Tujina

'Precej izjemen polet'

Calais, 25. 07. 2009 14.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Franciji in Veliki Britaniji so obeležili 100. obletnico prvega preleta Rokavskega preliva. Ob tej priložnosti je čez preliv poletelo enako letalo, s kakršnim je 25. julija 1909 poletel Louis Bleriot.

V Franciji in Veliki Britaniji so danes obeležili 100. obletnico prvega preleta Rokavskega preliva. Ob tej priložnosti je čez preliv poletelo enako letalo, s kakršnim je 25. julija 1909 poletel Louis Bleriot.

Prelet Rokavskega preliva
Prelet Rokavskega preliva FOTO:

Današnji vzlet enokrilnika iz lesa in blaga Bleriot XI iz leta 1934 je na francoski strani Rokavskega preliva spremljalo nekaj sto ljudi. Pilot Edmond Salis z usnjeno čepico in pilotskimi očali na glavi ter rešilnim jopičem na hrbtu je pred vzletom povedal, da gre za "precej izjemen" polet. "Louis Bleriot si je pred vzletom gotovo zastavljal ista vprašanja kot mi, toda takrat je bilo bolj negotovo, glede na to, da tega ni naredil še nihče pred njim," je dejal Salis, ki je opravil na desetine ur poletov s tem starodobnim letalom.

Bleriot je za polet od kraja Les Barraques blizu Calaisa na francoski strani do pristanišča Dover na britanski potreboval 37 minut, s svojim podvigom pa je skeptično javnost prepričal, da ima letalstvo prihodnost. Bleriot je preletel razdaljo 43 kilometrov s povprečno hitrostjo 65 kilometrov na uro.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NoriKonj
26. 07. 2009 04.43
Ježek, bo težko! Tukaj se ne da nakladat in gobec v prazno otresat, le navdušeno občudovat. Pred Bleriotom ni bilo nikogar, za njim pa zgodovina sodobnega letalstva. Tudi, ko sem jaz prvič odletel z zmajem, nas je bilo vsega skupaj 6 in ljudje so nakladali, kako se bomo vsi "leteči norci" pobili, pa sem 14 let jadral po dolgem in počez in nihče mi ne bo nikoli mogel odvzeti občutkov, ki sem jih takrat doživljal. vem kaj je doživel Bleriot. Mene je enkrat en novinar vprašal, kako se človek počuti pripet na krilu, sam, 2'000 metrov nad alpami. Ne vem kaj me je uščipnilo in sem mu rekel: "Počutiš se nekako tako, kot takrat, ko si bil prvič zares zaljubljen. Orgazemsko." Zares. Ljudje večinoma ne razumejo. Enkrat, ko sem za USHGA v Švici opazoval na štartu kandidate za ameriško licenco, je pristopil star Luzernčan in mi rekel: "Joj, jaz bi to neumnost prepovedal. me je tako strah gledat te ljudi frčat po zraku z zmaji." Pomisli, kaj je preživel Bleriot in njegovi kolegi od bratov Wright naprej. Happy landing padalcem, zmajevcem, jadralcem in motoriziranim letalcem vseh vrst in kategorij.
Abacus
26. 07. 2009 02.19
Ja super ane! Dejmo folk malo navdušenja pokazati ob taki obletnici tako velikega dogodka!