Tujina

Kako poslanec porabi 4416 evrov dodatka k plači za pisarno, ostaja skrivnost

Bruselj/Luksembourg, 25. 09. 2018 11.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA / V.Š.
Komentarji
18

Odločitev Evropskega parlamenta za zavrnitev dostopa do porabe dodatka k plači je upravičena, je v Luksemburgu presodilo Sodišče EU. Gre za nekje 40 milijonov evrov na leto, ki jih evropski poslanci dobijo kot dodatek k plači za delovanje pisarne. "Opravljanje funkcije novinarja kot psa čuvaja je s sodbo Sodišča EU postalo zelo zaprto," pravi Nataša Pirc Musar.

Parlament je upravičeno trdil, da se zahtevani dokumenti nanašajo na osebne podatke, saj tožnikom ni uspelo dokazati potrebe po prenosu podatkov za pregled izdatkov evropskih poslancev, piše v sporočilu za javnost, ki ga je objavilo sodišče.

Sodišče ne more ocenjevati nadzornih mehanizmov

Sodišče izpostavlja tudi, da tožniki s svojimi argumenti ne spodbijajo zakonitosti odločitev parlamenta, temveč izpostavljajo pomanjkljivosti in neučinkovitost nadzornih mehanizmov, česar pa sodišče na tej točki ne more ocenjevati.

Tožbo je vložilo 29 raziskovalnih novinarjev iz vseh članic EU.
Tožbo je vložilo 29 raziskovalnih novinarjev iz vseh članic EU. FOTO: Thinkstock

Tožbo je vložilo 29 raziskovalnih novinarjev iz vseh članic EU, združenih pod imenom MEPs Project, ki jih vodi slovenska novinarka Anuška Delić, zastopa pa jih slovenska odvetnica Nataša Pirc Musar.

Parlament zavrnil dostop do podatkov o porabi 40 milijonov evrov na leto

Novinarji so postopek proti Evropskemu parlamentu na sodišču sprožili novembra 2015, ker ta ni želel zagotoviti dostopa do podatkov o porabi 40 milijonov evrov na leto, ki jih evropski poslanci dobijo poleg plače za delovanje pisarne.

Gre za 4416 evrov na mesec, ki so posredovani neposredno na osebni bančni račun evropskega poslanca. Pri tem ni zagotovljene preglednosti porabe denarja, niti ni treba poslancem vrniti neporabljenega denarja, so pretekli teden pred izrekom sodbe opozorili v skupini Zelenih v Evropskem parlamentu.

Sodišče trdi, da ne more ocenjevati nadzornih mehanizmov.
Sodišče trdi, da ne more ocenjevati nadzornih mehanizmov. FOTO: Thinkstock

Skupina novinarjev je najprej julija 2015 zahtevala, naj ji Evropski parlament posreduje podatke o porabi evropskih poslancev. Parlament je to zavrnil z utemeljitvijo, da gre za osebne podatke poslancev, ki ne morejo biti informacije javnega značaja.

Pirc Musar: Parlament poslancem dodelil pravico do skrite javne porabe

Sodba je kratka, na štirih straneh, glavni pravni argument je, da z novinarji nismo izkazali nujnosti posredovanja teh podatkov, s tem pa je sodišče dalo manever evropskim institucijam, da se pri vsaki stvari, ki se dotika osebnega podatka, sklicujejo na uredbo 45/2001, ocenjuje Pirc Musarjeva.

"Uredba varuje osebne podatke v zbirkah evropskih institucij in na ta način daje široko polje političnega manevra, da varstvo osebnih podatkov postaja priročen izgovor za to, da neka stvar ni transparentna," je dejala.

Gre za 4416 evrov na mesec, ki so posredovani neposredno na osebni bančni račun evropskega poslanca.
Gre za 4416 evrov na mesec, ki so posredovani neposredno na osebni bančni račun evropskega poslanca. FOTO: POP TV

Problem te evropske uredbe je, da mora vsak, ki od evropskih institucij zahteva kakršnekoli informacije, dokazati nujnost posredovanja takšne informacije. To je nekaj, kar je zelo blizu pravnega interesa, izkazovanje pravnega interesa za dostop do javnih informacij pa je po njenem prepričanju skregano z že uveljavljenimi pravnimi standardi.

'Novinar nujnossti posredovanja podatkov sploh ne more izkazati'

Institucije EU so v tem pogledu tako zelo zaprte, da novinar nujnosti posredovanja podatkov sploh ne more izkazati, je opozorila in dodala: "Novinarji bi morali narediti ne vem kakšno raziskavo, imeti žvižgače v parlamentu, da bi na sodišču lahko dokazali, kaj se dogaja in da zato želijo dokumente. Mi pa smo zatrjevali obratno: Te dokumente želimo, da bomo pokazali in dokazali, da poslanci ne ravnajo ekonomično z denarjem. Na koncu bi iz tega lahko nastala tudi pozitivna zgodba, lahko da je s porabo vse prav."

"Kot strokovnjakinja tudi za varstvo osebnih podatkov to zelo težko sprejmem," pravi Pirc Musarjeva.
"Kot strokovnjakinja tudi za varstvo osebnih podatkov to zelo težko sprejmem," pravi Pirc Musarjeva. FOTO: 24ur.com

Kot je dodala, žal zgodbe, ki so jih že razkrili novinarji, kažejo nasprotno.

Sodišče je s sodbo povedalo, da imajo evropski poslanci na delovnem mestu zelo široko pravico do varovanja osebnih podatkov. "Kot strokovnjakinja tudi za varstvo osebnih podatkov to zelo težko sprejmem. Moje stališče je, da imajo javni uslužbenci bistveno manjši obseg pravice do varstva osebnih podatkov ali zasebnosti kot vsi ostali," je dejala.

Vsa poročila porabe tega denarja spravljena v 'nekih škatlah v neki sobi'

"Ne gre pozabiti, da govorimo o približno 62 milijonih evrov denarja, ki ga parlament letno porabi za dnevne dodatke, splošne dodatke in dodatke za asistente evropskih poslancev. V enem petletnem mandatu Evropski parlament porabi 300 milijonov evrov, ki s to sodbo postajajo popolnoma skriti pred javnostjo," opozarja Pirc Musarjeva.

Kot je še opozorila, so odvetniki Evropskega parlamenta na zaslišanju na javnem naroku na sodišču v Luksemburgu priznali, da so vsi dokumenti, ki jih poslanci dajejo kot poročilo za porabo tega denarja, spravljeni "v nekih škatlah v neki sobi" in da iz teh škatel praktično po imenu in priimku poslanca ni mogoče najti ničesar: "To je bil zame samo dodaten argument, da internega nadzora nad porabo teh sredstev praktično ni."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jurek Jurek
26. 09. 2018 19.52
VINOGRADNIK33, povej še za druge stranke kako imajo to urejeno.
vinogradnik33
26. 09. 2018 13.53
+0
Zneski , ki jih prejemajo EU poslanci so absolutno previsoki , poleg tega si lahko privoščijo ob sebi zaposlitve " svetovalcev "( npr. SDS- Janševega sina !) , denar za pisarno v matični domovini pa SDS poslanci namenjajo stranki , ker imajo pisarno " slučajno " na sedežu stranke !
Marija Forti?
26. 09. 2018 10.28
+2
Bom moje vnuke prepričala,da gredo v politiko pa bodo imeli na razpolago na mesec znesek kot je moja celoletna pokojnina. Ali ni to lepo. Savoje delovno mesto pospraviš tako da zapreš usta in imaš 4.000€ napitnine.Res splača se biti politik.
gekados
26. 09. 2018 08.42
+1
bolj sporna je samo višina zneska ne pa za kaj ga porabijo, in vedno te eni isti ljudje, kaj briga delićevo, ženska je vred z ono musarjevo maloumna.
gekados
26. 09. 2018 08.49
+1
in, če že bentimo, bentimo potem nad samo višino zneska, ki je poleg osn. plače zelo visok. za kaj ga pa porabijo je pač njihova stvar.
Thinc25
26. 09. 2018 08.01
+7
Taka EU mi gre na bruhanje. V Bruslju govorijo tudi o vladavini prava, hočejo kaznovati tudi Madžarsko in Poljsko, pa naša arbitraža, resnično se delajo norca iz državljanov EU. Bil sem vesel ob vstopu Slovenije v EU, sedaj pa sem neskončno razočaran.
Lutra Lutra 1
25. 09. 2018 21.20
+9
Peterle je v teh letih potegnil malo manj kot 800.000 eur. Delavci, ki delajo za minimalko si tako lahko izračunajo koliko let oz življenj rabijo za tak denar.
Thinc25
26. 09. 2018 07.56
+5
rovte
26. 09. 2018 09.44
+3
Na bruhanje mi gre, res, bogi delavci ki delajo za minimalca in komaj preživijo, prav tako upokojenci z borih 400, 500, 600EUR pokojnine, ker so nam pokradli denar prislužen za 40 let delovne dobe, drugi se pa preseravajo in ne vedo kam bi z denarjem. Javna uprava je leglo nedelavnih osebkov in pri vsaki novi vladi se množijo.
Jurek Jurek
26. 09. 2018 19.54
lutra lutra, a si slišal že kdaj za družino Jankovič?
Lutra Lutra 1
25. 09. 2018 21.13
+9
No, sedaj lahko vsak izračuna, koliko je samo iz tega naslova v teh letih potegnil večni poslanec Peterle.
flojdi
25. 09. 2018 16.01
+8
.verjetno jim je za obstoj potrebno pojest eno jabolko iz zlata,ne tanavadnga z jablane
Brabus
25. 09. 2018 15.41
+8
ivan.z Doba
25. 09. 2018 13.06
+28
Lopovščina na visoki, evropski ravni. In potem se čudimo, da doma crkuje pravna država. Še malo, pa si bodo vzeli kolikor bodo hoteli!
Nabru3
25. 09. 2018 12.43
+39
To je samo vrh ledene gore. Ravno zaradi takšnih stvari mora/bo EU razpadla. Brez občutka, ni več kompasa.
rovte
26. 09. 2018 09.47
+3
Naj raspade čim prej zaradi cvikla in njemu podobnih, bomo videli kaj bosta z njegovo zlobno grofico potem počela.
Salamandros
25. 09. 2018 12.23
+11
V Luksemburgu? Se pravi je EU Izraelska tvorba? :D
ivan res grozni
25. 09. 2018 13.19
+3
Kakšna zveza je med Luksemburgom in Izraelom?