Tujina

Poročevalka ZN v Turčiji na lastno pobudo preiskuje Hašokdžijev umor

Istanbul, 28. 01. 2019 11.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
K.H. / STA
Komentarji
8

V Turčiji se mudi posebna poročevalka ZN za človekove pravice, ki bo pod drobnogled vzela umor novinarja Hašokdžija. Oktobra so ga umorili na savdskem konzulatu v Istanbulu. Kot je poudarila Callamardova, se je za preiskavo odločila na lastno pobudo, saj doslej ni bilo nobenih uradnih zahtev po mednarodni kriminalistični preiskavi.

Agnes Callamard se je srečala s turškim zunanjim ministrom Mevlütom Cavusoglujem.
Agnes Callamard se je srečala s turškim zunanjim ministrom Mevlütom Cavusoglujem. FOTO: AP

Posebna poročevalka Združenih narodov za človekove pravice Agnes Callamard je s svojo ekipo strokovnjakov prispela na enotedenski obisk v Istanbulu, kjer bo preiskala umor savdskega novinarja Džamala Hašokdžija na savdskem konzulatu pred štirimi meseci. Preiskovalka je ob obisku v Turčiji poudarila, da se je v Turčijo odpravila na lastno pobudo, saj da ni bilo nobenega znaka, da "ZN nameravajo uradno zahtevati ali izvesti mednarodno kriminalistično preiskavo"

Agnes Callamard je posebna poročevalka za izvensodne, kratke ali samovoljne usmrtitve pri Visokem komisariatu Združenih narodov za človekove pravice. V preteklosti je vodila preiskave v številnih državah v Afriki, Aziji in na Bližnjem vzhodu.

Callamardova, katere preiskava ne poteka v okviru ZN, se je že sestala s turškim zunanjim ministrom Mevlütom Cavusoglujem. Več podrobnosti o današnjem srečanju, ki še poteka, na turškem zunanjem ministrstvu niso podali.

"Zaprosila sem za dostop do savdskega konzulata v Istanbulu in srečanje s savdskim veleposlanikom v Turčiji," je povedala Callamardova. "Prosila sem tudi za dovoljenje za podoben obisk v Savdski Arabiji," je dodala. Odgovora od savdskih oblasti še ni prejela. 

Posebno poročevalko v Turčiji spremlja ekipa pravnih in forenzičnih strokovnjakov ZN, ki bodo preučili odziv turških in savdskih oblasti na umor. Ocenili bodo tudi "naravo in stopnjo odgovornosti držav in posameznikov za umor". Preiskovalci, ki bodo v Istanbulu ostali do nedelje, preiskave sicer ne izvajajo v okviru ZN.

Savdski novinar, ki je pisal za Washington Post, je izginil 2. oktobra med obiskom savdskega konzulata v Istanbulu.
Savdski novinar, ki je pisal za Washington Post, je izginil 2. oktobra med obiskom savdskega konzulata v Istanbulu. FOTO: AP

Svoje ugotovitve bo skupina strnila v poročilu do konca maja, predstavila pa naj bi ga junija na svetu za človekove pravice. Kaj se bo zgodilo potem, je težko napovedati. "Naslednji koraki bodo odvisni od številnih dejavnikov, vključno s pripravljenostjo držav, da peljejo stvari dalje. Spodbude drugih deležnikov - medijev in civilne družbe - bi lahko pri tem igrale vlogo. Sodelovala bom z drugimi, da zagotovim, da bodo moja priporočila vzeli resno," je dejala Callamardova. 

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je pred časom pojasnil, da nima pooblastil, da bi sam ukazal preiskavo umora novinarja, zahteve po kazenski preiskavi pa tudi ni posredovala nobena država.

Savdska Arabija vztraja, da je bila smrt Hašokdžija posledica spodletele operacije, o kateri prestolonaslednik, princ Mohamed bin Salman, ni vedel nič. Trenutno poteka sojenje proti 11 obtoženim zaradi njihove vloge pri novinarjevem umoru. Za pet obtožencev je savdsko tožilstvo zahtevalo smrtno kazen.

Po trditvah Turčije so iz Savdske Arabije v Istanbul poslali 15-člansko ekipo, katere naloga je bila ubiti Hašokdžija. Ugibanja, da za umorom stoji sam prestolonaslednik, v Riadu odločno zanikajo.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resnicaosvobaja
28. 01. 2019 17.56
Putin čudežno drsi po lestvici možnih krivcev za umor Hakokšdžija ?!
vinogradnik33
28. 01. 2019 17.55
+4
Če bo prišla preblizu resnici , bo tudi ona odšla v večna lovišča !
kaktusar1
28. 01. 2019 17.03
+1
pa še kr nobenih sankcij s strani glavnega svetovnega policaja.....
Pozitiven
28. 01. 2019 12.57
+1
Je že imel kaj s tem sem prestolonaslednikom
KAPIBARA
28. 01. 2019 12.49
+11
Se ji bode lahko kaj zgodilo..
razocarani
28. 01. 2019 12.41
+22
ti morilski bedaki bodo sedaj placali z zivljenjem da se zasciti pravega morilca ,,kako bedni so ti neljudje ,,pa tudi ameri ki se vedno podpirajo savdice ,,za denam sokrivi umora ,,in to izprijeno amerisko politiko podpira tudi nasa politika ,,grozljivo kao so politiki izprijeni ,,
User1538643
28. 01. 2019 12.22
+10
Ja, pa kaj je s tem primerom? Vse bilo je tiho... Preproga?
razocarani
28. 01. 2019 12.44
+15
ameriski interesi vse pocistili ,,ja tudi to je amerika ,,a zaradi nekega skripala za katerega nimajo dokazov takoj groznje z vojno in sankcije ,,enako z jederskim orozjem v iranu a ni dokazov da obstaja ,,potrditev je napad na irok ko so bedni anglezi in ameri pokazali svojo izprijenost ,,pomorili na tisoce civilisto a nic nasli in vs eje bilo tiho ,,v tej druscini smo tudi mi ,,