Tujina

Potrjen seznam kandidatov za evropske komisarje

Bruselj, 25. 11. 2019 11.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
M.V. / STA
Komentarji
3

Članice EU so potrdile seznam kandidatov za evropske komisarje v ekipi Nemke Ursule von der Leyen z mandatom do konca oktobra 2024, na katerem ni britanskega kandidata. S tem so utrle pot glasovanju o novi komisiji na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta, čeprav v njej ne bo britanskega komisarja.

Članice EU so že v petek na veleposlaniški ravni sprejele predlog sklepa, ki omogoča imenovanje nove Evropske komisije tudi brez britanskega člana. Svet EU je danes ta sklep uradno potrdil v okviru zasedanja ministrov EU za razvoj, in to brez razprave.

Po lizbonski pogodbi ima vsaka članica EU svojega evropskega komisarja. Članic je še vedno 28, potrjenih članov komisije pa 27. Zato je bilo treba poiskati pravno rešitev, na podlagi katere lahko Evropski parlament v sredo glasuje o komisiji s 27 člani.

V ekipi Ursule von der Leyen bo 27 članov. V sredo bo o komisiji glasoval evropski parlament.
V ekipi Ursule von der Leyen bo 27 članov. V sredo bo o komisiji glasoval evropski parlament. FOTO: AP

Komisija je sicer proti Veliki Britaniji sprožila pravni postopek, ker ni imenovala evropskega komisarja. Rok za odgovor na prvi opomin se je iztekel v petek opolnoči. Če ni ustreznega odziva, lahko postopek nadaljuje z drugim opominom in tožbo na Sodišču EU.

V Bruslju sicer pojasnjujejo, da namen tega postopka ni dejansko zagotoviti britanskega komisarja, temveč si želi komisija zgolj zavarovati hrbet, češ da je kot varuhinja pogodb storila vse, kar je lahko, da bi komisarja zagotovila.

Če bo šlo vse gladko, kot se pričakuje, bo nova komisija začela delati 1. decembra, in to z enomesečno zamudo, ki je nastala zaradi zavrnitve prvotnih komisarskih kandidatov iz Francije, Madžarske in Romunije.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimasmisla
26. 11. 2019 08.34
-1
e pa da vidimo koliko te je hlačah
kure bedne
25. 11. 2019 21.49
+4
90% mavričnih in brez otrok. Takšni ljudje pa res vedo, kaj je dobro za naše otroke in bodočnost. Itak.
Volga Malek
25. 11. 2019 12.01
+3
Baronica von der Leyen bodi pametna in vrzi tega prikritega socialista s Slovenije ven. Kamniski Honencker zeli preganjat opozicijo pod pretvezo varde, zato se pa sklicuje svet za nacionalno varnost. Socialisti zivijo na tuje kredite na tuj od drugih ljudi zasluzen denar kar je proracun 😂 Socialisti nikoli niso nicesar ustvarili. Nicesar. "Ce bi se socialisti spoznali na ekonomijo ne bi bili socialisti " je rekel von Hayek. Najbolj mi je pa vsec izjava Thatcherjeve o socializmu ki je zadela bistvo vsakega socialista: "Tezava socializma je v tem, da vam sčasoma zmanjka denarja drugih ljudi." "Socialisti vpijejo" Moc ljudstvu "in dvignejo stisnjeno pest, kot pravijo. Vsi vemo, kaj v resnici pomenijo - oblast nad ljudmi, moč nad državo. " je Margaret Thatcher opisala delovanje socialistov v enem svojih govorov leta 1981 , vse to kar je Thatcherjeva nastela ob opisu socialistov se vedno bolj cuti v negativnem smislu danes. "Socializem je filozofija neuspeha, krepost nevednosti in evangelij zavisti pa je njegova sorodna krepost enakopravna delitev bede." je izjavil Winston Churchill leta 1948 v Perthu na Skotskem.