Tujina

Stanje Velikega koralnega grebena se je močno poslabšalo

Sydney, 01. 09. 2019 15.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
9

Avstralska vlada je sporočila, da se je stanje Velikega koralnega grebena znova poslabšalo. Razlog za to pa so podnebne spremembe. Poročilo vlade opozarja, da so povišane temperature morja, ki so posledica človekovega delovanja, največja nevarnost za greben.

"Ukrepi za rešitev Velikega koralnega grebena še nikoli niso bili bolj potrebni," so zapisali v poročilu. 2300 kilometrov dolgi Veliki koralni greben se razteza pred avstralsko vzhodno obalo. Sestavlja ga 2800 manjših ločenih podmorskih koralnih grebenov in je največje območje koral na svetu, ki pa v zadnjih letih zaradi naraščanja temperature morja množično umirajo. Naravno znamenitost poleg globalnega segrevanja med drugim najbolj ogrožajo še kmetijske odplake in roparska vrsta morske zvezde. Organizacija Unesco že nekaj časa razmišlja o tem, da bi Veliki koralni greben uvrstila na seznam ogroženih krajev.

Poročilo, ki ga avstralska vlada objavlja vsakih pet let, opozarja na nenadno poslabšanje stanja v zadnjih desetih letih. Prvo poročilo iz leta 2009 ugotavlja, da se Veliki koralni greben nahaja na razpotju med varno in negotovo prihodnostjo. Drugo poročilo, objavljeno leta 2014, že opozarja, da gre za kraj, ki je pod pritiskom zunanjih dejavnikov. "Od takrat se je stanje na območju še dodatno poslabšalo in v letu 2019 Avstralija skrbi za spremenjen in slabo odporen greben," piše v poročilu. Avstralija je tako v letu 2018 za ohranjanje grebena namenila 304 milijone evrov.

Beljenje koral je v zadnjih letih močno vplivalo na stanje ekosistema.
Beljenje koral je v zadnjih letih močno vplivalo na stanje ekosistema. FOTO: Thinkstock

Rast temperatur je v letih 2016 in 2017 povzročila masovno beljenje koral, ki je pripeljalo do uničenja habitatov za številne živalske vrste v morju. "Grožnje za greben so številne, kumulativne in naraščajoče. Zdaj je čas za dolgoročno izboljšanje stanja grebena." Znanstveniki trdijo, da se je število novih koral na grebenu znižalo za 89 odstotkov.

Okoljevarstveniki pozivajo k hitremu ukrepanju

Po objavi poročila so številne okoljevarstvene skupine pozvale k svetovni akciji za rešitev Velikega koralnega grebena. Imogen Zethoven, direktor avstralskega društva za zaščito morja, je prepričan, da koralni greben lahko rešimo, vendar le v primeru odločnega posredovanja avstralske vlade. "To pomeni, da bi se vlada morala zavzeti za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov," je prepričan Zethoven, ki dodaja, da je to že tretje poročilo, ki opozarja na bližajočo se katastrofo.

Vodilni znanstvenik, ki se ukvarja z zaščito Velikega koralnega grebena, David Wachenfeld, priznava, da je poslabšano stanje posledica podnebnih sprememb. "Kljub temu lahko s pravo kombinacijo lokalnih ukrepov za izboljšanje odpornosti sistema in globalnimi ukrepi za boj proti podnebnim spremembam dosežemo, da se stanje koralnega grebena izboljša."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Miran Vovk
02. 09. 2019 07.24
+5
Segrevanja oceanov in njihovo zakisanost ni več mogoče zaustaviti. Beljenje koralnih grebenov je za morja sveta podobno kot puščave na zemlji. Izumiranja živalskih vrst bodo potegnila za seboj mnoge druge, hude težave za človeka. Procesi, ki so se pričeli odvijati v naravi, sodijo med procese, ki jih še najbolje opiše teorija kaosa. V njej je polno nelinearnih enačb, ki jih večine človek sploh ne zna rešiti, ker so mu zakoni narave še zmeraj velika skrivnost. Da je soodvisnost vsega bio sveta odločilna za obstoj človeške rase, se še vedno zaveda samo peščica ljudi. Zakoni narave in teorija kaosa sporočajo, da bodo človeško raso determinirali. Potem si bo planet opomogel sam. Za obstoj človeške rase mora preživeti vsaj 10.000 ljudi. To bo Soilent Green generacija, ki bo na koncu morala iskati drug planet za preživetje ali pa bo izumrla, ker Zemlja nima več časa za naslednji milijon let evolucije človeka.
Lipshin
01. 09. 2019 17.39
-3
Da ljudje prezivijo ne potrebujejo vec naravnih virou.Tehnologija je napredovala do tega,da se znamo sami ohraniti.Zal pa ima to tehnologijo le 1% clovestva.Cloveska rasa bo ostala negleda kaj naredimo z "nasim" planetom.
Malo_sutra
01. 09. 2019 17.09
-1
Glej ti grebena kako se razvaja. Reci pisi 304 miljoncke bo vzel pa ti vidi. Cirkus vi in vas greben pa folk k ma prevec casa za gledat kaj dela greben?!
Malo_sutra
01. 09. 2019 17.08
-3
Glej ti grebena kako se
Casey Ry
01. 09. 2019 16.49
-3
To una aktivistka Greta kaka v morje, pol pa tkole rata😁
speedfightpg@hotmail.com
01. 09. 2019 16.47
-3
lari fari, levicarji spet lazejo
krtaksn
01. 09. 2019 15.41
-12
Ja in kaj ima to zveze z nami? Aja stanje parlamenta tud kriticno.
Fruitycat
01. 09. 2019 16.16
+9
Vsi živimo na istem planetu. Če se nekaj ne tiče direktno vas osebno, vam je čist vseeno?
Lipshin
01. 09. 2019 17.13
+0
Zatlaci si politiko tja kamor sonce ne posveti!!!