Tujina

Potrč pozdravil Türkov odziv

New York/Ljubljana, 12. 02. 2008 07.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vodja poslanske skupine SD Potrč je pozdravil odziv predsednika Türka na Napolitanovo izjavo ob dnevu spomina na fojbe.

Slovenski predsednik Danilo Türk se je odzval na besede italijanskega kolega Giorgia Napolitana, ki jih je izrekel na Dan spomina na povojne poboje in odhod Italijanov z ozemelj, ki so po drugi svetovni vojni pripadla Jugoslaviji.

Slovenski predsednik Danilo Türk z italijanskim kolegom Giorgiom Napolitanom
Slovenski predsednik Danilo Türk z italijanskim kolegom Giorgiom Napolitanom FOTO: Dare Čekeliš

Türk je v odgovoru na novinarsko vprašanje dejal, da je prebral govor italijanskega predsednika in ocenil, da je predsednik Napolitano v zaključku svojega govora podal nekaj tehtnih misli, ki se tičejo izkušenj iz preteklosti, ki se ne bi smele ponavljati zaradi lepše evropske prihodnosti.

"Bil pa bi prepričljivejši, če bi v svojem govoru omenil fašizem z imenom. Kajti fašizem je eden tistih totalitarizmov, ki so se pojavljali na začetku 20. stoletja, ki so povzročili veliko gorja in privedli do nadaljevanja težav v Evropi," je dejal Türk.

Vodja poslanske skupine SD Miran Potrč je v sporočilu za javnost izrazil obžalovanje nad izjavami italijanskega predsednika Georgia Napolitana ob dnevu spomina na fojbe in odhod Italijanov z jugoslovanskih ozemelj po drugi svetovni vojni ter pozdravil odziv slovenskega predsednika Danila Türka na Napolitanovo izjavo.

Slovenski predsednik je dodal, da je imel italijanski kolega tehtne misli o zadevah, kot je opozorilo proti poveličevanju lastne etnične ali zgodovinske identitete. "Mislim, da je za Evropo to važno. Evropa je gradila svojo moč ne na veličini posameznih narodov, ampak na njeni raznovrstnosti in sposobnosti skupnega delovanja," je dejal Türk.

Napolitano je na slovesnosti v predsedniški palači v nedeljo v Rimu med drugim ponovno, kot že lani, omenil etnično čiščenje in dejal, da so bili tisoči Italijanov na vzhodni meji po 8. septembru 1943 žrtve sovraštva in maščevanja, fojbe, v katere so bili vrženi pa je znova označil, kot etnično čiščenje. Ob tem je dejal, da so bile reakcije na njegov govor pred letom dni neupravičene in so mu dokazale, da so bile njegove besede pravilne.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DarthRevan
12. 02. 2008 14.17
Zabavno. Če poboje omeni Italijan je to kriminal, v Sloveniji so pa na dnevnem redu vsak dan. Dvoličnost press.
parefin@yahoo.com
12. 02. 2008 11.17
Zakaj se noben BOLJ OSTRO NE ODZOVE na to?! Tako kot je rekel GSG-9 , jebes EU parlament! Kaj bomo sedaj da nas bodo imeli radi pa pustili, da bo Italija in svet mislil da smo bili hujsi od Italije med 2s.v. MRŠ!! Prvo naj sploh Italijani priznajo kaj so delali ONI, in nato sele naj gledajo kaj se je nato njim zgodilo ...! MRŠ!
izbruh@gmail.com
12. 02. 2008 08.55
chudak, zgodovinska dejstva vsakdo vidi iz svoje perspektive. Po mojem je vsaj 40% Italijanov prepricanih, da je bil fašizem prava stvar in ta izraz pri njih niti slučajno nima tako slabšalnega pomena kot na strani nas, ki smo od njega najebali....
GSG-9
12. 02. 2008 08.46
Chudak, 100x bolje bi bilo če bi se kakšni naši politiki bolj ostro odzvali, jebeš EU parlament!
chudak@planet.si
12. 02. 2008 08.43
eh, koga pa hoče napolitani prepričat, mislim da vsak povprečno izboračen človek ve za njihovega fašističnega vodjo Musolinija in kaj so italijani skupaj z Nemci delali v Evropi, napolitanka lahko še ne vem akj govori, toda zgodovinska dejstva so jasna.. heh, po letu 1943 naprej, takrat je potekala še 2 SV, heh, mar bi Jugoslovani med vojno le gledali kako jih bodo Italijani pobili oni pa njih ne, opa dečko - to je pa vojna... upam, da bodo kakšna opozorila prišla iz evropskega parlamenta!
max99
12. 02. 2008 08.38
halo turk hirto menjaš obleko.. ko bo fašizem v drugi svetovni vojni obsojen, ter bo sodba rešena ,potem naj napolitano besediči, do takrat po naj zapre svoj se... in vodo potegne !!!!!