Tujina

Potrdili zavezanost k uresničitvi pariškega sporazuma, a brez ZDA

Osaka, 29. 06. 2019 17.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
L.Š. / STA
Komentarji
10

Članice skupine gospodarsko najpomembnejših držav G20 so brez ZDA na vrhu, ki se je sklenil v japonski Osaki, v sklepni izjavi znova potrdile zavezanost k "uresničitvi celotnega" pariškega podnebnega sporazuma. Voditelji medtem niso neposredno obsodili protekcionizma.

19 članic skupine je brez ZDA potrdilo, da bodo v celoti uresničile pariški sporazum. Ta države zavezuje k omejitvi dviga povprečne globalne temperature občutno pod dve stopinji Celzija do konca stoletja glede na predindustrijsko dobo in jih spodbuja k ukrepom za omejitev na 1,5 stopinje.

Že na zadnjih dveh vrhovih G20 v Hamburgu in Buenos Airesu so članice brez Washingtona v sklepni izjavi potrdile, da je sporazum iz leta 2015 "nepovraten". ZDA pa so dodale, da bodo izstopile iz tega dogovora. Podobno je bilo tudi tokrat.

Srečanje gospodarsko najpomembnejših držav G20.
Srečanje gospodarsko najpomembnejših držav G20. FOTO: AP

Japonska je sicer upala, da bodo našli skupno formulacijo, a so Evropska unija in njene članice vztrajale pri visokih ciljih, Washington pa je skušal na svojo stran pridobiti še druge države. Brazilijo, Savdsko Arabijo in Turčijo je po besedah Yukija Tanabeja iz japonskega centra za trajnostni razvoj in družbo prepričeval k temu, da bi razvodeneli besedilo.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je ob tem dejal, da bi morali iti v boju proti podnebnim spremembam še veliko dlje. "Izognili smo se temu, da bi šli nazaj (...), a morali bi iti še veliko dlje," je poudaril.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je poudaril, da bi morali iti v boju proti podnebnim spremembam še veliko dlje.
Francoski predsednik Emmanuel Macron je poudaril, da bi morali iti v boju proti podnebnim spremembam še veliko dlje. FOTO: AP

Francija je skupaj s Kitajsko in Združenimi narodi sprejela posebno izjavo glede podnebnih ukrepov. Kitajski zunanji minister Wang Yi je ob tem izpostavil, da "moramo države okrepiti svoje aktivnosti". "Vse države morajo ostati odločne in uresničiti zaveze iz pariškega sporazuma," je dodal.

Profesorica mednarodnega prava na tokijski univerzi Yukari Takamura je ocenila, da je ta izid glede na trenutne razmere, sploh kar se tiče ZDA, najboljši možen. "Vendar pa, seveda, glede na vse večjo zaskrbljenost zaradi vpliva podnebja in tveganja, to ni idealen dogovor," je dejala.

Razlike se sicer verjetno ne bodo še kmalu zgladile, soglasje pa bi lahko še težje dosegli na vrhu G20 prihodnje leto, saj ga bodo gostile ZDA. Leto zatem pa bo v Savdski Arabiji, ki je zaveznica ZDA.

Voditelji vseh držav pa so medtem v sklepni izjavi priznali, da so se trgovinske in geopolitične napetosti v svetu okrepile. "Še naprej bomo naslavljali ta tveganja in ostali v pripravljenosti na nadaljnje ukrepanje," so zapisali.

"Voditelji G20 so se strinjali, da ohranijo močno globalno gospodarsko rast," je ob tem poudaril gostitelj, japonski premier Šinzo Abe. "G20 se je strinjal glede temeljnih načel sistema svobodne trgovine, ki mora zagotoviti svobodno, pravično in nediskriminatorno trgovino," je dejal.

Niso pa izrazili potrebe po tem, da se je treba upreti protekcionizmu, poročajo tuje tiskovne agencije.

V japonski Osaki se je tako končal dvodnevni vrh skupine G20, ki so ga zaznamovali predvsem trgovinski odnosi med ZDA in Kitajsko. Kitajski in ameriški predsednik Ši Džinping in Donald Trump sta se na današnjem srečanju dogovorila za nadaljevanje trgovinskih pogajanj in da ZDA ne bodo uvedle novih carin na kitajsko blago.

Direktorica Mednarodnega denarnega sklada Christine Lagarde je to pozdravila. Je pa opozorila, da že doslej uvedene carine med državama omejujejo globalno gospodarstvo, nerešena vprašanja pa prinašajo negotovost glede prihodnosti.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
30. 06. 2019 12.04
+1
Teorija zarote: kakšna panika zaradi podnebnih sprememb, tudi brez nas bi se dogajale, mogoče malo počasneje, končni rezultat pa bi bil enak. Pa poglejmo: živalske vrste izumirajo, ker nas je vedno več in uničujemo življenjski prostor živalim, ker nas je vedno več, tudi več pojemo. Pa poglejmo Japonce: na jedilniku imajo delfine tako, kot mi piščance. Pa so vendar inteligentna bitja. Pogledaš film Krvavi zaliv, se ti kar želodec obrača. Zato trdim, da je vse dvoličnost in teorija zarote.
nikhrast
30. 06. 2019 08.10
-1
Kakšne bereš, nabiti carine na ameriške izdelke, ej, Amerika ni Rusija, ta nam nima kaj drugega ponuditi kot orožje, plin in nafto, tega imamo pa sami tu na zahodu preveč.
FAUSTOS1
29. 06. 2019 21.41
+3
nato grims -sds maha z tabelami ki jih uporablja trump in trdi zraven tega ,da je zemlja oglata, kar še trump ne trdi-grims trdi ,da se zemlja ohlaja in se približuje ledena doba,kot da danes ni bilo preko 30 -zdaj špa se zamislite ,da sds zavlada sloveniji-novi oglati globusi in ukinitev klim ,saj se zemlja ohlaja-a ljudje pravijo kaj če pa ima prav ,seveda verni volilci sds
xyxyxyxyxyxyxy
29. 06. 2019 21.28
+13
Zakaj se niso dogovorili za sankcije proti ZDA, ker bojo še naprej onesnaževali ozračje
detect
29. 06. 2019 19.21
+14
vsi so nagneteni okol glavnega, nič krivega morilca.bravo
janezpodre
29. 06. 2019 19.00
+23
Un s prtom na glav Trumpu razlaga, v kolk kufrih so odnesl unga z ambasade.
el capitano
29. 06. 2019 18.58
+22
Nabit carine na Ameriške izdelke, tako, da jih ne bodo imeli komu prodajat..
DejmoSeDol
29. 06. 2019 18.46
+17
Nič hudega, Trump je rekel, da bo nazaj prinesel premog, saj vsi vemo, da tu leži energetska prihodnost našega planeta. In ne samo to, ta premog, ki prihaja nazaj, bo bojda "čisti premog", ki ne onesnažuje. Torej super! MAGA, ane?
proofreader
29. 06. 2019 18.21
+33
Če si dober kupec orožja, potem lahko tudi novinarje pobijaš in ti ne bo nihče nič rekel.
M_teorija
29. 06. 2019 18.21
+20
A ZDA so Pepček!?