Tujina

Potres terjal devet žrtev

Tokio, 17. 07. 2007 09.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Potres, ki je v ponedeljek stresel osrednjo Japonsko, je zahteval devet smrtnih žrtev.

Med žrtvami ponedeljkovega potresa je šest žensk in trije moški, vsi pa so bili stari med 70 in 80 let, so sporočile oblasti. V potresu je bilo poškodovanih 979 ljudi, ki so jih oskrbeli v bolnišnicah v prefekturah Niigata in Nagano. Potres z močjo 6,8 stopnje po Richterjevi lestvici je poleg tega uničil okoli 340 zgradb.

Potres je po podatkih japonskih oblasti uničil okoli 340 zgradb.
Potres je po podatkih japonskih oblasti uničil okoli 340 zgradb. FOTO: Reuters

Reševalci medtem nadaljujejo iskanje morebitnih preživelih po potresu, ki mu je sledilo še skoraj 100 popotresnih sunkov. V reševalni operaciji sodeluje več kot 1000 policistov in gasilcev, obrambno ministrstvo pa je na prizadeto območje poslalo 450 vojakov in sedem vojaških ladij.

Moški v zavetišču
Moški v zavetišču FOTO: Reuters

Potres je poškodoval tudi jedrsko elektrarno Kašivazaki-Kariva, kjer so našteli več požarov, izlitje vode in nafte. Po luknji in požaru na transformatorju jedrske elektrarne je predstavnik podjetja Tokyo Electric Power Co., ki upravlja z elektrarno sporočil, da so odkrili luknjo tudi na enem od sedmih reaktorjev. Prav tako se je prevrnilo okoli 100 sodov z nizkoradioaktivnim materialom. Nekatere so našli brez pokrovov. Japonska vlada je zato danes zahtevala začasno izključitev nuklearke.

Japonske oblasti so se zato zavzele za okrepitev potresne varnosti jedrskih objekto
Japonske oblasti so se zato zavzele za okrepitev potresne varnosti jedrskih objekto FOTO: Reuters

Japonski premier Šinzo Abe je podjetju že očital, da je javnost 'prepočasi' obveščalo o dogodkih. Poudaril je tudi, da radioaktivna voda, ki je odtekla v morje, ne bi smela vplivati na okolje.

Japonske oblasti so se zavzele za okrepitev potresne varnosti jedrskih objektov. "Preveriti moramo, ali so elektrarne odporne proti različno močnim potresom in različnim scenarijem," je izjavil minister za gospodarstvo, trgovino in industrijo Akira Amari.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.