Tujina

Požari zahtevali že tri smrtne žrtve, gasilci pa: Najhuje šele prihaja

Sydney, 10. 11. 2019 15.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
L.Š. / STA
Komentarji
4

Gasilci v avstralski zvezni državi Novi Južni Wales, ki so jo v minulih dneh zajeli številni obsežni požari, so posvarili, da najhuje šele prihaja. Med drugim bo najvišje tveganje za požare v torek veljalo za širše območje Sydneyja. Požari v tej zvezni državi so doslej zahtevali tri smrtne žrtve. Gori tudi v zvezni državi Queensland.

Za širše območje Sydneyja in regijo Hunter v Novem Južnem Walesu za torek napovedujejo visoke temperature, močan veter in nizko vlažnost, kar bo ustvarilo "katastrofalne" pogoje za požare. To je najvišja stopnja tveganja za požare. Za Sydney so jo napovedali prvič po letu 2009, ko so uvedli novo lestvico tveganja. "Ogrožena bodo življenja in domovi," so po poročanju avstralske televizije ABC posvarili ob tem.

Med drugim bo najvišje tveganje za požare v torek veljalo za širše območje Sydneyja.
Med drugim bo najvišje tveganje za požare v torek veljalo za širše območje Sydneyja. FOTO: AP

Visoko tveganje za požare bo v torek veljalo tudi za številna druga območja v tej zvezni državi. Za celotno zvezno državo bo v prihodnjih dneh veljala prepoved kurjenja v naravi.

Ljudem na ogroženih območjih svetujejo, naj zapustijo območja gozdnih požarov in se odpravijo v večja mesta ali nakupovalne centre. V ponedeljek in torek bo zaprtih več deset šol.

Po Novem Južnem Walesu od petka divjajo številni požari, ki so uničili 150 domov in zahtevali tri smrtne žrtve. V noči na danes je gorelo še več kot 60 požarov.

Gasilci v avstralski zvezni državi Novi Južni Wales, ki so jo v minulih dneh zajeli številni obsežni požari, so posvarili, da najhujše šele prihaja.
Gasilci v avstralski zvezni državi Novi Južni Wales, ki so jo v minulih dneh zajeli številni obsežni požari, so posvarili, da najhujše šele prihaja. FOTO: AP

Trenutno je po besedah poveljnika tamkajšnjih gasilcev Shana Fitzsimmonsa na terenu več kot 1300 gasilcev iz vse Avstralije in Nove Zelandije. V luči napovedi za torek so v stiku s kolegi iz ZDA in Kanade, potekajo pa tudi pogovori z avstralskimi obrambnimi silami.

Zvezno državo je danes obiskal tudi avstralski premier Scott Morrison, ki se je srečal s prizadetimi v požarih. "Pokazali so izjemen duh, izjemno srce in izjemno radodarnost," je povedal. Dodal je, da je prizadetim na voljo takojšnja denarna pomoč, in sicer 1000 avstralskih dolarjev (okoli 620 evrov) za odrasle in 400 (okoli 250 evrov) za otroke.

Na terenu je več kot 1300 gasilcev iz vse Avstralije in Nove Zelandije.
Na terenu je več kot 1300 gasilcev iz vse Avstralije in Nove Zelandije. FOTO: AP

Z ognjenimi zublji pa se še vedno borijo tudi v zvezni državi Queensland, kjer pri gašenju več kot 50 požarov sodeluje več kot 1200 gasilcev. "Takšne sezone požarov, ki smo jo izkusili lani in letos, še nismo imeli," je povedala tamkajšnja premierka Annastacia Palaszczuk.

Požari so doslej zahtevali tri smrtne žrtve.
Požari so doslej zahtevali tri smrtne žrtve. FOTO: AP
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fairplayy
10. 11. 2019 19.03
-2
Gozdovi pljuca planeta gorijo letos kaj vo sele drugo leto verizni efekt manj gozda visje temp se vec pozarov
Pesek20
10. 11. 2019 18.56
Alojz69
10. 11. 2019 18.05
+2
Nic vec kot v preteklosti kazejo posnetki NASE
fairplayy
10. 11. 2019 16.22
+6
Grozno domine unicenja letos je ogromno zgorelo