Tujina

Pokala okna, del avtoceste povsem uničen, več prometnih nesreč

Anchorag, 01. 12. 2018 09.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.K. / STA
Komentarji
6

Aljasko je prizadel potres z magnitudo 7, pet minut kasneje pa še močan popotresni sunek z magnitudo 5,7, ki mu je sledilo še več manjših. V potresu so bile poškodovane ceste in zgradbe, na ulice pa je pregnal prebivalce največjega mesta Aljaske, Anchorage.

Ljudje so bežali v hribe 

Na jugu Aljaske, na otoku Kodiak, kjer je istoimensko mesto s 6100 prebivalci, se je avtomatično sprožil alarm pred cunamijem in ljudje so začeli bežati v hribe, a so jim kmalu sporočili, da ni nevarnosti visokih valov, in so se vrnili domov.

Povsem porušen del avtoceste, več prometnih nesreč

Del avtoceste do letališča v Anchoragu se je povsem porušil, potres pa je povzročil več prometnih nesreč v širšem območju mesta. Nekaj nesreč se je zgodilo v mestu Wasilla severno od Anchoraga, kjer je nekoč vladala županja Sarah Palin. Nekdanja republikanska podpredsedniška kandidatka je tvitnila, da ji je potres nekoliko poškodoval hišo.

Na jugu Aljaske, na otoku Kodiak, kjer je istoimensko mesto s 6100 prebivalci, se je avtomatično sprožil alarm pred cunamijem in ljudje so začeli bežati v hribe.
Na jugu Aljaske, na otoku Kodiak, kjer je istoimensko mesto s 6100 prebivalci, se je avtomatično sprožil alarm pred cunamijem in ljudje so začeli bežati v hribe. FOTO: AP

V Anchoragu so pokala okna trgovin in lokalov, nekaj zgradb je dobilo razpoke, zmanjkovalo je elektrike, pokvarjeni semaforji so povzročali prometno zmedo, jugozahodno od mesta pa je nekega moškega potres vrgel iz kopalne kadi.

Zaradi potresa so za več ur zaprli letališče, ker so evakuirali nadzorni stolp. Na delo so se odpravile inšpekcijske ekipe več kot 1000 kilometrov dolgega naftovoda. Guverner države Bill Walker je razglasil območje naravne nesreče, v Anchoragu pa so za morebitne brezdomce odprli konvencijski center.

V Anchoragu so pokala okna trgovin in lokalov, nekaj zgradb je dobilo razpoke.
V Anchoragu so pokala okna trgovin in lokalov, nekaj zgradb je dobilo razpoke. FOTO: AP

Rekorderka v ZDA po potresih

Aljaska je rekorder v ZDA po potresih, saj jih na leto doživi povprečno 40.000. Država ima rekord po največjem potresu v zgodovini ZDA, in sicer je bilo to leta 1964, ko je treslo 120 kilometrov vzhodno od Anchoraga z močjo 9,2 stopnje po Richterju. V potresu in cunamiju, ki je sledil, je takrat umrlo 130 ljudi.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

26277
01. 12. 2018 16.12
+13
Včeraj je volk..in podobni njemu, napisal...lesene hiše, itak ni nič..itd. A sploh veste, da je največje mesto Anchonrage veliko, kot Lj...zidano ....modernejše. Ne pisat neumnosti. Hvala, lp. Šajn, osebne probleme, ti 24...ne bo rešil.
Frane Šajn
01. 12. 2018 11.04
-19
Naj jim narava pokaže zobe. Naj jih vpraša ali lahko jedo svoje dollarje ob takšni umazani vesti , kot jih spremlja če jo sploh imajo!
korintos23
01. 12. 2018 12.58
+0
Frane, kak je je, sedaj jim pa že par let fajn zobe kaže, ali gorijo ali se od suše sušijo.
hladnajesen
01. 12. 2018 20.36
+12
Nehaj zganjat hudobijo! Ubogi ljudje. Prav tako kot se je zgodilo na Aljaski, se lahko zgodi tudi kjerkoli drugje, tudi v Sloveniji.
Frane Šajn
01. 12. 2018 11.02
-5
Manitu se je osvobodil satanovih spon in je že začel vračati kar so mu eksekutorji indijanskega naroda vrgli na prag svetišča.
Ciymbalta
01. 12. 2018 10.19
-7
ZDA še narava jih trosi, narava ve koga treba strosit