Tujina

Popolna, preverljiva in nepovratna denuklearizacija pogoj za odpravo ameriških sankcij

Seul, 14. 06. 2018 11.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

ZDA ne bodo odpravile sankcij proti Severni Koreji, dokler ne bo prišlo do popolne in preverljive denuklearizacije. Ameriški državni sekretar Mike Pompeo Južni Koreji in Japonski hkrati zagotavlja, da zavezništvo med njimi ostaja trdno.

Sankcije proti severnokorejskemu režimu ne bodo odpravljene, dokler ne bo prišlo do denuklearizacije, "ki bo popolna, preverljiva in nepovratna," zagotavlja ameriški državni sekretar Mike Pompeo.

Pompeo se nahaja v Seulu, kjer južnokorejskemu predsedniku Moon Jae-inu poroča o zgodovinskem srečanju med ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom v Singapurju. Pompeo je po pogovorih zatrdil, da Severna Koreja razume, da mora biti proces denuklearizacije hiter in mora temeljiti na pogojih in biti postopen. Z Moonom pa sta vrh v Singapurju označila za velik uspeh, ki je svetu prihranil "strah pred vojno, jedrsko vojno in tudi pred raketami dolgega dosega."

Mike Pompeo na tiskovni konferenci s kolegoma iz Južne Koreje in Japonske, Kang Kyung-wha in Tarom Konom.
Mike Pompeo na tiskovni konferenci s kolegoma iz Južne Koreje in Japonske, Kang Kyung-wha in Tarom Konom. FOTO: AP

A Pompeo obenem hiti zagotavljati tako Južni Koreji kot Japonski, katere zunanji minister se je prav tako udeležil srečanja, da njihovo zavezništvo ostaja "železno trdno," poroča BBC.

Južno Korejo so namreč nekatere Trumpove obljube na srečanju neprijetno presenetile, predvsem besede, da bo Washington ustavil skupne vojaške vaje z južnokorejsko vojno, ki jih uradni Pjongjang smatra za provokacijo. To naj bi bilo neusklajeno z zavezniki v regiji, saj tako Južna Koreja kot Japonska vseskozi poudarjata, da so vojaške vaje nujne za zagotovitev njihove varnosti.

Pompeo je sicer hiter pojasnjevati, da ustavitev vojaških vaj pomeni zgolj gesto dobre volje, dokler potekajo pogajanja s Severno Korejo. Če pogajanja o odpravi jedrskega orožja ne bodo potekala dobro, pa bi jih lahko obnovili. ZDA naj bi tudi pričakovale, da bo Pjongjang proces denuklearizacije zaključil do konca prvega Trumpovega mandata, torej do leta 2020.

Na sporazum letijo številne kritike

Mnogi so kritični do skupne izjave, ki sta jo voditelja podpisala ob koncu srečanja v Singaurju. Ta sicer govori o denuklearizaciji Severne Koreje, a natančnejših podrobnosti o odpravi severnokorejskega jedrskega orožja ter predvsem o preverjanju tega procesa v izjavi ni. Severna Koreja se s podpisom ni zavezala k nikakršnemu posebnemu procesu za odpravo jedrskega orožja, poroča BBC. Prav tako v izjavi ni govora o "popolni, preverljivi in nepovratni" denuklearizaciji. A Pompeo je na tiskovni konferenci v Seulu dejal, da Severna Koreja razume, da mora do denuklearizacije priti hitro. Vprašanja novinarjev zakaj to ni opredeljeno v skupni izjavi s srečanja pa je označil za 'žaljiva' in 'absurdna'.

Ameriški predsednik Donald Trump in severnokorejski voditelj Kim Džong Un sta po vrhu v Singapurju podpisala skupno izjavo.
Ameriški predsednik Donald Trump in severnokorejski voditelj Kim Džong Un sta po vrhu v Singapurju podpisala skupno izjavo. FOTO: AP

Dogovor, ki sta ga podpisala Trump in Kim sicer predvideva vzpostavitev novih odnosov med ZDA in Severno Korejo. Ameriški predsednik je v dokumentu obljubil varnostna zagotovila Severni Koreji, Kim pa je potrdil zavezo k celoviti denuklearizaciji Korejskega polotoka.

Pompeo se iz Seula odpravlja na Kitajsko, kjer bo prav tako poročal o dosežkih srečanja med Trumpom in Kimom. Severna in Južna Koreja pa naj bi danes začeli vojaške pogovore na visoki ravni, prve v zadnjih desetih letih. Njihov cilj je zmanjšanje napetosti na meji, dolgoročno pa tudi končati vojaški konflikt med državama.

Državljanska vojna na korejskem polotoku namreč uradno ni bila nikoli končana. Krvavo bojevanje se je leta 1953 končalo zgolj s podpisom sporazuma o prekinitvi ognja in vzpostavitvi demilitarizirane cone, ki še dandanes deli sever in jug.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ciymbalta
14. 06. 2018 19.35
Severna in Južna Koreja bi se morala združit. Kim ima raketo sam te rakete ne bo uničil ker to mu je obramba.
BUONcaffee
14. 06. 2018 15.04
+0
Meni je Kim čiso o.k. fant. Zakaj mora uničiti orožje, drugi pa ne??????
Dule Med
14. 06. 2018 14.56
Mali de pokasiral nekaj miljončkov zelenjakov, in de se igra dalje nadaljevala.