Tujina

Velika Britanija bo zaprosila za nadaljnjo preložitev brexita

London, 02. 04. 2019 14.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
U.V. / A.K. / STA
Komentarji
36

Britanska premierka Theresa May je po izredni seji vlade povedala, da je najboljša rešitev izstop iz EU z dogovorom, zaradi česar bo Velika Britanija zaprosila za nadaljnjo preložitev brexita, trenutno predvidenega za 12. april. Poslancem želi dati več časa za potrditev izstopnega sporazuma z EU, ki so ga sicer že trikrat zavrnili. Napovedala je tudi pripravljenost na sodelovanje z opozicijo.

Britanska premierka Theresa May je po izredni seji vlade povedala, da je najboljša rešitev izstop iz EU z dogovorom, zaradi česar bo Velika Britanija zaprosila za nadaljnjo preložitev brexita, trenutno predvidenega za 12. april. "Potrebovali bomo nadaljnje podaljšanje 50. člena, ki bo kar se da kratko in se bo končalo, ko bomo sprejeli dogovor," je povedala. 

Poudarila je, da bodo voditelji 27 držav EU želeli vedeti, zakaj bi brexit znova preložili. Eno preložitev z 29. marca na 12. april so namreč že odobrili. "Jasni moramo biti, za kaj bi potrebovali preložitev, da zagotovimo pravočasen in urejen izstop," je povedala.

Britanska premierka Theresa May pa je po  izredni seji vlade povedala, da je najboljša rešitev izstop iz EU z dogovorom, zaradi česar bo Velika Britanija zaprosila za nadaljnjo preložitev brexita.
Britanska premierka Theresa May pa je po  izredni seji vlade povedala, da je najboljša rešitev izstop iz EU z dogovorom, zaradi česar bo Velika Britanija zaprosila za nadaljnjo preložitev brexita. FOTO: Shutterstock

'Izstopiti bo treba pred 22. majem'

"Danes ukrepam, da bi se premaknili z mrtve točke," je po poročanju britanske televizije Sky News povedala Mayeva, ki je vodji opozicijskih laburistov Jeremyju Corbynu predlagala pogovore o načrtu za brexit.

Opozorila je, da bo moral vsak načrt upoštevati sedanji izstopni sporazum, saj je ta edini, o katerem se je Velika Britanija dogovorila z EU. "Zdaj se moramo osredotočiti na naše prihodnje odnose z EU," je poudarila.

Po njenih besedah se morata s Corbynom dogovoriti o načrtu, ki bi ga lahko predložili poslanski zbornici v potrditev. Če se ne bosta uspela uskladiti, pa bo vlada poslancem predlagala več možnosti. 

"Danes ukrepam, da bi se premaknili z mrtve točke."
"Danes ukrepam, da bi se premaknili z mrtve točke." FOTO: AP

"Vlada je pripravljena spoštovati stališče poslanske zbornice," je povedala. Če se bodo poslanci odločili za eno od možnosti, bo vložila zakonodajo, s katero bodo implementirali izstopni sporazum, je še pojasnila. To bo treba po njenih besedah storiti pred 22. majem, če Združeno kraljestvo želi, da mu ne bo treba sodelovati na evropskih volitvah, ki bodo med 23. in 26. majem.

Corbyn se veseli srečanja s premierko

Corbyn je v odzivu sporočil, da se veseli srečanja s premierko. Poudaril je, da pred srečanjem ne bo postavljal omejitev, a se bo držal načela, da je treba upoštevati potrebe ljudi, ki so vse poslance izvolili v parlament, in potrebo po tem, da se Velika Britanija izogne brexitu brez dogovora. Možnosti vložitve nezaupnice vladi ni izključil.

Je pa predlog Mayeve poskrbel za kritike med zagovorniki brexita iz vrst konservativne stranke. Med drugim sta nezadovoljstvo izrazila nekdanji zunanji minister Boris Johnson in Jacob Rees-Mogg.

Tusk po izjavi Mayeve pozval k potrpežljivosti

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je, potem ko je britanska premierka Theresa May sporočila, da bo zaprosila za nadaljnjo preložitev brexita, pozval k potrpežljivosti. Še vedno namreč ni jasno, kakšen bo končni izid, je zapisal na Twitterju: "Čeprav tudi po današnjem dnevu ne vemo, kakšen bo končni rezultat, bodimo potrpežljivi."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Poslanci iskali načrt za podaljšanje preložitve

Del britanskih poslancev je dan po zavrnitvi alternativnih možnosti glede brexita sicer dopoldne predstavil načrt, s katerim so skušali preprečiti izhod iz Evropske unije brez dogovora. Gre za medstrankarsko sodelovanje, v skladu s katerim bi v četrtek parlament glasoval o omenjenem zakonu, ki bi preprečil, da Velika Britanija "zdrsne v izhod brez dogovora v zgolj desetih dneh".

Poslanka laburistov Yvette Cooper je ob tem dejala, da je parlament v zgolj dveh dneh poskušal najti soglasje,"za katerega si želim, da bi ga premierka začela pred dvema letoma. A do sedaj se nismo dogovorili o ničemer."

Cooperjeva je poudarila, da je Združeno kraljestvo "v zelo težkem položaju" in poslanci imajo odgovornost, da zagotovijo, da Britanci ne končajo s "katastrofalnim izstopom brez dogovora". "V zgolj nekaj dni skušamo stisniti proces, ki bi moral potekati zadnji dve leti - postopek iskanja konsenza o najboljši poti naprej," je povedala po poročanju britanskega BBC. 

Francija odprta za daljšo preložitev izstopa

Na dogajanje pa se je danes odzval tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, ki pravi, da EU ne more biti talka krize zaradi brexita. Kot poroča STA, se je ob današnjem obisku irskega premierja Lea Varadkarja v Parizu zatrdil, da Evropska unija ne more biti 'trajna talka' politične krize v Veliki Britaniji zaradi brexita.

Na dogajanje pa se je danes odzval tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, ki pravi, da EU ne more biti talka krize zaradi brexita.
Na dogajanje pa se je danes odzval tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, ki pravi, da EU ne more biti talka krize zaradi brexita. FOTO: AP

London je pozval k predstavitvi alternativnega načrta do 10. aprila, Varadkar pa se je zavzel za odprtost EU za britanske predloge. "Če Združeno kraljestvo tri leta po referendumu ni sposobno najti rešitve, ki bi jo podpirala večina, bo dejansko samo izbralo izstop brez dogovora, in tega ne moremo preprečiti," je izpostavil francoski predsednik. Ob tem je zagotovil podporo Pariza Irski.

"Naša prioriteta je nemoteno delovanje Evropske unije in enotnega trga. Evropska unija ne more biti trajno talka reševanja politične krize v Združenem kraljestvu," je  povedal Macron.

Poudaril je, da je Francija odprta za daljšo preložitev britanskega izstopa iz EU pod določenimi pogoji, a ta preložitev ni "ne gotova ne avtomatična". Zdaj mora po njegovih besedah Združeno kraljestvo do 10. aprila, ko bo izredni vrh EU o brexitu, predstaviti "verodostojen alternativni načrt, ki bo imel večinsko podporo".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Andree
03. 04. 2019 21.32
+1
Čaj pavza majstri še sami ne vedo kaj bi
User768643
03. 04. 2019 13.52
Ja, za nedoločen čas.
brabusednet
03. 04. 2019 12.31
+2
Bodo Bruseljske išjase naplahtali da bo groza.Same privilegije jim gredo po glavi.To bo dober vzrok še za ostale,ki razmišljajo o izstopu.
andisej
03. 04. 2019 11.13
+3
tak o bi morali tudi mi Slovenci zavlačevat odhod iz Juge,. Danes bi gotovo boljše živeli seveda ne tisti ,ki so pokradli vse tisto kar so delavci desetletja ustvarjali
vinogradnik33
03. 04. 2019 10.40
+10
Če se Britanci v treh letih po referendumu niso mogli ali bolje rečeno znali pripraviti na odhod iz EU , se tudi v nekaj podaljšanih dneh ne bodo , kar kaže na popolno nesposobnost aktualne politike in ne bi jim podaljševali že podaljšanega roka 12. april - odhod !
Uporabnik443897
03. 04. 2019 08.38
-9
V Angliji je demokracija, tam ne odloca posameznik kot v Sloveniji tovariši iz Smelta s Kucanom na čelu.
vinogradnik33
03. 04. 2019 11.01
+0
V Sloveniji pa cel kup zaslepljenih in zmanipuliranih sektašev !
Rotter
03. 04. 2019 13.23
+2
Isto je kot pri nas. Kopica izvoljenih privilegirancev, ki se borijo za interese tega ali onega bogataša, za navadnega človeka ni mar nikomur. In kdor misli, da je Brexit neko čudo demokracije, se ravno tako moti. Za njim stojijo Arron Banks - en najbogatejših zavarovalničarjev, Rees-Mogg - ex Rothschildov bančnik in lastnik finančnega sklada, ki investira v tobak, Jim Ratcliffe - najbogatejši Britanec itd. itd. Če misliš, da je tem ljudem pomembna kakovost življenja povprečnega Brita, si fejst zalutal.
alon71
03. 04. 2019 08.26
+17
da Angleži dolgo rabijo, da se poberejo najbolj vedo Indijci :) :)
mijav
03. 04. 2019 07.56
+14
kriza v evropi koristi samo zda. marionete pa ne vejo kako to speljati da jih ne bo prizadelo.
Nimasmisla
03. 04. 2019 07.51
+20
a jih bo res treba brcnit ven je pa zanimiv on stric ki tam v parlamentu sedi na onem usnjenem fotelju in bere rezultate ko ona nadaljevanka samo bedaki in konji
Andree
02. 04. 2019 21.55
+16
Postali so neresni
elrocco77
02. 04. 2019 21.47
+16
Ne vem zakaj jih enostavno ne šutnejo ven ? Tole je že patetično.........
Bassettt
02. 04. 2019 20.57
+36
Tako je! Izstop iz EU z dogovorom in dogovori, tako kot imata to urejeno z EU pravilniki in sodelovanji Norveska in Svica, tako da NJIH kontaktirajte, nas pustite ze na miru, ce sami vec ne veste, kaj bi
Bolcev Pepi
02. 04. 2019 20.45
-4
Pa zakaj se ne odselijo na madzarsko tisti, ki tako sovrazijo EU?
Bolcev Pepi
02. 04. 2019 20.48
-7
Titanium
02. 04. 2019 21.37
+2
Zato ker jim je tukaj v bistvu zelo všeč in jih EU pravzaprav nič ne moti. Minuse talat je veliko lažje in za to nič ni treba žrtvovati. Žalost od Slovenceljnev.
Al83
02. 04. 2019 20.37
+4
Kaj tistih množic, ki cele dni protestirajo proti Mayevi in hočejo takojšen iztop brez dogovora ne boste pokazali? Za vas očitno obstajajo samo pro EU demonstranti. Kar koli bodo elite z Mayevo naredile, če bodo izdali voljo ljudstva izraženo na referendumu, po tem bo to zbudilo iz spanca mnogo belih ljudi v UK. in se lahko potem kar poslovijo od svoje multikulti anti Britanske pro migracijske agende in svojih parlamentarnih stolčkov, ker bodo ob naslednjih volitvah vsi leteli ven.
Bolcev Pepi
02. 04. 2019 20.47
-3
O anglezih nimas pojma. Beli ljudje??? Jao jao...
PanterTheBlack
02. 04. 2019 20.31
+32
Klovni cincarski svetovnega formata so tile Briti. In EU jim še vedno pritrjuje
Cogo
02. 04. 2019 20.31
+18
Ti vrli EU politiki jim bodo seveda spet nasedli, preložili in podaljšali agonijo. Kdo bo plačal stroške vaega tega nategovanja, ni potrebno spraševati, ne?
Misko5990
02. 04. 2019 20.07
+50
Brexit in vsakodnevno objavljanje novic o njem je ratal naporen za živce
piu
02. 04. 2019 20.00
+12
vsaj kraljico naj izključijo.....
big_foot
02. 04. 2019 19.54
+38
Joj jih imam poln organ... speljejo naj se že enkrat. Oz še boljše da jih sčevljamo ven.
Ciymbalta
02. 04. 2019 19.32
+47
Naj že spokajo ven že so dosadni no ne sam oni vsi