Tujina

Poraba zemeljskega plina po svetu narašča

Zagreb, 25. 01. 1998 11.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Zemeljski plin po podatkih mednarodne zveze za plin že zdaj zadovolji približno četrtino svetovnih potreb po energiji. Ocene strokovnjakov kažejo, da bo do leta 2005 njegova poraba v povprečju rasla z osemodstotno stopnjo letno, ko naj bi dosegla 3,3 krat večjo porabo kot v letu 1990. Ugotovljene svetovne zaloge zemeljskega plina znašajo približno 150 tisoč milijard kubičnih metrov, kar bi ob današnji potrošnji v višini dveh milijard kubičnih metrov letno, zadostovalo za naslednjih sedemdeset let. Ob upoštevanju ocen nepotrjenih zalog pa naj bi bilo plina dovolj za prihodnjih sto let, ob uvedbi novih tehnologij in boljši izkoriščenosti tega energenta pa za še enkrat toliko, torej za prihodnjih dvesto let.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.