Tujina

Pred domovi petih novinarjev odjeknile eksplozije

Atene, 12. 01. 2013 10.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Atenah je anarhistična skupina podtaknila bombe pred domove petih novinarjev. V eksplozijah nihče ni bil poškodovan. Skupina, ki je prevzela odgovornost za napade, je sporočila, da so novinarje napadli zaradi načina poročanja o gospodarski krizi.

Prag, na katerem je eksplodirala ena od bomb.
Prag, na katerem je eksplodirala ena od bomb. FOTO: Reuters

V petek je v Atenah odjeknilo pet eksplozij. Eksplodirale so doma narejene bombe, ki so bile nastavljene pred domove petih grških novinarjev. Eksplozije so povzročile manjšo gmotno škodo, nihče ni bil poškodovan. Med tarčami napada so bili uradnik delno uradne atenske tiskovne agencije in dva novinarja zasebnega televizijskega programa Mega.

Odgovornost za napade je že prevzela anarhistična skupina, ki je sporočila, da protestira proti medijem zaradi načina poročanja o gospodarski krizi. V izjavi na internetu je anarhistična skupina, ki se je poimenovala Ljubitelji brezpravnosti, o novinarjih zapisala: "Medtem ko uporabljajo prodelavsko retoriko, hudomušno mežikajo političnim vodjem." Gre pa za prvi koordiniran napad na novinarje, odkar se je leta 2009 v državi začela kriza

Policija je sporočila, da je skupina podobne bombe, sestavljene iz plinskih jeklenk in eksploziva, uporabila že v preteklosti. Doma narejena eksplozivna telesa nasilne skupine vse pogosteje uporabljajo, odkar se Grčija spopada z recesijo, ki podžiga jezo na tuje voditelje, bogate elite in večje medijske hiše. Številni Grki menijo, da slednje tesno sodelujejo s politiki.

Grške državne oblasti so napad že obsodile. "To je poskus, da bi terorizirali medije, ki so izredno pomemben del naše demokracije," je dejal predstavnik koalicij Simos Kedikoglou.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
12. 01. 2013 18.47
+1
Spet so zgleda nekaj pomešali. Tole je videti bolj kot delo petarde, ne pa bombe.
pgdpgd
12. 01. 2013 14.12
+2
To se nam obeta. Kazen za neposlušnost tistih,ki pišejo resnico.
Ramzess
12. 01. 2013 13.25
+11
Ja, mediji pišejo in objavljajo kaj in kako jim je naročeno, odvisno kakšen cilj želi doseči določena interesna skupina. In ko smo ravno pri medijih, Hrvati imajo podoben problem, televizija HRT je dobila odprto pismo v kateri se zahteva prepoved propagiranja psevdoznanosti, in med drugimi oddajami ukinitev tudi oddaje Na rubu znanosti, ki jo dela in vodi K Mišak. Zadevo imate ima 4dportalu in jo velja prebrati, saj brez dvoma gre za potezo NWO-ja.
Ramzess
12. 01. 2013 13.28
+10
Poskus Elite, ki ne želi, da bi ljudje poznali pravo resnico, temveč samo njeno resnico, ki jo je sama s programirala in jo širi skozi vse svoje inštitucije, tudi izobraževanje in znanost, ter seveda medije.
Boschtjan Zupanchich
12. 01. 2013 13.11
+12
Hmmm, zanimivo, ... zanimivo, ,... da so še tolk pametni tam doli :-/
LectorH
12. 01. 2013 15.21
+7
Grčija ima tradicijo v pametovanju. Največ filozofof poznamo grških.
luciluk
13. 01. 2013 10.41
Braavos
12. 01. 2013 12.28
+18
Beseda anarhija služi kot medijska propaganda za zlo in jo mediji izrabljajo/zlorabljajo za vsakovrstno zlo,ker sluzijo sitemu za katerega lažejo ljudem; Beseda anarhija ne pomeni ,da ni zakonov,ne pomeni ubijaj druge za zabavo,ne pomeni da ni urejenosti--- v bistvu pomeni brez političnega voditelja ... in kaj beseda anarhija v resnici pomeni; preprosto pomeni način interakcije z drugimi, ne da bi jim grozili z naslijem če ne ubogajo, preprosto pomeni brez političnega nasilja...
ad-hoc
12. 01. 2013 11.57
+8
kuža voha :D