Tujina

Powell kritiziral razmere v Guantanamu

Washington, 04. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriški državni sekretar Colin Powell je 14. aprila poslal ostro pismo obrambnemu sekretarju Donaldu Rumsfeldu, v katerem je zahteval hitrejše reševanje statusa terorističnih osumljencev, zaprtih v vojaški bazi Guantanamo na Kubi, v najnovejši izdaji piše ameriška revija <em>U.S. News & World Report</em>.

Najmlajši zapornik v Guantanamu ima 13 najstarejši pa 98 let
Najmlajši zapornik v Guantanamu ima 13 najstarejši pa 98 let FOTO: Reuters

ZDA so zaradi postopanja z ujetniki na Kubi izpostavljene kritikam zavezniških držav, kar po Powellovih besedah zmanjšuje učinkovitost vojne proti terorizmu. V Guantanamu je zaprtih okrog 660 ujetnikov iz vojne v Afganistanu in drugih terorističnih osumljencev iz 42 držav. ZDA jim ne priznavajo statusa vojnih ujetnikov in jih imajo zaprte kot sovražne bojevnike brez možnosti pogovora z odvetniki, proti njim pa še niso vložili nobene obtožnice.

Po pisanju revije U.S. News & World Report je Powell Rumsfeldu očital, da so na Kubi zaprti tudi mladoletniki in starci – najmlajši zapornik ima 13, najstarejši pa 98 let. Powell je Rumsfelda naravnost vprašal, koliko časa potrebuje, da ugotovi, ali je kdo od zapornikov nevaren ali ne. Če gre za nevarne osebe, bi jih bilo treba obtožiti, če pa so nenevarni, bi jih morali izpustiti. Doslej so izpustili le 22 ljudi, med njimi nekega starca in duševnega bolnika. Powellovo pismo naj bi bilo posledica pritiska osmih zavezniških držav, ki zahtevajo izročitev svojih državljanov - med njimi so Pakistan, Rusija, Velika Britanija in Španija.

Pentagon zavrača kritike

Powellov kolega Rumsfeld zavrača očitke
Powellov kolega Rumsfeld zavrača očitke FOTO: Reuters

Rumsfeld naj bi zavrnil vse kritike v Powellovem pismu in državnega sekretarja napadel, da ni sposoben doseči dogovora z zavezniki o izročanju drugih terorističnih osumljencev. Powell mu je vrnil, da zavezniki svojih državljanov ne bodo izročali ZDA, dokler ne bo rešen status ujetnikov na Guantanamu. Zaradi spora je moral posredovati predsednik George Bush, ki je oba ministra poklical v Belo hišo in ju skušal pomiriti. Po sestanku naj bi se Rumsfeld strinjal, da bodo kmalu izpustili okrog 100 ujetnikov, ki nimajo nobenih pomembnih informacij o mednarodnem terorizmu in ne predstavljajo nevarnosti za nacionalno varnost ZDA. Poleg tega je predlagal, da bi morda v prihodnosti večino ujetnikov preselili v Afganistan, kjer bi odgovornost zanje prevzela tamkajšnja vlada, kar je Powell takoj zavrnil kot "izredno nepraktično" zamisel.

Powell: Zapornikom status vojnih ujetnikov

Powell naj bi sicer že od januarja 2002, ko so na Guantanamu odprli zapor za afganistanske bojevnike, zahteval, da se jim prizna status vojnih ujetnikov, vendar naj bi ga v administraciji preglasovali. Ameriški uradniki sicer trdijo, da so pogoji v zaporu nadvse humani, ne glede na nepriznavanje statusa vojnih ujetnikov. Zaprti muslimani so dobili koran in v celicah imajo z rumeno puščico označeno smer proti Meki. Poleg tega naj bi se večina krepko zredila zaradi hrane, ki je enaka tisti, ki jo dobivajo ameriški vojaki.

Največji problem pri določanju statusa ujetnikov naj bi bil povsem birokratski. Z zaporniki se ukvarjajo Pentagon, State Department, FBI in CIA in pred morebitno izpustitvijo na prostost morajo vse štiri agencije pisno potrditi, da oseba ne predstavlja nevarnosti za ZDA in da v prihodnosti ne bo izvrševala terorističnih napadov. Česa takšnega pa si ne upa nihče podpisati. Powell je zato zahteval, da se proti njim vloži neka obtožnica, vendar pa ameriški birokrati doslej niso pripravili še niti enega primera za sojenje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3