Tujina

Poslanec: Mayeva bi lahko kmalu določila datum odstopa

London, 11. 05. 2019 15.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
K.H. / STA
Komentarji
2

Britanska ministrska predsednica Theresa May bi lahko že prihodnji teden sporočila datum svojega odstopa, je dejal vplivni britanski poslanec in vodja poslanske skupine konservativcev, odbora 1922, Graham Brady.

Odbor 1922 je pristojen za pripravo volitev predsednika stranke. Kot je pojasnil Graham Brady, je odbor Theresi May dal čas do srede, da mu pojasni svoje načrte o prihodnosti. Po njegovem mnenju Mayeva pri določitvi datuma okleva zaradi morebitnega vpliva na prihodnja parlamentarna glasovanja o načinu izstopa Velike Britanije iz Evropske unije.

Theresa May bi lahko kmalu sporočila datum svojega odstopa.
Theresa May bi lahko kmalu sporočila datum svojega odstopa. FOTO: AP

Položaj Mayeve je načet vse od minulih parlamentarnih volitev, poleti 2017. Konservativci pod vodstvom premierke so izgubili večino v spodnjem domu britanskega parlamenta. Je pa Mayevi uspelo sestavi manjšinsko vlado s pomočjo severnoirske stranke demokratičnih unionistov (DUP).

Slednje se je izkazalo za usodno pri njenih prizadevanjih, da dobi večino v britanskem parlamentu za dogovor z EU o izstopu Združenega kraljestva iz povezave. Mayevi je to doslej spodletelo trikrat. Datum za brexit so medtem voditelji EU preložili na 31. oktober. Mayeva je v preteklosti že napovedala pripravljenost za odstop, če bo parlament potrdil dogovor, vendar pri tem ni navedla nobenega časovnega roka.

Britansko premierko je sicer težko prisiliti k odhodu. Po pravilih torijcev je moč glasovati o nezaupnici samo enkrat v 12 mesecih. Nazadnje je tovrstni poskus spodletel decembra lani.

Po oceni opazovalcev bi odhod Mayeve lahko pospešile skorajšnje volitve v Evropski parlament, ki bodo v Veliki Britaniji 23. maja in jih morajo na Otoku pripraviti kljub napovedanemu odhodu iz povezave. V javnomnenjskih raziskavah konservativcem pod vodstvom Mayeve slabo kaže.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
11. 05. 2019 18.29
+2
.močno gruntam kakšna je razlika med : Bi Naj, in : Bi Lahko
Maxx365
11. 05. 2019 16.56
+5
Če bi lani tačas odstopila, bi že bilo prepozno.