Tujina

Powell išče podporo za načrte ZDA

Damask, 03. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški državni sekretar Colin Powell je na pogovorih v Damasku zahteval, da Sirija preneha podpirati proti-izraelske gverilce ter sprejme ameriške načrte za ureditev Bližnjega vzhoda po napadu na Irak.

Ameriški državni sekretar Colin Powell se je danes v Damasku srečal s sirskim predsednikom Bašarjem al-Asadom, ki je sicer nasprotoval vojaškemu posredovanju v Iraku. Še pred srečanjem je Powell dejal, da je odstranitev orožja za množično uničevanje z Bližnjega vzhoda dolgoleten ameriški cilj, da pa sedaj ni čas, da bi razpravljali o tem vprašanju. Sirija je namreč Varnostnemu svetu ZN predložila osnutek resolucije, ki predvideva Bližnji vzhod brez orožja za množično uničevanje. Predlog so podprle vse arabske države.

Ameriški in sirski zunanji minister, Colin Powell in Faruk al-Šara (Foto: Reuters)
Ameriški in sirski zunanji minister, Colin Powell in Faruk al-Šara (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Powell je sirskemu predsedniku tudi pojasnil, da časovni načrt za Bližnji vzhod, ki naj bi sicer uredil izraelsko-palestinski spor, predstavlja pot k ureditvi razmer na območju, v katero so vključeni tudi interesi Sirije in Libanona.

Zavzemanje za razorožitev Hezbolaha

Powell je sicer iz Sirije odpotoval v libanonsko glavno mesto Bejrut, kjer je poudaril, da je čas za namestitev libanonske vojske na jugu Libanona na meji z Izraelom, kjer imajo svoje položaje pripadniki libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah. Zavzel se je tudi za razorožitev tega gibanja. Powell je na novinarski konferenci, na kateri je bil navzoč tudi libanonski zunanji minister Jean Obeid, še dejal, da so mu sirske oblasti med obiskom v Damasku povedale, da so zaprle urade protiizraelsko usmerjenih organizacij, pri čemer pa ni povedal katerih.

Ameriški državni sekretar je že v četrtek v Madridu dejal, da bo v Damasku načel vprašanja o navzočnosti pripadnikov gibanja Hezbolah na libanonski meji z Izraelom in predstavništev terorističnih organizacij v Damasku. Ob odhodu iz Washingtona pa je Powell še dejal, da "mednarodna skupnost izgublja potrpljenje z državami, ki podpirajo terorizem in želijo pridobiti orožje za množično uničevanje ter škoditi svojim sosednjim državam".

Že od konca marca predstavniki Washingtona na čelu z ameriškim predsednikom Georgeom Bushem opozarjajo in grozijo režimu v Damasku. Obtožujejo ga, da vojaško podpira Irak pri shranjevanju njihovega orožja za množično uničevanje, nudi zatočišče odgovornim predstavnikom strmoglavljenega iraškega režima in podpira organizacije, kot sta skrajni islamski gibanji Hamas in Islamski džihad.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni