Tujina

Portugalski parlament potrdil zakon o istospolnih porokah

Lizbona, 08. 01. 2010 15.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Portugalski parlament je potrdil zakon, ki omogoča poroke istospolno usmerjenih. Desnosredinske stranke so zahtevale razpis referenduma, vendar pa je bil njihov predlog zavrnjen.

Prvi homoseksualni pari si bodo zvestobo lahko prisegli že aprila, če predsednik ne bo vložil veta.
Prvi homoseksualni pari si bodo zvestobo lahko prisegli že aprila, če predsednik ne bo vložil veta. FOTO: Reuters

V eni od najbolj katoliških držav, na Portugalskem, je tamkajšnji parlament potrdil zakon, ki dovoljuje poroke istospolno usmerjenih. Vse levosredinske stranke so predlog zakona podpirale, medtem pa so desnosredinske zahtevale razpis referenduma, kar pa so na koncu zavrnili.

Zakon gre zdaj še k sicer konzervativnemu predsedniku države Anibalu Cavacu Silvi, ki ga lahko podpiše ali pa vloži veto. Če veta ne bo, si bodo prvi homoseksualni pari zvestobo lahko obljubili že aprila, samo mesec pred napovedanim obiskom papeža Benedikta XVI.

Zakon, ki pravzaprav zgolj spreminja definicijo zakona, da je to zveza med dvema osebama različnih spolov, podpira tudi portugalski premier Jose Socrates. Prepričan je, da popravlja napake in “preprosto končuje nepotrebno trpljenje. Gre za manjšo spremembo obstoječega zakona, to je res. Ampak gre za zelo pomemben in simboličen korak proti popolnemu spoštovanju vrednot, ki so nujne za vsako demokratično, odprto in strpno družbo: gre za vrednote svobode, enakosti in nediskriminacije,” je še dejal Socrates. Po njegovem mnenju referendum ni potreben, saj je bil predlog za uzakonitev istospolnih porok vključen v manifest socialistične stranke, ki se je prejšnji september vrnila na oblast. Socrates še pravi, da je to samo ena od potez, s katero želi modernizirati Portugalsko.

Homoseksualnost je bila sicer v tej državi nezakonita do leta 1982. Leta 2001 so nato dovolili registracijo istospolnih parov, s čimer so sicer dobili nekaj pravic, še zdaleč pa ne vseh, ki jih prinaša poroka.

Kljub pozitivnemu izidu glede porok pa je bil predlog levega bloka in zelenih glede možnosti posvojitve s strani istospolnih parov zavrnjen. Aktivisti so napovedali, da se bodo borili še naprej.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dubliner
09. 01. 2010 16.15
Meldo Lavir, 08.01.2010, 17:34 Če razmišljamo v tej smeri bi morali omogočiti poroko tudi privržencem drugih spolnih praks. Npr pedofilom, zoofilom, nekrofilom.. in tako dalje v ekstreme. Tole pa ne bo držalo, namreč v primeru homoseksualnosti gre za soglasne odnose, nihče ni v nič prisiljen; kar pa ne velja za ostale "ekstremne" primere - kar je pa glavna razlika.
6-5
09. 01. 2010 14.48
Na hiter in netočen pogled se mislila, da je ivan janša na sliki
Tonček Balonček
09. 01. 2010 13.34
Slovenija bo prej ali slej ostala zadnji branik poštenih katolikov in zakonskih prešuštnikov. Vedno je tako, da smo za časom, mentalno in tudi sicer! Dol s komunisti in Portugalci! Gre za delo Satana, začel je pač na iberijskem polotoku, prej ali lsej nas bo dosegel! Zakaj Oče na ta planet ne pošlje še kakšne hčerke, napočil je pravi čas!
kenowah
09. 01. 2010 12.02
Obvezno obiskovanje psihijatra bi mogli dat v zakonik!
kjhjk
09. 01. 2010 01.43
Samo da se imajo radi...
radagastb
09. 01. 2010 00.54
Kdaj natanko namerava slovenski parlament potrditi novi družinski zakonik? Mogoče kdo ve za datum razprave v parlamentu, bo še kako zanimivo. Do referenduma pa po moje ne bi smelo priti, saj ustavno sodišče zadnje čase zavrača referendumske pobude, ki bi odločale o človekih pravicah (npr. o džamiji-na podlagi svobode veroizpovedi). Najbolj me sicer skrbi, s kakšnim referendumskim vprašanjem se bo desnica obrnila na državljane zaskrbljene za prihodnost naroda. Če bo vprašanje dokaj specifično oz. če se bo dotikalo človekovih pravic (ali ste za posvajanje otrok s strani istospolnih parov ali pa npr. ali ste za istospolne poroke) potem v vsakem primeru referendumska pobuda pade. Če pa bo dokaj splošno vprašanje, ki se tiče celotnega zakonika, pa se ve zgoditi, da referendum ustavno sodišče dovoli. Vendar je tu še praksa zavrnitve zadnje referndumske pobude zakona o sodniških plačah, ki jo je ustavno sodišče zavrnilo, saj bi nesprejetje omenjenega zakona povzročilo nadaljno neustavnost zakonodaje oz. referendumi se ne razpisujejo o zakonih, katerih nesprejetje bi povzročilo neustavne okoliščine. Novi družinski zakonik ima v tem primeru določeno prednost, saj popravlja eno od neustavnih določb zakona o registraciji istospolnih zvez - o tej neustavnosti se je izreklo ustavno sodišče lani in s tem priznalo homoseksualnost kot eno od drugih osebnih okoliščin po 14. členu Ustave Republike Slovenije. S prvim janurjem pa je začela veljati pravno zavezujoča Lizbonska pogodba - prvi mednarodni dokument, v katerem je homoseksualnost izrecno omenjema ob vseh ostalih osebnih okoliščinah, kot so rasa, spol, veroizpoved, telesna hendikepiranost. TOREJ: USTAVNO SODIŠČE BO SPOMLADI BRANILO LIBERALNO DEMOKRACIJO OZ. ZRELOST NAŠE DEMOKRACIJE (če se referendum zavrne se takoj začnem udeleževati najbolj dolgočasnih državnih proslav) NAJ ŽIVI LIBERALNA SEKULARIZIRANA DEMOKRATIČNA REPUBLIKA SLOVENIJA!!!
GAYPROPAGANDA
08. 01. 2010 22.56
Jezek_pijepijee Kakšno zlo pa to?
jokerka113
08. 01. 2010 22.27
v veliki večinih KAO NORMALNIH družin (mož in žena plus otroc) se dogajajo takšne svinjarije, da katastrofa!!! Tle pa kr en folk pljuva po ljudeh, ki jih sploh ne pozna in jim niti ne da možnosti, da se pojavijo v vsem svojem sijaju pred celotnim svetom. Ti ljudje NISO BOLANI, ti ljudje tako ČUTIJO, so ZALJUBLJENI in LJUBLJENI in če je LJUBEZEN OBOJESTRANSKA zakaj ne bi smeli imeti družine??? Kdo ste vi, da lahka pametujete, da pa ti ljudje ne bodo vzgajali otroke v normalnem duhu, ti otroci ne bodo nič kaj bolj nagnjeni k homoseksualnosti kot otroci heteroseksualnih parov ampak bodo bolj odprti za vse ljudi ne glede na njihovo spolno usmerjenost, s tem pa bodo razširjali čim večjo STRPNOST MED LJUDMI. Pa ne mi srat z krščanskimi vrednotami!!! Ker so predvsem predstavniki krščanstva naredl tulk SRANJA na tem planetu, da bi bilo bolše, da bi se zakopali 3 metre pod zemljo in tam ostali.
GAYPROPAGANDA
08. 01. 2010 22.26
Jezek_pijepijee Ježek ježek! Jaz sem rojen gej in vse, ki jih poznam so tudi! Eni so si pač zanikali, potlačili privlačnost do istega spola, ampak proti naravi ne gre! Men je čist ok da sem gej in danes nebi želel kako drugače.
Ježek Moli Moli
08. 01. 2010 21.50
Noben se ne rodi kot gej, to ga naredi družina in družba.
citylife
08. 01. 2010 20.58
Jaz sem pa proti, da imajo otroke tisti, ki diskriminirajo na podlagi spolne usmerjenosti, ker bi lahko otroku v primeru, da se rodi gej povzročili nepopravljivo škodo. No...tako kot vas ne zanima, kakšno je moje mnenje o tem ali si vi zaslužite otroka, tako tudi jaz in moja partnerica ne dava nič na vaše mnenje. Bog mi je dal rodila in imam pravico do otroka. Bi vam bilo prav, če bi jaz imela možnost odločati na referendumu o tem ali se vi lahko poročate pa vas sploh ne poznam?! ...se mi je zdelo. Bog vam oprosti.
Ježek Moli Moli
08. 01. 2010 20.35
To je dokaz, da se izgubljajo vrednote, kljub temu, da komunizma ni več že 20 let, a njegov duh še vedno ostaja...
pijanec22
08. 01. 2010 20.27
In Portugalska je ena najbolj krščanskih držav v Evropi...
Ježek Moli Moli
08. 01. 2010 20.04
Nov korak v pogubo človeštva.
NENORMALEN
08. 01. 2010 19.57
gremo na ulice!!!!
Sueniq
08. 01. 2010 18.50
Supr, dej bosta lahko uradno skupej :) a ni to lepo, ce bodo poroceni upam da ne bodo varali pa drugih tipou pecali več Sam ce hocta met otroka nej ga pa kar sama rodita, če pa ne gre nej se pa posvetujeta z zdravnikom al pa psihiatrom
sandistar
08. 01. 2010 18.31
Samo eno življenje nam je dano, zakaj torej odrekat pravico poroke nekomu, ki ga ne poznam??? Mislim halooo... folk kaj je z vami? A vam gre kej iz žepa če bo sprejet zakon? A vam je kej na škodi? Pa dejte pustit ljudem naj živijo kakor hočejo...
foreverblue
08. 01. 2010 18.00
@Meldo Lavir: Po tvoje bi morala država odrediti obvezni zdravstveni pregled vseh državljank in državljanov, nato pa možnost sklenitve zakonske zveze odvzeti vsem jalovim ženskam in sterilnim moškim. Pedofilija, nekrofilija, zoofilija, arbofilija... niso spolna usmerjenost. Je to res tako težko razumeti?
BlueChelsea
08. 01. 2010 17.58
Dovolitev posvojitve otrok gejem in lezbikam je uničevanje družinskih vrednot in zakonov narave.
Sweet_Cocaine
08. 01. 2010 17.34
Glede tega, pa je islam zakon. Otroka lahko vgaja le zenska, ne pa dva 5dra.