Tujina

Zaradi poškodovanega jezu v Veliki Britaniji so morali evakuirati mesto

Whaley Bridge, 01. 08. 2019 20.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Večdnevno obilno deževje je poškodovalo jez v bližini britanskega mesta Whaley Bridge, zaradi česar so morali evakuirati okoli 6500 tamkajšnjih prebivalcev. Bojijo se namreč, da se bo jez porušil.

Na severu Anglije v bližini Manchestra je obilno deževje poškodovalo jez Toddbrook, ki stoji v bližini mesta Whaley Bridge. Zaradi strahu pred tem, da bi se jez zrušil in poplavil mesto, so morali evakuirati 6500 tamkajšnjih prebivalcev.

Medtem ko se inženirji trudijo s črpanjem vode, je policija prebivalcem naročila, da se zberejo v šoli in s seboj vzamejo domače ljubljenčke ter zdravila, saj ni znano, kako dolgo bodo morali ostati zdoma. Oblasti so izdale rdeče opozorilo pred poplavljanjem reke Goyt. Kot so poudarili, bodo v primeru, da se jez zruši, ogrožena življenja. Na delu je 10 črpalk, ki sčrpajo približno 7000 litrov vode na minuto, da bi zmanjšali vodostaj. 

Evakuirani prebivalci si morajo sami urediti začasno nastanitev, ampak nekateri lokalni pubi so ljudem omogočili, da prespijo kar tam. BBC je govoril z nekaterimi evakuiranci. Jennifer je za njih povedala, da je poklicala svojega partnerja in mu rekla: "Oditi moramo. Prinesi psa." Sedaj so nastanjeni v šoli. "Jez je v razsulu. Zgleda res nevarno in v vodnem zbiralniku je veliko vode," je še dejala.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nigel Carson, ki živi v bližini jezu, je dejal, da se mu zdi, da nekateri ljudje problema ne jemljejo tako resno, kot bi ga morali. "Celotna vas je ogrožena zaradi tega. Brez deževja bi trajalo dva ali tri dni, da vodostaj spravijo na normalno raven, ampak zopet močno dežuje," zaskrbljeno pove Carson. Vas ob evakuaciji je kot mesto duhov, situacijo opisujejo prebivalci, ki pa ugotavljajo, da so ljudje dokaj optimistični glede razpleta. Symon Trelfa, ki živi v neposredni bližini jeza, pa je zaskrbljen, da se ne bo imel kam vrniti. 

Jez je precej star, saj so ga zgradili leta 1831. Težavo predstavlja predvsem mesto razpoke, ki se nahaja na vrhu. Strokovnjaki napovedujejo, da bo situacijo možno obvladati, če bo jez zdržal čez noč. Popravilo jezu naj bi trajalo mesece.  

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RamzesII
02. 08. 2019 18.45
+1
Sedaj so nastanjeni v šoli, ki pa stoji v istem mestu. Kaj so torej s tem naredili? Nič, ljudje so še vedno v nevarnosti. Ne vem zakaj se bodo potem še čudili, ko in če ...