. Veter je v sunkih dosegal hitrosti okoli 300 km na uro, orkan pa je dosegel najvišjo, peto stopnjo moči. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ciymbalta
12. 07. 2019 19.40
-4
To mi delaj udri narava po njih
RamzesII
12. 07. 2019 10.05
+2
Nič zato, bo spet prišla vojska in naluknjala brežine, da bo voda odtekla drugam, ne pa na premožne četrti.
Rafael Kramar
12. 07. 2019 10.23
+1
Ja, prav to dela vojska!! Luknja brežine 🙄