Tujina

Potegavščina z ledvico

Amsterdam, 02. 06. 2007 13.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Nizozemski resničnosti šov, v katerem naj bi na smrt bolna ženska podarila svojo ledvico, je bil potegavščina.

Tako so sporočili producenti šova včeraj zvečer, ko se je oddaja, ki je sprožila val ogorčenja po vsej Evropi, po 80-ih minutah končala.

Na smrt bolna Liza je bila le igralka
Na smrt bolna Liza je bila le igralka FOTO:

37-letna na smrt bolna ženska, ki so jo poimenovali Lisa, je bila v bistvu igralka, pacienti, ki naj bi se potegovali za ledvico, pa so bili resnični. Vsi so vedeli, da je „Veliki donatorski šov“ potegavščina.

Ne bomo darovali ledvice, to bi bilo preveč tudi za nas,“ je dejal producent  Patrick Lodiers, preden naj bi namišljena donatorka razkrila svojo izbiro. Ta naj bi nastala na osnovi zgodovine in profila tekmovalcev ter pogovorov z njihovimi družinami in prijatelji.

Nizozemska je bila, potem ko so producenti naznanili predvajanje kontroverznega šova, šokirana. Televizija BNN, kjer naj bi resničnostni šov predvajali, se je 'branila' z besedami, da želijo z oddajo opozoriti na pomanjkanje darovalcev organov.

Televizijska mreža BNN, ki je potegavščino predvajala
Televizijska mreža BNN, ki je potegavščino predvajala FOTO: Reuters

Zaradi odpovedi ledvic je umrl nekdanji direktor tega televizijskega kanala Bart de Graaff, ki je več let zaman čakal na darovalca. Ta odgovor ni zadovoljil nekaterih poslancev, ki so od ministra za kulturo in od ministra za zdravja zahtevali prepoved predvajanja sporne oddaje, vendar za to ni bilo prave zakonske podlage.

SORODNI ČLANKI

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pikam_dopust@yahoo.com
03. 06. 2007 00.22
Kot vidiš, ni zadeva zanetila prav nobene debate o pomanjkanju donorjev. Je pa cel svet govoril o požešnosti TV družbe. Ko so dojeli svojo napako, so rabili kup dodatnega PR materiala, s katerim nas "prepričujejo", da je bil njihov glavni namen opozoritit na pomanjkanje donorjev. Kakor koli obračate, njihova logika niti najmanj ne klapa. Ko pa ne more - projekt je bil za hišo totalen fiasko, kakor koli ga obrneš.
Jure Janet
02. 06. 2007 22.06
Ma ne vem, sem pogledal posnetek na youtube, pa se mi zdi, da je bila zadeva izpeljana zelo na ravni. Vmes so veckrat nagovarjali ljudi, naj izpolnejo formular za donatorja, jih osvescali o tem, itd. Seveda si ne delam utvar, da se jim v prvi vrsti ne gre za denar, ampak vseeno vidim v taksni sok terapiji pozitiven ucinek. Se enkrat: vsi sodelujoci (morda za nekoga prizadeti) so VEDELI, za kaj gre in kot sem ze rekel, ce bo zadeva zanetla debato o problemu pomanjkanja donatorjev, je to zame upravicen razlog, da se je ta oddaja izpeljala.
pikam_dopust@yahoo.com
02. 06. 2007 18.57
Najbrž še nisi slišal za "bojkotiranje nakupa izdelkov", kaj ne? Dragi moj, v poslovnem svetu se obračajo tako veliki keši, da se podjetja niti slučajno ne želijo je**** s svojim imidžem v javnosti.
Skriti Vohun
02. 06. 2007 17.57
pikam_dopust: pa kaj ti misliš, da oglaševalci plačujejo glede na gledanost TVja ali pa na to kako dober se ji zdi ta TV? V bistvu se bo po tem gledanost TVja povečela, kanal je postal znan celemu svetu, vsi govorijo o tem.. torej, povej mi, kje je tukaj izguba? Večja gledanost, več denarja, a ni logično?
sepetalka733
02. 06. 2007 17.54
mislim ne vem kaj naj rečem tako sem ogrožena. Sama imam že 16 let transplantirano ledvico in to je višek.Kja vse si dovoijo..sram naj jih bo packarija..nimam dovolj grde besede besede da bi izrazila svoj bes.
pikam_dopust@yahoo.com
02. 06. 2007 16.58
Se strinjam z aleksejx. Niso hoteli priznati, da se umikajo zaradi ogorčene javnosti, pa so "namaštali", da je bil vse skupaj nateg. Ja, valda - v dobiček usmerjena televizijska družba si je "samo za hec" nakopala na glavo tako negativno publiciteto, ki jim bo požrla konkretne oglaševalske denarje. Saj nismo padli s hruške....
Ramzess
02. 06. 2007 16.42
Jure morda ima Aleks lahko prav. Bi bilo težko predvideti odziv javnosti pri načrtovanju take oddaje, najbrž ne. Je pa gotovo težko, ali pa tudi, izpeljati takšen zaključek, potem ko ti voda teče v grlo, če stvar ni vnaprej načrtovana. Nateg ali ne, vseeno ni prav kar naredili, da se nočujejo iz nečesa, kar je za nekatere življenjskega pomena. Eni dobijo drugo priložnost, drugi ne. Izgovor, da so hoteli z oddajo opozoriti na pomanjkanje darovalcev organov, ne spremeni ničesar. Oddaja na to temo se naredi drugače, okoliščinam teme primerno, ne pa kot humoresko. Ne vem v čem vidijo privilegij g. Bart de Graaff-a, ki je bil nekdaj direktor tega kanala, da se izgovarjajo celo nanj. Nič drugačen ni od drugih ljudi, ki čakajo na ledvico, jo dočakajo, ali pa ne dočakajo. Poslanci so se odločili zelo prav.
someone-out-there
02. 06. 2007 14.41
Ne se čudit, tukaj na Nizozemskem je vse možno. Ampak res čisto vse. Nič novega.
Jure Janet
02. 06. 2007 14.41
Tudi meni se je sprva zdelo vse skupaj neokusno in neeticno pocetje. A zdaj, ko je vse skupaj dejansko izpadlo kot nateg, se mi zdi, da je zadeva imela svoj ucinek. Ljudje so zaceli razmisljati o pomanjkanju darovalskih organov in o tezavah s katerimi se spopadajo bolniki. Upam, da bo sov speljal diskusijo v pravo smer in ne v brezglavo lincanje ustvarjalcev. In po mojem se niso delali norca iz bolanih ljudi, kdor je gledal sov, je videl, da so bili vsi seznanjeni s tem, da je zadeva potegavscina, bolniki pa so se s tem strinjali.
aleksejx@email.si
02. 06. 2007 13.35
Ja ja, samo da se izognejo tožbi, prekleti bedaki na račun zares bolanih ljudi se delajo norca.