Tujina

Ogenj na Gran Canarii končno pod nadzorom

Galdar, 13. 08. 2019 09.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Gasilci na španski Gran Canarii so v boju z obsežnim požarom napredovali in ogenj spravili pod nadzor, a jih čaka še veliko dela, vremenska napoved pa je vse prej kot ugodna. Piha namreč močan veter, v naslednjih dneh naj bi postajalo tudi vse bolj vroče, dežja pa ni na vidiku. izseljeni prebivalci se medtem vračajo domov.

S španske Gran Canarie, kjer se borijo z obsežnim gozdnim požarom, ki naj bi ga zaradi nepazljivosti v soboto zanetil 55-letnik, prihajajo dobre novice. Več kot 500 gasilcev je uspelo ogenj zadržati znotraj 23-kilometrskega obroča, pogasili so tudi dve novi žarišči, ki sta se pojavili sinoči. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Okoli 500 prebivalcev krajev Galdar, Tejeda in Altenara v hribih na severnem delu otoka se po treh dneh tako počasi vrača domov, prav toliko pa jih medtem na zeleno luč in znak, da je dovolj varno, še čaka. "Številni bodo morali začeti z ničle," je o tem, kaj jih čaka po divjanju ognja, povedal župan Galdarja, mesta z 22 tisoč prebivalci, Teodoro Susa. Številni prizadeti domovi – večinoma gre za enodružinske hiše – so brez elektrike, prekinjena je tudi oskrba z vodo. Civilna zaščita sicer izseljenim prebivalcem svetuje, naj ne hitijo z vrnitvijo, ker še ni povsem varno.

Gasilci, ki so uspeli preprečiti širjenje ognja na skorajda nedostopen teren, imajo močno podporo iz zraka, saj gasijo tudi s helikopterji in letali. Kljub temu jih čaka še težko delo, preden bodo lahko razglasili, da je ogenj povsem pogašen. Težave namreč še vedno povzroča močan veter, zaradi katerega opozarjajo, da se lahko požar znova razplamti. Vremenska napoved je neugodna. Ne le, da veter še ne bo pojenjal, proti koncu tedna naj bi bilo vse bolj vroče, dežja, ki bi gasilcem olajšal delo, pa ni na vidiku. A za zdaj so informacije s tega tretjega največjega kanarskega otoka spodbudne. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
13. 08. 2019 21.39
Sprevrženi paritveni nagon zabadanje falusa. Problem je v egocentričnem gledanju. Namesto, da bi ustregel in zadovoljil, osrečil, žal uničuje. Namesto, da bi iskal srečo drugega, išče srečo sebi in jo nikoli ne bo našel. Živela lepota življenja, v katerem izberemo srečo drugega. Le tako bomo našli pravo srečo. Če bomo pa iskali srečo zase, je pa nikoli ne bomo našli. Lepota je v osrečevanju.
JApajaDAja
13. 08. 2019 14.40
+7
me bolj skrbi tisti požar v sibiriji....3 mio+ ha!
+1
mene tuki skrbi samo da se pozar nebi razsiril na sosednji otok Lanzarote ;)...
lumpimonster
13. 08. 2019 12.23
+1
Naj vojska mal ze enkrat uklop mozgane pa zacnejo delat neke pritipožarne rakete da bodo lah dejansko kej delal...ze od vojne nc ne delajo pa se naslednih 30let nc naujo delal...ce bo pa spet kaksna svetovna vojna bo pa itk hitr vsega konec
KAPIBARA
13. 08. 2019 11.05
-1
Za kaj, pa nič ne poročate o mega požaru v Rusiji..??
Kaktus111
13. 08. 2019 11.15
+7
saj smo včeraj čital, zakaj bi še danes.
KAPIBARA
13. 08. 2019 11.47
+2