Tujina

Potrdili resolucijo o Kosovu

Beograd, 25. 07. 2007 08.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Srbska skupščina je po več kot osem ur trajajoči izredni seji potrdila resolucijo skrbske vlade o Kosovu.

Srbski premier Vojislav Koštunica.
Srbski premier Vojislav Koštunica. FOTO: Reuters


Srbska skupščina je v torek zvečer z veliko večino potrdila resolucijo srbske vlade o Kosovu. Po več kot osem ur trajajoči izredni seji je 217 poslancev 250-članskega parlamenta glasovalo za resolucijo, ki zavrača kakršenkoli ukrep, s katerim bi Kosovo postalo neodvisno. "To je najugodnejši trenutek, da parlament določi srbsko strategijo za prihodnost pri reševanju najpomembnejšega nacionalnega vprašanja," je pred poslanci pred glasovanjem poudaril srbski premier Vojislav Koštunica.

Posebni odposlanec generalnega sekretarja Združenih narodov za Kosovo Martti Ahtisaari je izjavil, da je njegova misija končana. Nekdanji finski predsednik je ob tem poudaril, da lahko pri reševanju vprašanja prihodnjega statusa Kosova še naprej sodeluje kot svetovalec, niso pa ga zaprosili, naj nadaljuje s posredovanjem.

Srbija za novo fazo pogajanj

Srbski parlament je o resoluciji, ki govori o nujnosti pravične rešitve vprašanja Kosova, zasnovane na mednarodnem pravu, in navaja, da je Srbija pripravljena začeti novo fazo pogajanj, glasoval pred današnjim srečanjem kontaktne skupine za Kosovo na Dunaju, kjer naj bi se ZDA, Velika Britanija, Nemčija, Francija, Italija in Rusija dogovorile o novi fazi pogajanj med Beogradom in Prištino po neuspešnem poskusu rešitve vprašanja prihodnjega statusa Kosova v Varnostnem svetu Združenih narodov.

Kosovo neločjiv del Srbije


Resolucija, ki jo je srbska skupščina potrdila med drugim navaja, da je Kosovo neločljiv del Srbije "na podlagi veljavnih in obvezujočih ustavnih in mednarodnopravnih dokumentov". Vsakršen poskus reševanja tega vprašanja, s katerim bi bila kršena načela mednarodnega prava, pa bi glede na predlog resolucije razglasili za ničnega in nevarnega za obstoj države Srbije.

Resolucija izraža tudi pripravljenost Srbije za nova pogajanja, ki bi bila odprta tako glede trajanja kot izida. Ob tem poudarja, da bi morala biti nova resolucija VS ZN sprejeta šele po končanih pogajanjih, s katerimi bi potrdili kompromisno rešitev prihodnjega statusa pokrajine. Nova pogajanja pa bi lahko potekala samo v okviru obstoječe resolucije 1244 in na osnovi jasnega mandata ZN.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Bore
26. 07. 2007 00.38
Oprostite jim na slovenskem jeziku!!! Znajo samo : Gospod ali dve kepici ali eno. Srbi ne se dat !!!
anzi_mahackala
25. 07. 2007 15.06
haha...pa je dobo kajlo. :D bravo mogvaj.
mogvaj
25. 07. 2007 12.43
Točno tako kot si povedal odtujeno ali vkradeno, to pač kar najbolje znate poleg vsega ostalega kriminala.
saladin@email.si
25. 07. 2007 11.57
aaa JA IN...lahk oni potrjujejo kar hočjo...Kosovo je odtujeno...

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.