Tujina

'Vojno stanje v Ukrajini bo začelo veljati v sredo'

Kijev, 26. 11. 2018 06.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
M.S./A.K./STA
Komentarji
864

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je zaradi incidenta na morju nedaleč od Krimskega polotoka razglasil vojno stanje za 30 dni. Ukrep bo začel veljati v sredo, potrdil pa ga je tudi ukrajinski parlament Rada. Incident v Črnem morju, za katerega državi krivita druga drugo, je močno zaostril napetosti med Rusijo in Ukrajino. V mestu Harkovu, na severovzhodu države je medtem zagorelo na poslopju ruskega konzulata.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Ukrajina razglasila vojno stanje
    02:43
    Iz 24UR: Ukrajina razglasila vojno stanje
  • Iz SVETA: Porošenko podpisal ukaz o razglasitvi vojnega stanja
    02:50
    Iz SVETA: Porošenko podpisal ukaz o razglasitvi vojnega stanja
  • Iz SVETA: Ukrajinski poslanci o razglasitvi vojnega stanja še razpravljajo
    00:57
    Iz SVETA: Ukrajinski poslanci o razglasitvi vojnega stanja še razpravljajo

Porošenko je podpisal dekret o razglasitvi vojnega stanja, ki bo v veljavi predvidoma 30 dni. Generalštab ukrajinske vojske je že začel z delno mobilizacijo vojakov, poročajo ukrajinski mediji. Vlada bo z razglasitvijo vojnega stanja dobila izredna pooblastila; lahko bo prepovedala javna zborovanja, uvedla policijsko uro, pa tudi urejala objave v medijih, navaja britanski BBC.

Sprva je bilo napovedano, da naj bi vojno stanje v Ukrajini trajalo 60 dni, Porošenko pa je zdaj sporočil, da se je odločil to obdobje prepoloviti. Kot je pojasnil, se je za to odločil zato, "da to ne bi vplivalo na začetek predvolilne kampanje".

Parlament je medtem začel razpravo o Porošenkovem dekretu, a so jo kmalu že prekinili, ker da predvsem v opozicijskih strankah potrebujejo posvetovanja o dejanskem položaju v državi, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Nekateri opozicijski poslanci tudi menijo, da želi Porošenko odložiti predsedniške volitve, ki so predvidene za marec prihodnje leto in na katerih za zdaj Porošenku ne kaže najbolje. Ukrajinski predsednik v javnosti uživa majhno podporo javnosti, predvsem zaradi slabih gospodarskih ukrepov in vpletenosti v številne korupcijske škandale. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Medtem pa je blizu meje z Rusijo, v mestu Harkov na severovzhodu države izbruhnil požar na ruskem konzulatu. Protestniki so pred ograjo prižigali pirotehnična sredstva in jih metali na poslopje objekta, nakar se je vžgalo drevo. Neka ženska pa je protestnikom prinesla rusko zastavo, ki so jo nato pred očmi mirnih policistov zažgali. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Rusija in Ukrajina sta se sicer včeraj v dopoldanskih urah zapletli v incident na morju nedaleč od Krimskega polotoka, v katerem je ruska obalna straža neuspešno skušala ustaviti tri ukrajinske vojaške ladje na poti v ukrajinsko pristanišče, pri tem pa je ruska ladja trčila v ukrajinski vlačilec. Rusija je po navedbah Ukrajine streljala na ladje in jih zasegla.

​​​​​​​Zaradi stopnjevanja napetosti se bo danes na izredni seji sestal Varnostni svet ZN, je sporočila ameriška veleposlanica pri ZN Nikki Haley. Sklic seje sta po navedbah diplomatskih virov zahtevali tako Rusija kot Ukrajina.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je po izrednem sestanku vojaškega vrha zaradi napetosti ob obali Krima sporočil, da bo parlamentu predlagal uvedbo vojnega stanja, in dogodek označil za agresorsko dejanje: "Takšna dejanja so nesprejemljiva in že imajo posledice. Dejanje Rusije je bilo noro, Ukrajina pa ga ni izzvala."  O tem bo ukrajinski parlament razpravljal danes.

Rusija je streljala na ukrajinske ladje in jih zasegla.
Rusija je streljala na ukrajinske ladje in jih zasegla. FOTO: AP

Obrambno ministrstvo je medtem vojski ukazalo polno bojno pripravljenost.

Izredna seja Varnostnega sveta

 Zaradi nevarnega stopnjevanja napetosti med Moskvo in Kijevom se bo danes na izredni seji sestal Varnostni Svet ZN.

Evropska unija in Nato sta obe strani pozvala k zadržanosti. "Pričakujemo, da Rusija znova vzpostavi svobodo prehoda preko Kerškega preliva, vse pa pozivamo k največji zadržanosti, da bi takoj zmanjšali napetosti," je v izjavi sporočila tiskovna predstavnica EU Maja Kocijančič.

Ukrajinske ladje sedaj zadržujejo v pristanišču Kerč na Krimskem polotoku
Ukrajinske ladje sedaj zadržujejo v pristanišču Kerč na Krimskem polotoku FOTO: AP

Tiskovna predstavnica Nata Oana Lungescu je prav tako strani pozvala k zadržanosti in zmanjšanju napetosti ter dodala, da je zavezništvo v stiku z ukrajinskimi oblastmi. Izpostavila je, da Nato v polnosti podpira suverenost in ozemeljsko celovitost Ukrajine, vključno s pravico plovbe v njenih ozemeljskih vodah.

Tukaj smo se zbrali, ker smo zelo jezni zaradi dejanj Rusije. Že zdavnaj bi morali prekiniti vse diplomatske odnose s to državo."
Tukaj smo se zbrali, ker smo zelo jezni zaradi dejanj Rusije. Že zdavnaj bi morali prekiniti vse diplomatske odnose s to državo." FOTO: AP

Rusijo je pozvala, da v skladu z mednarodnim pravom zagotovi nemoten dostop do vseh ukrajinskih pristanišč v Azovskem morju, ki leži severovzhodno od Krima in južno od ukrajinskih regij, ki so delno v rokah proruskih separatistov.

Obrambno ministrstvo je medtem vojski ukazalo polno bojno pripravljenost.
Obrambno ministrstvo je medtem vojski ukazalo polno bojno pripravljenost. FOTO: AP

Ruske oblasti na Krimu so danes sporočile, da po začasnem zaprtju "zaradi ukrajinske provokacije" promet preko Kerškega preliva sedaj poteka normalno.

Berlin predlaga, da bi bili Nemčija in Francija posrednici

Nemški zunanji minister Heiko Maas je povedal, da si bosta Nemčija in Francija skupaj prizadevali, če bo treba tudi kot posrednici, da ta incident ne bi prerasel v resno krizo. Še danes se bodo sicer predstavniki zunanjih ministrstev Nemčije, Francije, Rusije in Ukrajine v Berlinu sestali na srečanju, ki je bilo načrtovano že pred časom.

Poudaril je še, da konflikt na Krimskem polotoku in na vzhodu Ukrajine "ogroža varnost v Evropi in da se bosta obe državi zavzeli, da bi končno našli politično rešitev, ki bi jo morali že dolgo nazaj".

Nemčija in Francija sta ob tem zahtevali tudi vrnitev ukrajinskih ladij in izpustitev ukrajinskih vojakov, ki jih je po incidentu v Azovskem morju zajela ruska mornarica.

Velika Britanija je medtem obsodila "rusko dejanje agresije pri zavzetju treh ukrajinskih ladij in njihovih posadk". Ta incident predstavlja dodatne dokaze ruskega obnašanja, ki destabilizira območje.

Ukrajina trdi, da je ruska ladja streljala na njihove ladje 

Ukrajinska mornarica po poročanju tujih medijev trdi, da je ruska ladja streljala nanje in zasegla tri ukrajinske ladje v prelivu Kerč – dve manjši bojni ladji in vlačilec. V dogodku naj bi bilo po trditvah Ukrajine poškodovanih šest članov ukrajinske mornarice, od tega dva huje.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je po nujni seji sveta za nacionalno varnost, na kateri so razpravljali o incidentu, pozval parlament, naj danes glasuje o uvedbi vojnega stanja za 60 dni.

V izjavi za javnost so zapisali, da sta bili ladji Berdyansk in Nikopol 'zadeti in onesposobljeni', ko sta skušali zapustiti območje, vlačilec pa se je bil prisiljen ustaviti. Tudi tega so ruske oblasti nato zasegle. 

Ukrajina obtožuje Rusijo kršenja konvencij ZN o pravu morja in dogovora med Kijevom in Moskvo iz leta 2003 o uporabi Azovskega morja in Kerškega preliva, ki je sicer edini dostop do Azovskega morja. Rusija je maja odprla most preko tega strateško pomembnega preliva, ki povezuje Krimski polotok in Rusijo.

Rusija: Kijev je organiziral provokacije v Črnem morju

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je za nedeljski incident z ukrajinskimi vojaškimi ladjami v Kerškem prelivu blizu Krima danes okrivil Kijev. Zatrdil je, da je šlo za načrtovano provokacijo ukrajinskih oblasti, ki so tako kot vedno računale na "slepo podporo ZDA in Evrope"

Lavrov je zatrdil, da je Ukrajina kršila mednarodne norme z "nevarnimi metodami, ki so ogrozile normalno gibanje ladij na območju". "Pozivamo zahodne sponzorje Kijeva, da umirijo tiste, ki skušajo pridobiti politične točke na vojaški histeriji," je dejal, pri tem pa namignil na to, da je bil incident načrtovan pred predsedniškimi volitvami v Ukrajini prihodnje leto.

Incident vzbuja skrbi, da bi lahko prišlo do širšega vojaškega konflikta med državama, med katerima so odnosi izredno napeti od leta 2014 po padcu proruskega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča.

Po njegovi oceni ni dvoma, da je bil incident namerno izzvan in izveden na ukaz ukrajinskega vodstva. 

Ruske oblasti so že včeraj sporočile, da so ruski obmejni stražarji za zaustavitev ukrajinskih vojaških ladij, ki so po njihovih trditvah nezakonito vstopile v ruske vode, uporabili orožje. Pri tem so se vkrcali na plovila in jih pregledali. Trem ukrajinskim mornarjem so nudili zdravniško pomoč zaradi poškodb, ki niso bile življenjsko nevarne, je sporočila ruska obveščevalna služba FSB.

Po trditvah FSB imajo dokaz, da je Ukrajina želela izvesti provokacijo in sprožiti konfliktno situacijo. Orožje so uporabili, da bi prisilili ukrajinske bojne ladje, da so se ustavile, saj so izvajale "nevarne manevre", so dodali.

 Zaradi nevarnega stopnjevanja napetosti med Moskvo in Kijevom se bo danes na izredni seji sestal Varnostni Svet ZN.
 Zaradi nevarnega stopnjevanja napetosti med Moskvo in Kijevom se bo danes na izredni seji sestal Varnostni Svet ZN. FOTO: AP

Ukrajinske ladje sedaj zadržujejo v pristanišču Kerč na Krimskem polotoku, ki si ga je Moskva priključila leta 2014..

Na to območje pa so poslali dve letali in dva helikopterja, da so nadzorovali ukrajinske ladje. Z ogromnim tankerjem so tudi zaprli dostop do Azovskega morja.

Sergej Aksjonov, ruski vodja Krima, je po poročanju ruske agencije Tass sporočil, da za provokacijami stojijo "zahodni patroni ukrajinskega režima".

Ponoči so se pred ruskim veleposlaništvom v Kijevu zbrali ukrajinski protestniki, ki so zažigali pnevmatike, metali pirotehnična sredstva, zažgali pa so tudi vsaj eno vozilo ruskega veleposlaništva. Eden od protestnikov je, kot poroča BBC, pojasnil: "Tukaj smo se zbrali, ker smo zelo jezni zaradi dejanj Rusije. Že zdavnaj bi morali prekiniti vse diplomatske odnose s to državo."

Slovenija zaskbljena zaradi povečanja napetosti med Rusijo in Ukrajino 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slovensko zunanje ministrstvo je danes izrazilo globoko zaskrbljenost zaradi povečevanja napetosti med Rusijo in Ukrajino zaradi incidenta v Azovskem morju. Rusijo so pozvali, naj omogoči prosto plovbo v Kerški ožini, poudarili pa so tudi polno podporo suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine, so objavili na Twitterju.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (864)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
25. 02. 2019 14.12
Nekaj podobnega kot Ukrajinski narod nacijev imamo mi na meji čez Kolpo ti so dejansko pravi kvazi Slovanski bratje. Oboji pravi saboterji miru in pohlevni plačanci. Poglejte si na YOU TUB-U FILM "PAVELIČ BREZ MASKE !" In pa ogromno gradiva o Ukrajinskih nacijev ki so se obrili na Ruse ko so ugotovili da jim teče voda v grlo, značilno za izdajalce . Kdo je začel rušiti staro in novo Jugoslavijo danes, in mir z Rusijo v Ukrajini. Polno povodov boste našli kot so jo CIA agenti , ki so davnega leta 1978 že začeli rovarjneje proti tedanji Jugoslaviji. Glavni vodja in cia agent tega , je bil Poljak ameriškega rodu Zbignjew. Ne zanemarjajte zgodovine v njej je vse kar danes doživljamo!
Frane Šajn
25. 02. 2019 13.51
+1
PROVOCIRAJO, PA KAR PROVOCIRAJO POTOMCI UKRAJINSKIH NACIJEV! DA VAS NE BO TO NA KONCU STALO ZELO DRAGO IN ZELO BOLEČE. ČE BI BIL MOJ SIN VOJAK V SLOVENSKI VOJSKI GA RAJE NAAREDIM INVALIDA KOT, DA BI BRANIL V OKVIRU NATA TA NASTOPAŠKI PROVOKATORSKI UKREJINSKI NACIZEM.
Principat
27. 11. 2018 09.21
+6
to vojno stanje je zrežirano ,, no pa tudi sodobno vojskovanje ali kot so ga uporabljali pred 500 leti ,, en dan se prej pogovorijo in naslednji dan je potem potekala bitka , ni pa še rečeno , če v tem kaosu ne sodelujejo amerikanci
korintos23
27. 11. 2018 09.28
+10
Mogoče direktno ne, Ukrajinci ziher na njih računajo! Samo Rusija je enostavno premočna za njih.
Frane Šajn
25. 02. 2019 14.00
+1
Principat; ne samo ,da ni rečeno, to lahko z vso gotovostjo trdiš zima gre počasi h kraju in začeti je treba kar imajo po planu podjarmit Ruse v Bilderbergu in v NATU pod patronatom imperijalizma . Od tu tudi ponovni protesti desnih opranoglavcev v Rusiji žejnih neke samo njim in amerijem poznane demokracije. Ni ga naroda brez plevela v svojih vrstah žal. Prodanci za vsak drobiž za vsako mezdico . Vse se mi tako zdi , da te oslarije peljejo do resne morije in to bomo najbolj občutili v Evropi. Nobena vojna ali bitka se še ni bila na Ameriških tleh razen tiste njihove opevane državljanske vojne. Evropo so cia agenti že razklali samo še na pol pade pa smo tam. Tepcev in idiotov imamo pa več kot dovolj .
korintos23
27. 11. 2018 08.53
+10
Tovariši, spodaj pišete koliko je Hillari držav napadla, pa Clinton, pa Obama, katere so te to, Nihče pa ne omenja Bušeka kateri je Irak zmlel in naredil 100 krat več škode in mrtvih kot oni trije omenjeni. Vse je napisano, vse piše, ene pa boli, zelo boli, da je Putin dal Amerom po prstih v Siriji in jih poslal domov. Pa tudi Irana ne upajo napasti, o tem pa nič ne razpravljate?
Kollerik
27. 11. 2018 12.40
-2
Ameriko že kar nekaj desetletij vodijo vojaško-korporativni in orožarsko-bančni lobiji. Predsedniki so samo face za v javnost.
nightifly
27. 11. 2018 17.09
+1
kori ,,,tu imas prav ,in ce si bil pozoren ,vedno omenjam trojico predsednikov ,ki so naredili vso to katastrofo po svetu . 3 x 8 let predsedovanja - 3 predsedniki = beda , lakkota , rusevine ,migracije . Poleg tega pa se lazi ,in spretno potvarjanje vzrokov ,da solahko napadli drzave in to celo z blagoslovom UN , nekatere pa kar brez . Sramota . Tudi zato marsikdo na zahodu zahteva Busha in Blaira na sodiscu ,da se jima sodi .
korintos23
27. 11. 2018 08.49
+7
sagesse, Vilijeve referendume spoštuješ, krimskega pa ne, zakaj ne?
korintos23
27. 11. 2018 08.47
+5
sagesse, včeraj si pisal da je Rubelj devalviral za 50%, kaj si mislil s tem povedati? Dinar je 1000% in še več, pa sem hišo zgradil in kupil novi avto, bo šlo? Na morje hodil z družino in lepo živel.
za bojši jutri
27. 11. 2018 08.23
+2
Delat naj se spravijo in začno vračati dolgove
jesenvoyo
27. 11. 2018 07.19
+21
Žalostno, kako hitro se da preproste ljudi nahujskati za vojno, da se s tem prepreči razmišljanje o notranji krizi v državi, ki samo še narašča. Zdaj je prioriteta samo zunanji sovražnik in temu so usmerjena je vsa energija. Da bi reševali domače probleme, seveda oblasti ni v interesu.
Belibog
26. 11. 2018 22.44
-10
Lewaki z mačkom na čelu bi kar po Ukrajincih užgal, na Kolpi je materiala kolkor hočeš.
korintos23
27. 11. 2018 08.43
+4
Kollerik
27. 11. 2018 12.29
+1
Edina prava opcija, ki bi morda res spremenila sistem v Ameriki... je bi Bernie Sanders.... pravi levičar, podobno kot Jeremy Corbyrn v GB. Toda ravno Hillary je poskrbela, da se ga je čim prej izločilo. Povsem logično je sklepat, da so tudi "demokrati" na temni strani meseca.
matej1111
26. 11. 2018 22.32
-3
Za koga navijamo?
samuray1
26. 11. 2018 22.26
-2
ja ne ker od srede naprej bo baje več sonca in bolj toplo bo.V četrtek pa bo še Odesa razglasila odcepitev od Porošenka in ostalih hrvaških simpatizerjev.
Polis123
26. 11. 2018 22.21
-12
Referendumsko proceduro že poznamo? :D
Do amena
26. 11. 2018 22.19
+3
Ko bo putin dal po pihalici, bojo tile ukrainci sam še v bunkarjih živel...Hvala bogu da je do ene mere razumljiv človek, ker če bi imel Amerikansko kri bi že zdavnej atomske padale!!
kaktusar1
26. 11. 2018 22.18
-15
sagesse, kako ti lahko s tvojo logiko in znanjem obratuješ v rusiji?...pišeš po nareku, al res tolk mimo sekaš...?
totalka
26. 11. 2018 22.16
+5
Ukrajinci so dobili račun za plin od rusov pa ga ne bi radi plačali ker so itak bankrotirali....24.KUR so pa itak usa trobilo
nightifly
26. 11. 2018 22.21
-6
tudi 24 -ur lahko dobi cez noc novega lastnika ....in novo urednisko politiko . Ne vem kako se lahko en novinar ,ki da kaj Nase pocuti ,ko ne sme in ne more v eter povedati svoje misli , ideje ,resnico . Je pa tudi res ,da ti na Tv niso prof .novinarji ,ki bi se drzali tiste svete novinarske doktrine . So bolj bralci novic . Biti novinar je castitljiv poklic . Nobel . Ce si nobel clovek v srcu .
nightifly
26. 11. 2018 22.22
-11
vsak TV kanal ali cajtng lahko dobi cez noc novega lastnika ....in novo urednisko politiko . Ne vem kako se lahko en novinar ,ki da kaj Nase pocuti ,ko ne sme in ne more v eter povedati svoje misli , ideje ,resnico . Je pa tudi res ,da ti na Tv niso prof .novinarji ,ki bi se drzali tiste svete novinarske doktrine . So bolj bralci novic . Biti novinar je castitljiv poklic . Nobel . Ce si nobel clovek v srcu .
nightifly
26. 11. 2018 22.12
-8
sagesse 26.11.2018, 21:23:02 -2 Ima valuto katera je v 2 letih padla za 50%.. In vse zaloge nafte ji nič ne pomagajo, ker nimajo nobene resne industrije. ........................ ja , res je . Nepravicne sankcije so Rusijo udarile kar dobro . Toda kot vedno izpolnjuje do svojih partnerjev vse pogodbe in se obnasa korektno ter posteno .To priznavajo tudi na zahodu . Skoda ,ker ameriski kongres ,kjer imajo vecino neoliberalci -takoimenovana demokratska stranka , skusa bombardirati Trumpa , ki se odlocno zavzema za fer pogovor z Rusi in napisati nova pravila glede miru , sodelovanja in trgovine . Toda neoliberalci s Clintonovima ,Obamo pa se kdo zadaj pocenjajo vse ,da do tega ne pride . Rusija je sovraznik in jo je treba tako jemati . Clintonova je odprto rekla ,da si zeli podrediti Putina . Zal mi je, da moram kot levicar v tem primeru dati prav Trumpu , ki je ze veliko naredil v tej smeri , toda pritiski doma so tako veliki nanj ,da je to ze zelo nevarno . Bomo videli . Upam, da ga kongres z vecino ne prisili v korak ,ki bi se ga vsi kesali . Poglejmo samo strahotno zapuscino 3 predsenikov zadnjih 24 let . Katastrofa .
Polis123
26. 11. 2018 22.17
-11
V trenutku, ko začneš oproščati kriminalce in začneš obtoževati poštene ljudi, zame izgubiš kredibilnost. 🙂
Strok
26. 11. 2018 21.58
+6
Ob taki zadolženosti države jim ostane samo še sprejemanje podkupnine s strani ameriških veljakov, ki se vtikajo kamor se jim ni treba. Na njihovim mestu se ne bi pretirano naprezal. Prihaja zima z njo pa ruski plin
U4
26. 11. 2018 21.51
+2
Vojno stanje en mesec? Dovolj bo 14 dni, kolikor bodo Rusi porabili za te ameriske podrepnike.
Polis123
26. 11. 2018 21.39
-9
Kok je v moskvi? -14?
nightifly
26. 11. 2018 22.17
-8
Ste vedel , da se Rusi pozimi grejejo s sladoledom ? Poleti pa z njim hladijo ?
Polis123
26. 11. 2018 22.34
-3
Kruh+sol!
26. 11. 2018 21.38
+12
Oranzno revolucijo v Kijevu je pred leti financiral Soros (vir: rtv3, Igor Pirkovic). Bravo Putin. Koncal vojno v Siriji, pokazal na pravega krivca.
Polis123
26. 11. 2018 21.42
-13
Polis123
26. 11. 2018 22.02
-16