Tujina

Skozi tunel, s tankom, balonom ... čez Berlinski zid

Berlin, 08. 11. 2019 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urša Vrečar
Komentarji
262

Skoraj tri desetletja je 155 kilometrov dolg betonski zid z bodečo žico delil Zahodne in Vzhodne Berlinčane, kar pa slednjih ni ustavilo pri begu na zahod – s tankom, doma narejenim balonom, skozi tunele ... vsaj pettisočim je uspelo, poskusi pobega pa so zahtevali tudi vsaj 240 življenj.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: 30 let padca zidu
    02:12
    Iz 24UR: 30 let padca zidu
  • Iz 24UR ZVEČER: Gost Miha Drozg o spominu Berlinčanov na padec zidu
    05:09
    Iz 24UR ZVEČER: Gost Miha Drozg o spominu Berlinčanov na padec zidu
  • Iz 24UR ZVEČER: Padec berlinskega zidu
    03:12
    Iz 24UR ZVEČER: Padec berlinskega zidu

Skok v svobodo s tragičnim koncem

V noči z 12. na 13. avgust leta 1961 so ob močno oboroženi policiji in vojski začeli postavljati zid – sprva zgolj žičnata ograja, ki jo je sčasoma nadomestil betonski zid. Dva dni kasneje, 15. avgusta, je na vogalu ulic Ruppiner in Bernauer Strasse gradnjo zidu nadzoroval tudi 19-letni Conrad Schumann, vzhodnonemški vojak, ki danes velja za enega prvih, ki so prebegnili čez. 

"Naokrog je stalo veliko ljudi, še dobro, saj so zamotili moje kolege. Takrat skok še ni bil težak. Stekel sem, skočil ... v treh, štirih sekundah je bilo vsega konec." Tako se je Schumann desetletja kasneje spominjal tistega usodnega trenutka. In prav v tistem trenutku je na zahodnonemški strani stal fotograf Peter Leibing, ki je 'Skok v svobodo' ujel v objektiv, fotografija pa je zaokrožila po svetu in 19-letnika na Zahodu spremenila v junaka, na Vzhodu pa v izdajalca. Skozi leta mu je sledilo okoli 2000 vzhodnonemških vojakov in policistov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ko so ga spraševali, zakaj je 'skočil v svobodo', je preprosto dejal, da ni "želel živeti zagrajeno". A Schumman nikoli ni zares pobegnil. Še desetletja zatem se je bal zase in za svojo družino, ki je ostala za železno zaveso, edini stik z njo pa so bila pisma – pa še ta je njegovim staršem, kot je Schumman kasneje spoznal, narekoval Stasi. 

V intervjuju sredi 90. let je tako priznal, da se je svobodnega počutil šele, ko je zid padel. Sčasoma se je sicer poročil in zaživel na Bavarskem. Neko soboto leta 1998 pa je po prepiru z ženo odšel iz hiše in storil samomor. Za seboj ni pustil niti poslovilnega pisma. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

'Odhajam na Zahod, kdo želi z menoj?'

Vzhodnonemški vojak Wolfgang Engels je leta 1961 res pomagal graditi Berlinski zid, a že dve leti kasneje je tudi on načrtoval, kako pobegniti čezenj. Njegov načrt ni bil eden najbolje premišljenih – sestavljen je bil iz zgolj iz treh korakov: ukradi tank, pritisni na gas in se zaleti v zid. 

In res je 16. aprila 1963 takrat 19-letnik ukradel sovjetski tank in se z njim zaletel v betonsko pregrado, pri tem pa kričal: "Pobegnil bom od tukaj, na Zahod, kdo želi z menoj?" 

A nato se je zapletlo. Tank namreč ni uspel prebiti zidu. Vojak je nato splezal iz njega in poskusil preplezati zid, a se je pri tem zataknil v bodečo žico. Vzhodnonemški stražarji na zidu so nanj začeli streljati in ga dvakrat celo zadeli, a so mu na pomoč nato priskočili Zahodni Nemci, ki so ravno tedaj popivali v bližnjem baru ter ga uspeli "zvleči" z žice in s tem na Zahod. Za The Christian Science Monitor je kasneje opisal, da je k zavesti znova prišel na šanku: "Ko sem se obrnil in videl na polici zahodne znamke pijač, sem vedel, da mi je uspelo." 

'Zadnji vlak v svobodo' 

Zgolj štiri mesece po postavitvi zidu je mladi železniški delavec Harry Deterling opazil vrzel v pregradi na predelu železniške proge, ki je še vedno vodila iz Vzhodnega Berlina v Zahodnega – in začel načrtovati pobeg. Uspel je prepričati svoje nadrejene, da mu dovolijo voziti dodatni vlak, da bi s tem "izboljšal svoje inženirske sposobnosti". 

Progo so znova odprli šele tri leta po padcu Berlinskega zidu.
Progo so znova odprli šele tri leta po padcu Berlinskega zidu. FOTO: AP

Da gre za "zadnji vlak v svobodo", je dejal družini in prijateljem, ko jim je povedal za svoj načrt. 5. decembra 1961, na dan, ko je Deterling praznoval svoj 28. rojstni dan, je tako ob 20.50 je zapeljal mimo Albrechtshofa, zadnje železniške postaje v Vzhodnem Berlinu, in mimo presenečenih stražarjev, ter v Zahodni Berlin. Na drugi strani železne zavese je eden izmed potnikov nato poklical policijo in dejal: "Pravkar smo pobegnili z vlakom." Že naslednji dan so oblasti zaprle predel železniške proge. Znova je bila odprta šele tri leta po padcu Berlinskega zidu. 

Sedem potnikov, ki o načrtu za pobeg niso vedeli ničesar, se je ob prihodu v Zahodni Berlin zgolj obrnilo in odšlo nazaj na Vzhod, z izjemo 17-letnice, ki je ostala.

Največji pobeg v zgodovini Berlinskega zidu 

Eden najbolj 'priljubljenih pobegov' na Zahod je bil skozi skrivne tunele. Tako si je na primer 12 starejših Vzhodnih Nemcev v 16 dneh skopalo 32 metrov dolgo pot na svobodo, skozi tunel, ki je kasneje dobil ime "tunel za starejše občane"

A za največji pobeg v zgodovini Berlinskega zidu velja prebeg skozi tunel 57. Njegova zgodba se je začela zgolj nekaj mesecev po postavitvi zidu in s študentom Joachimom Neumannom, ki je s sposojenim potnim listom uspel zbežati v Zahodni Berlin, a za seboj pustil starše in dekle. Zato je skupaj s skupino zahodnonemških študentov, ki so imeli podobni namen – pomagati bližnjim, ki jih je ločeval 155 kilometrov dolg zid, začel kopati tunel – prvega je sicer poplavilo, drugega je kmalu odkrila tajna policija Stasi, a niso obupali. 

Našli so zapuščeno pekarno v bližini zidu in znova začeli kopati. V pol leta so skopali 145 metrov dolg tunel, ki je potekal 12 metrov pod tlemi, pod zidom, ograjo in poljem smrti, bil pa je tako ozek, da prebežniki s seboj niso smeli vzeti nobene prtljage, zgolj dokumente. 

Skozi tunel 57 se je v dveh dneh splazilo 57 ljudi.
Skozi tunel 57 se je v dveh dneh splazilo 57 ljudi. FOTO: AP

3. oktobra 1964 je bil tunel pripravljen in študenti so sporočili vsem, za katere so kopali, bratom, sestram, staršem ... naj pridejo na ulico Strelitzer Strasse ter sporočijo skrivno kodo 'Tokio'. "Povedali so nam zgolj naslov ter dejali, naj se pretvarjamo, da je običajna nedelja ter da gremo zgolj na obisk k znancem. Hodili smo po ulici in šteli hišne številke: 53, 54, 55 ... Bili smo zelo blizu vojakom, zato je bilo še toliko bolj vznemirjujoče," je za Smithsonian dejal Hans-Joachim Tilleman, ki je pobegnil skozi tunel. Spominja se še, da je v bližini stal Fluchthelfer, ki je opazoval ulico, posvetil naj bi z lučjo, če bi bilo karkoli narobe. "Nismo videli luči, zato smo šli v stavbo. Tam je stalo nekaj ljudi, rekli smo jim 'Tokio', nato pa so nas spustili v hodnik, kjer smo si sezuli čevlje in šli po prstih čez notranje dvorišče. V stranski stavbi zadaj so nas spustili v jarek in splazili smo se skozi." 

A tunel je deloval zgolj dva dni, v tem času je skozi pobegnilo 57 ljudi, kar danes velja za največji prebeg skozi Berlinski zid. A drugi dan so stražarji opazili, da se nekaj dogaja in odšli na Strelitzer Strasse 55. Prišlo je do streljanja, v katerem je bil ubit eden izmed stražarjev Egon Schultz – sprva ga je v ramo zadel zahodnonemški študent, a zanj naj bi bil usoden strel vzhodnoneškega stražarja, ki ga je ustrelil po nesreči. 

Na zahod z doma narejenim balonom 

V mestu Pössneck v Turingiji sta z doma izdelanim balonom pobegnili dve družini – kar danes velja za enega najdrznejših prebegov. Peter Strelzyk in Günter Wetzel sta naredila prvi balon, ki pa naj ne bi letel dovolj visoko, pri drugem poskusu 4. julija pa sta obe družini poleteli zgolj dva kilometra. A v tretje jim je uspelo. 16. septembra 1979 okoli druge ure zjutraj je skupno osem članov obeh družin, med njimi otroci, stari od 2 do 15 let, poletelo čez mejo s 25 metrom visokim balonom, ki je delila Vzhodno in Zahodno Nemčijo.

Progo zablokirali že naslednji dan.
Progo zablokirali že naslednji dan. FOTO: AP

Že prve poskuse je sicer opazil tudi Stasi oziroma predvsem nakupe materiala, kar je razvidno iz poročila Stasija. Strelzyk je namreč material za izdelavo balonov nakupoval na številnih koncih, balon pa so izdelovali ponoči v garaži.  

Marca 1989 je z doma narejenim balonom poskušal na zahod prebegniti tudi Winfried Freudenberg, žal neuspešno. Padel je iz balona in postal zadnja smrtna žrtev prebegov čez Berlinski zid. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (262)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

korintos23
09. 11. 2019 09.06
+5
Sosed za časa Juge delal v DDR, nobenih problemov ni bilo, plačano je pa imel v nemški Marki države DDR!
korintos23
09. 11. 2019 08.51
+1
Castrum spodaj piše da so se zahodne sile leta 1941 že bojevale proti fašizmu, kako dolgo je pa potem bila samo Francija okupirana in kdaj so te tote zahodne sile napadle zares Nemce? Rusi so se pred tem že 3 leta nacisti mlatili in jim najboljše elitne divizije in tudi armade potolkli! Toti Castrum me močno spominja na sisedo Kolindo ko je izjavila da je živela za železno zaveso, študirala je pa v Ameriki. Hahahaha
Sil Ka 1
09. 11. 2019 07.45
+2
Ne razumem pa zakaj je 24 ur še vedno pristaš preoblečenih komunistov, ko so pa zakrivili toliko krivic in groze.
BUONcaffee
08. 11. 2019 20.57
+3
Dedi je bil očitno jasnoviden, opozarjal je da je svet hinavski, vedel je da grožnja prihaja in da se Nemčiji pripravlja huda krivica. zato Lahko razumemo zakaj vsa ta katastrofa.
jg57
08. 11. 2019 20.08
+12
Sem bil l. 1986 v Zahodnem in Vzhodnem Berlinu. Zahod se je kopal v izobilju, Vzhod ena velika žalost. Najbolj mi je ostalo v spominu, da je na Zahodu 25 taksijev-marcedesov čakalo na potnike, na Vzhodu pa je 50 potnikov v vrsti čakalo na enega trabanta.
Bofur
08. 11. 2019 20.17
-2
Kako si pa lahko šel iz enega dela Berlina v drugega in potem domnevam nazaj :) Saj za Vzhodne Nemce se ni nič spremenilo. In to je ta tragedija "svobode". Še vedno si ne morejo privoščiti svojega mercedesa.
Victorinox
08. 11. 2019 21.55
+0
jg57
09. 11. 2019 08.01
+3
Bofur, za tujce je bil prehod meje čisto enostaven, pa za upokojence iz DDR tudi. Meja pa obup: temeljiti pregledi, ogledala z vseh strani. Na meji, v dvorani, pa skupine mladih Vzhodnjakov, ki so očitno imeli dovoljenja za Zahod, na meji pa ni šlo in šlo, pa so bili zaskrbljeni,punce so jokale, itd. Skratka katastrofa
reakcionar
08. 11. 2019 19.32
+9
"Kako prepoznaš komunista? To je nekdo, ki bere Marxa in Lenina. Kako pa prepoznaš anti-komunista? To je nekdo, ki RAZUME Marksa in Lenina. " (~Ronald Reagan~)
Bofur
08. 11. 2019 19.35
+1
kako prepoznaš janšista ? Janšist ne bere ne Marxa in ne Lenina in ne razume angleško, da bi bral Reagana ... zato pa posluša in bere NOVOtv24 in slepo verjame in sledi svojemu Vodji.
AlternativeFacts
08. 11. 2019 19.56
-7
Torej je bil Reagan komunit? še več, dane simamo toliko poznavalcev komunizma oziroma Marxa in Lenina, da bi morali reči, da živimo v komunizmu?
Victorinox
08. 11. 2019 21.56
+4
Reagan je bil desničar republikanec in antikomunist.
poper00
09. 11. 2019 08.17
+3
Regan je bil slab igralec katerega vidna vloga je bila da je držal konju 40 sekund nogo medtem ko mu je kovač nadeval podkev.
Ciymbalta
08. 11. 2019 19.21
-2
fučka se meni za nemce
blackwizard
08. 11. 2019 19.07
+3
tu se lepo vidi svet " levakov " , obsojen na propad in eni še vedno zagovarjajo ta režim
Karel Triller
08. 11. 2019 17.46
+10
Zakaj se komunisti sami ne postijo in ne vozijo z avti in ne živijo v hišah in ne delajo zastonj , ker se jim tako toži po komunizmu ???????
Bofur
08. 11. 2019 17.38
+3
In če se malo vrnemo na slovensko realnost in aktualnosti. Svoboda je za Slovenijo in eksJugoslavijo pomenila B A N K R O T ! To je bil PRVI bankrot Slovenije. Leta 1 9 9 1 ! Drugi BANKROT Slovenije pa se je zgodil po koncu tovarišijskega kapitalizma JJ in njegovih kameradov, leta 2008, plus da je temu bankrotu najbolj pripomogla pogoltnost klera, ki je bil tako zelo aroganten, tako ga je zaslepil Manon, da so kar razni Kraševci in podobni špekulirali na borzah, vernike pa zavajali in jim kradli prihranke. In imamo potem nasedle špekulacije Cerkvenih Zvonov na Braču in še kje ... Slovenija je doslej bankrotirala DVAKRAT, prvič, ko je šla iz Juge in drugič, ko je tovarišija zakockala, kar je dobila na denacionalizacijski loteriji. Vse smo seveda poplačali mi davkoplačevalci, ves zapitek klera in Janševih tovarišev, vse obresti, luknje, finančna brezna.
Bofur
08. 11. 2019 17.27
+11
@castrum je pa danes dobil nekaj zgodovinske izobrazbe o dejstvih. Ne smemo spregledati enega dejstva. Da so bili med 2. svetovno vojno največji podporniki Stalina Američani :))) Ki so prek ledenega Beringovega mostu Sovjetom pošiljali vse - tovornjake, tanke, orožje, letala, džipe, municijo, hrano ... VSE ! In seveda preseljene tovarne za Uralom so s polno paro proizvajale tanke in letala. Zato je bil Hitler precej presenečen, ko so superiorne nemške tanke pri Kursku pričakali številčnejši T-34, ki so bili na hitro zvarjene konzerve, ampak z močnim protitankovskim topom, dobrim oklepom in .... bilo jih je veliko oziroma enostavno preveč. Obe strani sta ob "sporazumu" Ribentrop-Molotov držali figo v žepu. Stalin je bil pravzaprav prisiljen skleniti navidezni mir s Hitlerjem in se pripravljati na vojno. Hitler pa je imel takrat v igri preveč front, da bi lahko šel v osvajalne vojne na Balkanu, Skandinaviji, Franciji, brez kritega zaledja. Torej Hitler si je s sporazumom zagotovil, da se ni zapletel v spopad z Rusi prezgodaj, oziroma takrat ko on ni hotel. Seveda pa je bila Rdeča armada v razsulu, poznala so se leta čistk, Stalin je likvidiral oziroma poslal v Sibirijo celoten častniški kader, saj se je bal državnega udara. Vojska ni imela opreme, ni imela niti dovolj pušk, mobilizacija je bila neuspešna .... Je pa Hitlerja, čeprav je tako vse načrtoval, in imel tak hud načrt, vseeno presenetila Rusija ... pač jesen, blato, in nato zima, ruski taktični umik.
Castrum
08. 11. 2019 17.41
+0
@in kaj si povedal? Da so bili ZDA in Sovjeti zavezniki v boju proti nacistom in fašistom? Ma dej no a res? Tega pa res nisem vedel:))))). Jaz sploh nisem načenjal debate o dogodkih med WW2, temveč samo o tistem, kar se je dogajalo do 1.9.1939 ko se je vojna začela. In v celotnih 30ih letih prejšnjega stoletja so Nemci in Rusi zgledno sodelovali. Tako gospodarsko, saj je Rusija dobavljala Nemčiji vse od hrane do nafte. Celo Ukrajince je Rusija izstradala samo zato, da je zagotovila dovolj žita za Nemčijo. Pakt Molotov Ribbentrop je bil zadnji del pogodbe med Rusi in Nemci - Nemško-sovjetski gospodarski sporazum iz leta 1939 , s katerim so se Nemci zavezali da bodo gradili tovarne v Rusiji, v zameno za dobavo surovin. Pogajanja so potekala kar eno leto kar pomeni, da je bilo zelo natančno opredeljeno sodelovanje.
Bofur
08. 11. 2019 18.25
+7
In? Kaj hočeš povedati? Ne razumem najbolje. Celoten svet je sodeloval s Tretjim rajhom. VSI. Saj zato ni nedolžnih. V ZDA je imel Hitler nekaj velikih oboževalcev, Disney, industrialec Ford, celoten belski Jug je ploskal Hitlerju, južne države ZDA so od Hitlerja dobile kar nekaj idej za svoje rasne zakone. Premalo se govori o temu, kako so bili nad Hitlerjem pravzaprav navdušeni Britanci. Smo pozabili na torijca Nevilla Chamberlaina, ki je leta 1937 postal britanski premier. V zgodovino se je opisala kot politik, ki je raje namesto nove vojne, proti Nemčiji izvajal t. i. politiko popuščanja. Posledica katere je bila priključitev Češkoslovaške Nemčiji. Tretjega septembra 1939 je moral, po tem ko so bile izčrpane vse možnosti za mirno rešitev spora, s težkim srcem napovedati vojno nacistični Nemčiji. Veliko Britanijo je vodil prvih osem mesecev vojne nato pa je po porazu britanske vojske na Norveškem odstopil iz položaja premierja. Zamenjal ga je Winston Churchill, ki si je zadal nalogo za vedno uničiti fašizem in nacizem. Med dvema Zloma je Čerčil izbral manjše Zlo, manjšega hudiča, Stalina. Zato prosim glej celovito na dogodke.
Castrum
08. 11. 2019 18.48
-5
@bofur, ne ni res. Ni celotni svet sodeloval s Tretjim rajhom. Sno je osebno navdušenje nad diktatorjem, nekaj povsem drugega pa je sodelovanje na državnem nivoju tako, kot je bil dogovor med Stalinom in Dolfetom. Koneckoncev, WW2 je trajala 6 let, a Sovjeti so bili v vojni "le" štiri leta. Zahodne države so napovedale vojno Nemčiji že leta 1939, Stalin pa šele z Barbarosso. Potem je Stalin po zavzetju polovice Poljske, napadel in osvojil še Estonijo, Latvijo, Litvo kar je bilo v dogovorjeno v paktu Molotov Ribbentrop. No, na Finskem jih je Stalin dobil po prstih. In v tem času so se zahodne sile že močno bojevale proti nacizmu in fašizmu, sovjeti pa so vse to mirno gledali, vse do 22.junija 1941 !
Bofur
08. 11. 2019 19.32
+3
Hm. Zdaj pa me postavljaš v ZELO neugoden položaj. Mislim, Castrum, tvoja zaslepljenost ne pozna meja. Sem zgrožen. Prosim, a mi lahko navedeš, kdaj se je v vojno vključil "svetilnik demokracije", Združene države Amerike. Nekako pogrešam posredovanje ZDA ..., vse od anšlusa, koncentracijskih taborišč, ja Američani so morali vedeti, saj so Ameriko preplavili judovski begunci pred Hitlerjem, zavzetja Češkoslovaške, Poljske, Norveške, padca Francije ... Ga ni bilo, ali se motim ? Sem kaj spregledal ? Pa ne no, a so se Ameri vključili šele 7. decembra 1941, po napadu na Pearl Harbor, ko je bila Evropa že vsaj dve leti v vojnih plamenih, njihovi zavezniki Francozi in Angleži pa trpeli strašne izgube. Tako da GLAVNA od zahodnih držav je bila kar dve leti "uradne" vojne N E V T R A L N A. ZATO je tvoj prispevek ena velika manipulacija. ZDA so imele z Dolfijem deal, ne da bi ga dejansko sklenile. To je strašno, dejansko.
Castrum
08. 11. 2019 19.47
-6
@bofur, ah palamudenje. Seveda se temin Zahodne države v tem kontekstu uporablja za evropske, ne pa čezatlantske. Lahko pa palamudimo, a ne?
Bofur
08. 11. 2019 19.54
+4
DDDD, mislim, kakšno palamudenje ?! Govoriš o terminu "zahodne države, ki so napovedale vojno Nemčiji že leta 1939, Stalin pa šele z Barbarosso ..." In tu si namerno izpustil strička Sama. Kajti ZDA SO ZAHOD. Zahodna država. Ultimativna. In Roosevelt je čakal vse do decembra 1941 ... da, operacija Barbarossa (napad na SZ) se je že odvijala, Jugoslavija je bila že zdavnaj razdeljena med sile osi, svet je bil v vojni ... Le ZDA so vztrajale v nevtralnosti. Zakaj ? Čeprav so imeli Ameri za razliko od Sovjetov, tako vojsko, kot resurse, kot tanke, kot ladje, letalonosilke, podmornice, letala. Zakaj so toliko časa Američani kalkulirali in čakali. Zakaj? Ker so podtalno sodelovali z Dolfetom. Za njih je bil kljub genocidu sprejemljiv. Tako da so Japonci z napadom na Havaje dejansko naredili svetu uslugo. Amere so prisilili, da so se vključili.
Castrum
08. 11. 2019 20.03
-5
@bofur, še to in potem končam, ne vem kaj si sploh začel s to ZDA? Jaz jih sploh ne omenjam in tudi moja debata je bila začeta samo na temo sodelovanja in dogovarjanja nacistov in sovjetov pred začetkom WW2. Zapeljal si debato v smer, ki nima veze z mojim začetnim komentarjem.
Bofur
08. 11. 2019 20.11
+5
Zato, ker hočem opozoriti na pomanjkljivost tvojega komentiranja. Drugače sploh ne bi polemiziral. Motijo me pol informacije in manipulacije, kar je videti iz tvojih prispevkov. Torej plasiraš tisto, kar je v skladu s tvojo "resnico" (Sovjeti so paktirali s Hitlerjem), ne upoštevaš pa dejstev, ki kažejo, da so vsi igrali umazano igro in po malem paktirali s Hitlerjem. Ne moreš izpostavljati samo sporazuma ribentrop-molotov, ne da bi uvidel, da so Britanci imeli s Hitlerjem sklenjen džentelmenski dogovor o ne-napadanju, da so Američani bili nevtralni do Hitlerjeve invazije, vse do DECEMBRA 1941, da so vsi zavezniki iz 1.svetovne vojne obrnili glave stran ob zavzetju Avstrije, Češkoslovaške, Poljske ... Stalin je igral svojo igro, a so jo tudi Britanci, Američani. Vsak je gledal samo svoje interese, dokler vrag ni odnesel šale.
pinocio
09. 11. 2019 07.31
+3
ruska generala ki nista nikoli izgubila vojne januar in februar
TheEarthIsFlat
08. 11. 2019 16.49
+4
Najvišje zide in obzidja in ograje pa si postavljajo tisti, ki drugim "zagotavljajo" in jih prepričujejo, da kako smo vsi na varnem.
BUONcaffee
08. 11. 2019 16.36
+0
Nemčiji se je zgodila velika krivica.
1918
08. 11. 2019 18.42
+0
ahim1225
08. 11. 2019 16.13
+18
Levičarje (Mesca, Kordiša..), je treba vprašati, zakaj so bežali iz idealnega socializma v kapitalistično bedo??? Socializem je stvar, ki sodi na smetišče zgodovine.
fljfo
08. 11. 2019 17.11
+6
Njihovi pač niso bežali...Režimcem ie bilo vedno postlano
korintos23
08. 11. 2019 15.58
+0
Kje je pa retorični Castrum?
peresni
08. 11. 2019 15.58
-2
vojne in teror zganjajo vso zgodovino pohlpni kapitalisti in religije....delaves pa je potem najslabši...edini terorist. Rumeni že vedo.
User416781
08. 11. 2019 15.32
-6
Jaz recimo ne razumem, zakaj je toliko ljudi rinilo čez teh nekaj kilometrov strogo varovanega zidu, ko pa je nekoliko dlje stran na tisoče kilometrov meje, kjer ni bilo nobenega zidu, ali pa zakaj niso šli enostavno okoli. Poleg tega ne vem, kako so spravili te prebežnike iz tega berlinskega otočka v zahodno nemčijo - razen če niso nikoli šli iz Berlina. Kako je sploh potekala vsa povezava s "celinsko" zahodno Nemčijo...mogoče neumna vprašanja, ampak si res ne morem predstavljati, kakšna je bila ta situacija...
wolfterier
08. 11. 2019 15.44
+9
Zemljepis in zgodovina čisti cvek,peropetarda. Okrog zahodnega dela Berlina je bila DDR,ograjena in zastražena,nič okoli se ni dalo,pepček !
User416781
08. 11. 2019 15.53
+4
Ok, torej je bil z berlinskim zidom po tvojih trditvah zahodni Berlin ograjen v celoti. Ampak je pa bila nekaj 100km stran več tisoč kilometrov dolga meja brez zidu. Verjamem, da je tudi bila zastražena, ampak zagotovo ne tako, da bi prehod bil bolj nevaren kot v Berlinu. Pa kot sem zapisal zgoraj, mi ni jasna logistika - kako je recimo trgovina dobila blago za prodajo? Kako so ljudi oz. prebežnike spravili iz Berlina?
User416781
08. 11. 2019 15.54
+4
...in ne vem zakaj se piše vedno le o Berlinu, a na pravi državni meji ni bilo nobenih prebegov?
Castrum
08. 11. 2019 17.19
+0
@pero, kjer je mesto Berlin, je bila včasih Vzhodna Nemčija. In samo mesto Berlin je bilo razdeljeno na Zahodni (Ameriški) in Vzhodni (Sovjetski) Berlin, Zahodni Berlin je bil ograjen z zidom tako, da je bil dejansko otok in je bila okoli in okoli Vzhodna Nemčija
SenecaLucius
08. 11. 2019 18.49
-3
Ne vem zagotovo, a predvidevam, da so tudi v NDR po vzoru Sovjetske zveze imeli omejeno gibanje po državi oz tako imenovane notranje pasporte. Brez dovoljenja verjetno niti nisi smel potovati v bližino obmejnega območja.
reakcionar
08. 11. 2019 19.09
-3
Ja še danes obstajajo zaprta mesta ponekod v Rusiji katera niso na zemljevidu. Pa če želiš potovati iz Moskve v Sibirijo, Kamčatko tudi rabiš pasoš.
samuray1
08. 11. 2019 15.04
-5
Tuksj še fali življenska zgodba gasterbajtra Pučnika in preprodajalca Bajuka.
vertex
08. 11. 2019 14.35
+2
castrum : rusi so katoliki...še en od mnogih umskih oziroma neumskih dosežkov sds telektualca castruma...pravi da ga ljudje ne razumejo
wolfterier
08. 11. 2019 15.45
+11
brezimenomir
08. 11. 2019 14.33
+6
Ob takem članku niti 102. obletnice Oktobrske revolucije ni mogoče v miru praznovati.
korintos23
08. 11. 2019 15.27
+4
Castrum je spreobrjeni in je malo stvari pomešal. Še ni slišal da pravoslavci tudi obstajajo.
1918
08. 11. 2019 18.46
+2
če bi lenin namesto gruzinskega kriminalca izbral za naslednika kaj bolj pametnega, bi se celoten socializem drugače odvijal. kako je zgodovina odvisna od posameznikov!