Tujina

'Postanite oči in ušesa v boju proti ilegalni trgovini s prostoživečimi živalmi'

London, 09. 05. 2016 10.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Okoljevarstveniki so sprožili globalno kampanjo in občo javnost prosili, naj jim pomaga spremljati nelegalno trgovino z divjimi, predvsem zaščitenimi živalmi. V ta namen so razvili mobilno aplikacijo, preko katere uporabnik naloži fotografije in druge podatke o sumljivih predmetih, ki jih opazi na trgu.

Okoljevarstveniki opozarjajo, da kljub trudu, da bi zajezili divje love, ti še vedno naraščajo, kar potrjujejo tudi ocene Združenih narodov, da ilegalna trgovina s prostoživečimi živalmi vsako leto prinese milijarde evrov.

V zadnjih letih se je razširil divji lov na ogrožene vrste živali, kar je sprožilo bojazen glede dolgoročnega preživetja ikonskih živali, kot so tigri in nosorogi. Glavno gonilo naraščajoče prodaje je vedno večje povpraševanje na kitajskem črnem trgu o živalskih delih in drugih proizvodih zaščitenih vrst. Zadnje ocene nakazujejo, da je povpraševanje doseglo 'zaskrbljujočo stopnjo'.

Najbolj znana žrtev krivolovca je lev Cecil.
Najbolj znana žrtev krivolovca je lev Cecil. FOTO: YouTube

Aktivnosti na področju ilegalnega trgovanja s slonovino se je od leta 2007 podvojilo, v Pekingu pa kilogram slonovine doseže skoraj 2000 evrov. Kilogram nosorogovega rogu pa stane celo 58.000 evrov, kar je več kot cena zlata ali platine, poroča BBC.

Agencije za preprečevanje kriminala so prepoznale nevarnost, ki zdaj preži na prostoživeče živali in globalno trgovanje z deli zaščitenih živali uvrstile na seznam kaznivih dejanj, poleg trgovine z drogami, orožjem in ljudmi.

Aplikacija Wildlife Witness se osredotoča na jugovzhodno Azijo, ki je prepoznana kot jedro svetovnega ilegalnega trgovanja z divjimi živalmi. Pri širjenju ozaveščenosti o projektu bosta pomagala tudi živalska vrtova, Chester in San Diego, prvi v Evropi, drugi pa v ZDA.

''Razlog, zakaj je pomembno, da se v to vključijo tudi živalski vrtovi, je ta, ker imamo zelo veliko občinstvo in zato zelo pomembno vlogo, da poskusimo in 'spravimo' to sporočilo v svet,'' je povedal Scott Wilson iz britanskega živalskega vrta Chester.

''Namesto da samo govorimo o tem, kako je grozno, omenjena kampanja omogoča ljudem, da si naložijo aplikacijo in dejansko sodelujejo. Če ljudje potujejo ali so na počitnicah in med sprehodom po tržnici opazijo nekaj, kar ne bi smelo biti tam, ali opazijo slonovino, za katero sumijo, da je nelegalna, lahko to z aplikacijo posnamejo, podatki pa gredo naravnost do mednarodne organizacije Traffic, ki se bori proti trgovini z divjimi živalmi. To bo povečalo količino informacij, ki prihajajo do njih, in jim pomagalo prepoznati trende v trgovini s prostoživečimi živalmi in še pomembneje, z informacijami lahko vplivajo na politiko in tako pripomorejo k velikim spremembam, ki se morajo zgoditi,'' je povedal Wilson.

Lev Cecil
Lev Cecil FOTO: Reuters

Hkrati je tudi poudaril, da ljudje ne smejo tvegati za vsako ceno. ''Ne želimo, da se ljudje izpostavljajo nevarnosti in se soočajo z ljudmi na tržnici. Če lahko fotografirajo, dobro, če pa ne, potem pa lahko v aplikacijo le vpišejo podatke.''

Chris Shepherd, direktor območja jugovzhodne Azije v organizaciji Traffic, je povedal, da divji lovci živali ilegalno ubijajo ali pa jih vzamejo iz njihovega naravnega okolja, da jih potem prodajo kot ljubljenčke ali za tradicionalno medicino, prestižno hrano, rogove ali modne predmete. ''Želimo, da postanejo ljudje oči in ušesa v boju proti ilegalni trgovini s prostoživečimi živalmi,'' je pojasnil. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aaaaaa122121
09. 05. 2016 15.28
+2
Švicarski državni inštitut tehnologije iz Züricha je v študiji dokazal, da je med 37 milijoni korporacij na svetu točno 1318 super-korporacij, ki so pravzaprav krojači svetovnega trga in posledično načina življenja na planetu Zemlja. Gre za po bogastvu bogatejše in po moči veliko močnejše klopčiče od držav in vlad. Teh 1318 korporacij ima v lasti zgolj 147 multinacionalk, ki so torej železnega primeža in skupaj ustvarjajo entiteto, kjer sta tekmovanje in konkurenčnost zgolj navidezna. Večina teh super korporacij je bank, gre pa za skupno manj kot 1% korporacij, ki imajo v lasti več kot 40% svetovnega bogastva. Shema prikazuje zgolj deset mega korporacij, ki kontrolirajo praktično vse segmente sodobnega potrošnika – od gospodinjskih produktov pa vse do džinsa. Če verjamemo prikazu, potem je očitno, da korporacije ustvarjajo verigo, ki se pričenja pri megalomanskih podjetjih. Prikaz je že rahlo zastarel, saj je Pringles bil prodan Kellogsu, in najbrž se je kaj tudi spremenilo, ampak vse skupaj ne spremeni poante. Dvesto milijard težka korporacija Nestle, ki jo pri nas najbolje poznamo po čokoladi, ima v lasti skoraj 8000 različnih znamk po svetu, hkrati pa je tudi partner mnogim. 
aaaaaa122121
09. 05. 2016 15.29
+2
Znano je, da je kar 90% ameriških medijev kontrolira le šest podjetij. Do združevanj prihaja zlahka in nemoteno. Tako sta se združila denimo Viacom in CBS. Korporacija take razsežnosti je samozadostna enota, ki lahko svoje simbolne produkte in storitve komercialne narave trži in razpečuje po komunikacijskih kanalih, ki jih ima sama v lasti, saj ti dosežejo ogromen del svetovne populacije. Take združitve obenem omogočajo pometanje odgovornosti pod preprogo in pa nadzor nad objavljenimi novicami. Revija ali TV postaja v lasti Disneyja ne bo naročila ali predvajala reportaže o nevzdržnih delovnih razmerah v tovarni v Indoneziji, kjer izdelujejo Disneyeve igračke, ker bi mlatila po lastni vreči. 
urosh1
09. 05. 2016 11.43
+4
dokler je denar sveta vladar bomo vsi potrošni material
rzui
09. 05. 2016 11.28
-4
2 mravlji sem pohodu sorry
vstajnik1941
09. 05. 2016 10.49
-2
Ja prav res - prejšnji teden so iz Ambrusa v Ljubljano prešvercal ene par klopov in mesarskih muh (direkt iz gnojne jame največjega kmeta)