Tujina

Poslanca zapustila laburiste

Jeruzalem, 11. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Iz izraelske laburistične stranke sta šest tednov pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami zaradi nizke uvrstitve na državni kandidatni volilni listi izstopila dva ugledna poslanca. Izraelske sile pa so v begunskem taborišču Balata pri Nablusu ubile palestinskega skrajneža, ki se je upiral aretaciji.

Kljub spremembam v izraelski politiki ostajajo vsakdanji spopadi in napadi del življenja na Bližnjem vzhodu
Kljub spremembam v izraelski politiki ostajajo vsakdanji spopadi in napadi del življenja na Bližnjem vzhodu FOTO:

Laburistično stranko sta zapustila poslanec Josi Beilin, eden najpomembnejših tvorcev mirovnega sporazuma iz Osla leta 1993, in poslanka Jael Dajan, hči nekdanjega izraelskega obrambnega ministra Mošeja Dajana. Oba poslanca sta se pri izbiranju kandidatov za poslanske sedeže po volitvah uvrstila na nizka mesta na nacionalni listi, zato sta se odločila stranko zapustiti in po novem na volitvah kandidirati na listi levoliberalne stranke Merez.

Po mnenju izraelskih analitikov se je z izstopom Beilina in Dajanove iz vrst laburistov, ki jih vodi pred kratkim izvoljeni Amram Mitzna, spremenila usmeritev stranke, ki je tako postala bolj sredinska. Desnousmerjena stranka Likud izraelskega premiera Ariela Šarona pa je z imenovanjem številnih skrajno desnousmerjenih kandidatov na sam vrh nacionalne liste postala še bolj desničarska. Na drugi strani bo Merez s pristopom Beilina in Dajanove še okrepil svojo levičarsko usmerjenost.

Kot kažejo zadnje javnomenjske raziskave, bi na predčasnih volitvah 28. januarja največ mandatov v 120-članskem parlamentu znova dobila vladajoča stranka Likud, in sicer 33 (doslej 19), na drugem mestu bi bili laburisti z 21 mandati (doslej 25), desnousmerjeni tabor pa bi dobil tesno absuolutno večino 63 sedežev.

Izraelski vojaki so člana Islamskega džihada ustrelili, ker se je upiral aretaciji
Izraelski vojaki so člana Islamskega džihada ustrelili, ker se je upiral aretaciji FOTO: Reuters

Izraelci ubili 27-letnega Palestinca

V mestu Nablus na Zahodnem bregu so se spopadli oboroženi Palestinci in izraelski vojaki. Izraelski vojaki so na begu ubili 27-letnega Palestinca, člana Islamskega džihada. Sodišče v Tel Avivu je 35-letnega priseljenca iz Libanona, sicer judovsko arabskega rodu, obsodilo na šest let zapora zaradi vohunjenja za skrajno islamsko skupino Hezbolah.

SORODNI ČLANKI

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni