Tujina

Portugalska liberalizirala določilo o pravici do splava

Lizbona, 05. 02. 1998 16.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Portugalska je navkljub silovitim protestom katoliške cerkve kot zadnja evropska država liberalizirala določila o pravici do splava. Parlament v Lizboni je minulo noč sprejel določilo, v skladu s katerim se umetna prekinitev nosečnosti ne kaznuje do desetega tedna nosečnosti.

Za liberalizacijo je glasovalo 116 poslancev vladajočih socialistov, komunistov in zelenih; 107 parlamentarcev liberalne in konservativne opozicije je glasovalo proti. Doslej je bil splav na Portugalskem dovoljen le v primeru posilstva ali če je bilo ogroženo življenje ženske. Opozicijska Socialdemokratska stranka (PSD) zdaj zahteva izvedbo referenduma o omenjenem vprašanju.

Katoliška Cerkev na Portugalskem je novo določilo v ostri izjavi zavrnila kot "nemoralno". "O pravici do življenja se ne razpravlja," je sporočila katoliška škofovska konferenca.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.