Tujina

Gozdni požari v Evropi: na Norveškem evakuirali več sto ljudi

Oslo, 24. 04. 2019 18.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Gozdni požari so že zajeli Evropo. V zadnjem mesecu se z ognjenimi zublji spopadajo v Veliki Britaniji, Nemčiji, na Švedskem in na Norveškem, kjer so oblasti na jugu države evakuirale na stotine ljudi.

Na stotine ljudi je moralo zapustiti svoje domove zaradi obsežnih gozdnih požarov, ki so zajeli južne predele Norveške. Samo v okolici mesta Sokndal, kjer so požari izbuhnili v torek, so oblasti evakuirale 148 domov. Na tem območju je pogorelo območje v velikosti 7,5 kvadratnih kilometrov. 

Policija ob tem opozarja, da so požari ušli izpod nadzora, ter da bo močan veter še pripomogel k hitrejšemu širjenju ognjenih zubljev. Poročil o morebitnih žrtvah ali poškodovanih ni, a policija poziva prebivalce, naj se območju izogibajo. 

Rdeči križ, ki je pomagal pri evakuacijah, je za BBC dejal, da požar ogroža kmetije in manjše vasi. Gori pa tudi v okolici mesta Lyngdal. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Da so se gozdni požari začeli že v aprilu, je izjemno zgodaj in zato tudi zaskrbljujoče, opozarjajo strokovnjaki. Ti svarijo tudi pred "dramatičnim povečanjem števila požarov" na celotni celini. Samo v zadnjem mesecu so v Evropi gozdni požari izbruhnili v Veliki Britaniji, Nemčiji in na Švedskem, in so tako "močno nad povprečjem": "Ta sezona je drastično slabša v primerjavi z zadnjim desetletjem," svarijo pri Evropskem informacijskem sistemu za gozdne požare (EFFIS). 

Dodajajo, da je k temu prispevala tudi suha zima, ki smo ji bili priča ponekod po Evropi, ter dolgotrajna suša. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na Švedskem so tako evakuirali več deset ljudi, ko je požar izbruhnil na jugu države, a so ga do srede zjutraj že pogasili. V Nemčiji pa so se z ognjenimi zublji borili v času velikonočnih praznikov, vremenoslovci pa že opozarjajo, da lahko država pričakuje podobno sušo, kot v letu 2018, če se bo obdobje suhega vremena še nadaljevalo. 

V Veliki Britaniji pa se gasilci borijo s petimi požari, natančneje so trije zajeli sever države, eden je izbruhnil na Škotskem, peti pa v Severni Irski. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RamzesII
24. 04. 2019 21.53
Pompozen naslov, kot da so požari neka vojska, ki napada Evropo. Razen so zajeli dele Evrope, ne Evropo, spet asociacija na vojsko.
aojz
24. 04. 2019 20.27
+1
V grčiji so bili tudi pozimi. Pa niso nič objavljali ker so jih netili migranti, da bi šli čim prej naprej. No zdaj so v skandinaviji.