Tujina

Pred začetkom turistične sezone na Hrvaškem primanjkuje delovne sile

Zagreb, 16. 06. 2019 10.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pred začetkom osrednje turistične sezone je stanje na hrvaškem trgu dela kritično in je odpiranje posameznih namestitvenih objektov in gostinskih lokalov ogroženo, opozarjajo v združenju hrvaških delodajalcev. Kot ocenjujejo, primanjkuje najmanj 15.000 delavcev. Vlada zaenkrat zahteve za dodatne kvote za uvoz delovne sile zavrača.

Delodajalci na Hrvaškem so v petkovem sporočilu za javnost poudarili, da vlada v preteklih tednih ni upoštevala večkratnih pozivov turističnega sektorja na pomoč. V Banskih dvorih so sicer decembra lani letošnje kvote za uvoz delavcev v turizmu v primerjavi z letom 2018 podvojili, a se je izkazalo, da 15.611 delovnih dovoljenj niti približno ne zadošča.

V združenju hrvaških delodajalcev poudarjajo, da za delo v turizmu in gostinstvu ne morejo dobiti domačih delavcev, čeprav je na zavodu za zaposlovanje prijavljenih nekaj tisoč ljudi, ki bi jih lahko takoj zaposlili. Večinoma iščejo pomožne delavce v turizmu, ki ne potrebujejo nobenih posebnih kvalifikacij. Ni več zanimanja za delo na Hrvaškem niti v državah z območja nekdanje Jugoslavije.

Pojasnili so, da hrvaški delavci, ki so v prejšnjih letih opravljali sezonska dela v turizmu, rajši opravljajo podobna dela v zahodnoevropskih državah, kjer so veliko boljše plačani. Ali pa ocenjujejo, da se jim ne izplača delati za nizke plače glede na stroške, ki jih imajo med sezonskim delom zunaj svojega bivališča.

Kot temeljni problem so izpostavili velike davčne obremenitve hrvaškega gospodarstva. Pravijo, da bi tudi na Hrvaškem lahko že zdaj natakarjem ponudili plače v višini 2000 evrov, a bi potem kava v lokalih stala 20 evrov. 

Poudarili so, da so prisiljeni iskati delavce na drugih trgih. Po navedbah članov združenja delodajalcev je v turizmu, gostinstvu in gradbeništvu nujno potrebnih najmanj 15.000 delavcev. Skupaj z živilsko industrijo in kmetijstvom naj bi po nekaterih ocenah letos na Hrvaškem potrebovali dodatnih 30.000 delavcev.

Pri uvozu delavcev gre sicer le za gasilski ukrep, saj povzroča dodatne stroške in administrativne ovire. Delodajalci delavcem, ki jih pridobijo iz drugih držav v okviru kvot, plačajo potne stroške in namestitev, a so potem prisiljeni čakati tudi več tednov, preden jim pristojne službe prižgejo zeleno luč za zaposlitev. Izpostavljajo, da so se znašli v precepu, ker brezposelni domači delavci ne želijo delati v turizmu, uvoz pa je onemogočen, ker so že izpolnili kvote.

V združenju hrvaških delodajalcev pravijo, da bi lahko natakarjem na Hrvaškem ponudili 2000 evrov plače, a bi potem kava v lokalih stala 20 evrov.
V združenju hrvaških delodajalcev pravijo, da bi lahko natakarjem na Hrvaškem ponudili 2000 evrov plače, a bi potem kava v lokalih stala 20 evrov. FOTO: Shutterstock

Dodatnih kvot ne bo, dokler ne bodo zaposlili vseh zainteresiranih hrvaških delavcev

Na hrvaškem ministrstvu za delo in pokojninski sistem so v odgovoru delodajalcem pritrdili, da imajo več prošenj za delovna dovoljenja, kot pa je razpisanih s kvotami. A dodatnih kvot ne bo, dokler ne bodo zaposlili vseh zainteresiranih hrvaških delavcev. Konec tedna je bilo Hrvaškem prijavljenih nekaj več kot 111.200 brezposelnih, objavljenih pa skoraj 20.000 prostih delovnih mest, večinoma v turizmu in trgovini.

Ob tem so na ministrstvu izpostavili, da je te dni na zavodu za zaposlovanje prijavljenih približno 4000 brezposelnih, ki ustrezajo potrebam turističnih podjetij in bi zadovoljili potrebe na turističnem trgu dela. Med njimi je okoli 1600 brezposelnih takšnih, ki naj bi bili pripravljeni delati v sezonskih delih na obali. Minister za delo in pokojninski sistem Marko Pavić pa je za hrvaški radio omenil, da so na Hrvaškem tudi upokojenci, ki bi jih lahko zaposlili v turizmu.

Hrvaški premier Andrej Plenković je med petkovim obiskom v Zadru novinarjem povedal, da so na vladi pripravljeni odobriti dodatne kvote za tuje delavce, ko bodo nedvomno ugotovili, da so izčrpali vse možnost za zaposlitev brezposelnih.

V soboto je tudi združenje hrvaških gostincev vlado opozorilo, naj se sooči z resnostjo položaja, ter hitro sprejme sklep o dodatnih 5000 kvotah za tuje delavce v panogi gostinstva in turizma. Ministrstvo za delo in zavod za zaposlovanje pa so pozvali, naj 1600 razpoložljivih delavcev za delo na obali takoj napotita v najbližje turistične in gostinske objekte, da bi se lahko začeli pogovarjati o zaposlitvi.

Vsekakor pa bo največja poraženka država, dogajanje komentirajo v združenju delodajalcev. Turizem namreč predstavlja petino hrvaškega bruto domačega proizvoda. Zaradi manj delavcev bo opravljenih tudi manj turističnih storitev in bo težko ponoviti lanske rekordne turistične rezultate, so še opozorili.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (94)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cakra
25. 07. 2019 11.38
+1
Tudi v našem mestu v Sloveniji je 10% nezaposlenost pa nočejo delat za 650 do 700 evrov jim je ljubše bit na sociali
Misija1
17. 06. 2019 10.23
+3
Hrvati imajo na splošno ogromno težav z delovno silo. Namreč, narod noče več delati za plače, kakršne ponuja večina delodajalcev. Službeno sem kar veliko pri njih in iz njihove strani vseskozi poslušam zgodbe, kako ne morejo dobiti delavcev na raznoraznih področjih. Vzrok je seveda prenizka plača, saj tudi tam ni več tako, da bo lokalno prebivalstvo delali za neko minimalno plačo. Dodatni problem so še vsi tisti, ki odhajajo iz hrvaške v tujino. Teh je ogromno. Slej kot prej bodo morali tudi Hrvati dvignit minimalne plače, če bodo še želeli sploh dobiti delavce.
nikhrast
17. 06. 2019 08.56
-3
To je problem, univerze in kolidži imajo slabo organizacijo v Evropi, prvi in zadnji dan moreta biti točno določena, vmes pa tudi testi, seminarji..., potem pa konec, leto končano, vsak gre na svoje. Tako imajo študenti cajt za poletno delo, hočejo biti samostojni, čim prej od doma. Pa ne vem kaj je narobe z dvema službama, nekaj ur tu, nekaj ur tam, pa še nekaj ur za vikend, ne vem od kje ideja da traja služba osem ur na dan. Konec aprila pa tako študenti iščejo dobro zaposlitev za peletje, še sam sem delal štiri mesece poleti.
Veles_zaš?itnik
17. 06. 2019 14.07
+4
Hrast, jaz sem študiral od leta 1991 do 1995 v Mariboru, pa smo imeli vsako leto točno določen urnik pričetka predavanj, izpitne roke, govorilne ure profesorjev, uradne ure referatov za študentske zadeve,..., ne vem od kod tebi informacija o slabi organiziranosti univerz v Evropi,.... O tvoji logiki in navijanju za prekarnost dela, o dveh ali treh službah in o delu za vikend pa se s tabo sploh ni za pogovarjati. Osem ur trajajoč delovnik je civilizacijska pridobitev in plod več desetletne borbe delavcev za svoje pravice.
HorstWiesel
17. 06. 2019 14.57
+4
Hrast, ameriski vzorec, ki ga stalno protagoniras, v evropi ne maramo, nam ni vsec in zato ga ne sprejmemo. Nacin zivljenja, da nonstop delas nimas dopusta, bolniske, porodniske dolge 2 tedna in podobne kapitalisticne pridobitve pri nas niso zazeljene.
HorstWiesel
17. 06. 2019 14.59
+3
Tudi zo, da student zacne svojo pot v zivljenje zapugan fo grla ni ravno neka pridobitev.
periot22
16. 06. 2019 21.48
+5
Eno in ista zgodba tako kot pri nas plačajte delavce dostojno in jih boste imeli dovolj!
BUONcaffee
16. 06. 2019 20.51
-2
Na črno znajo pomagati kaki turisti iz avtokampa. Za dobro ribo in vino se da vse zmenit-
Majda Vidmar
16. 06. 2019 19.55
+10
Saj so rekli da nočejo tujcev,da jim bodo delali upokojenci.Torej kaj se pritozujejo.,naj delajo.Lahko pa da bodo imeli manj dela,ker so vse podražili,ljudje pa bodo šli drugam.
setisfekšn
16. 06. 2019 19.42
+13
Hrvt bi najraj da mu dela za 300eur12 ur na dan!zato jim manjka delovne sile!!!!
komarec
16. 06. 2019 19.33
+9
Kapitalizem je ustvaril največ lenuhov, ker za nizke plače noče nihče delat.
Zmaga Ukrajini ...
16. 06. 2019 21.30
+10
Lenuhov? Dvomim. Najbrž tudi ti ne bi šel garat za minimalca, če imaš možnost dobiti boljšo službo drugje, ali ne? Dokler je možnost izbire, ni problem. Sicer pa kapitalizem ne ustvarja lenuhe, temveč reveže na minimalcih. Zato srednji razred počasi, a vztrajno izginja. Malce razmisli.
Eco Hemp Slovenia
16. 06. 2019 19.16
+3
2018 Cres (13 dni) 65€/dan + nafta + trajekt Hvala lepa, dolgo bo samo tranzita država. 2019 Hrvaška (TRANZIT!), Srbija, Makedonija, Grčija, Albanija, Črna gora, Hrvaška (TRANZIT!) 525€ transportni stroški + 600€ za vse ostalo! 22 dni!
Mungos2
16. 06. 2019 19.11
+3
Je treba delat !!!
andry1
16. 06. 2019 18.42
-1
Lenuhi so ni kej.
scipio
16. 06. 2019 19.11
-1
Res čudno, da so pri vsej lenobi, ki jim jo pripisuješ, pokupili tričetrt portoroških hotelov in da gre njihov turizem strmo navzgor iz leta v leto!? Namesto stresanja predsodkov in žaljivk raje pomisli: vsaka obetavna ekonomija je vedno privlačila nove ljudi v valovih. Tako je v ameriki že zadnjih 200 let, za angleži so prišli skandinavci in nizozemci, za njimi italijani in irci, za njimi poljaki, židje in ostali slovani. Vsak novi je poprijel za umazana dela, v dveh ali treh generacijah so splezali gor in njihovi vnuki bili lahko tudi na Princetonu, Stanfordu, West Pointu in Harvardu, če so bili brihtni in pridni. Isto je v evropi, v londonskih in bruseljskih hotelih so sobarice indonezijke in južnoameričanke, domače punce so pač v butikih in šoping-mallih, tipa BTC če veš kaj mislim, večinoma kot stranke. Hrvaška obala je pač perla. Pika. Vzemi jo ali pusti, ne bo se poznalo. Ta proces rasti in prosperitete je brez milosti za razne lokalne šovinizme, bodo pač uvozili tudi oni nekaj desettisoč šiptarjev in šiptark s kosova, pa bo delo narejeno.
setisfekšn
16. 06. 2019 19.44
+3
Od turizma država ne prezivi ker gre pol v žepe!
nikhrast
16. 06. 2019 18.36
-3
Ne vem kako to da v Evropi primankuje poleti delovne sile v gostinskih objektih, saj bi moral vsak študent biti zaposlen poleti, vsaj tako je v Severni Ameriki. Štiri mesece poleti smo delali, univerze so tako zaprte, v gostinstvu pa še dobiš polno napitnine, komaj prešteješ ves drobiž na koncu dneva.
HorstWiesel
16. 06. 2019 18.55
+8
pepo73
16. 06. 2019 19.15
+1
Veles_zaš?itnik
16. 06. 2019 21.42
+5
Eni študentje, ki so pridno študirali gredo poleti na potovanje in si s tem širijo obzorja. Aja Hrast, v Severni Ameriki ljudje pač ne potujejo toliko, kot v Evropi in tudi tisto malo dopusta, ki ga imajo morajo porabiti za drugi job, ker samo z eno službo več ne gre. Da smo si na jasnem, tudi jaz sem v času poletnih študijskih počitnic poiskal kako delo, sem pa tudi potoval. Pa prenehaj nas filati s svojo ameriško/kanadsko propagando.
Principat
16. 06. 2019 17.40
+4
številka 1. so plače in delovni čas ,, o tem pa ni govora ,, ,, in temu primerno je potem tudi obnašanje , priliv gostov in v skrajni točki imajo še dodan nacionalizem
Žac
16. 06. 2019 18.16
-1
Glede nacionalizma niso daleč pred vami. Če so sploh.
HorstWiesel
16. 06. 2019 18.49
+5
Ni tok problem nacionalizem kot je problem ustastvo
Mungos2
16. 06. 2019 19.12
+1
Po mesecu kazni, nekomentiranja, lep pozdrav, žac .
Žac
16. 06. 2019 19.48
+0
Pozdrav Mungos. Če ti po resnici povem sam res marsikdaj spomnil na te. In predvideval sam da si spet pod kazno. Ne vem za kaj. Preberem skoz tvoj komentar in sploh niso za bilo kakšno kazen. Glede na tvoje bi tu morala biti tema,kakšne imajo eni. Admin ima očitno nekaj proti tebi. Neopravičeno. Saj si u redu sogovornik. Lep pozdrav še enkrat tebi in tvojima.
Mungos2
16. 06. 2019 20.02
+0
Žac, admin me ne mara !! Od komentarjev proti Olimpiji in Mariboru, pa do ljudi,ki gredo preko Kolpe...Skratka, ne smeš razmišljati s svojo glavo. Pač nisem ovca!!!
FIGEC
16. 06. 2019 17.06
+11
Če bi delovno silo plačevali proporcionalno z navijanjem cen, problemov ne bi bilo. Tako pa bi se rada čez vse meje "zredila" samo lastniška elita, za katero je plačevanje delovne sile le nujno zlo. Podobno, kot v slovenskih šolah ves nepedagoški kader...
procesoid
16. 06. 2019 16.29
+14
@mariomandzukic, zdaj imaš priložnost, da svoje sodržavljane podpreš in jim pomagaš tako, da se zaposliš pri njih (svojih) kot natakar, da mi boš nosil mrzlo pivo za 3000 hrk na meec.. ali pa na štantu z lubenicami, da mi potrkaš na pravo, zrelo, za 12 hrk..
HorstWiesel
16. 06. 2019 16.18
+11
Nej dajo ljudem posteno placilo za posteno delo pa bo. Za tistih nekaj hrvaskih podlasic ps itak noben noce delat.
andrejak28
16. 06. 2019 16.17
+4
Kvalificiranih te bese sploh tam dol nepoznajo
malib2
16. 06. 2019 15.41
+28
A ni to čudno, da je delavec samo breme delodajalca. Če gre pa delat čez Karavanke za 2000 € je pa delodajalec zadovoljen
Klotilda H
16. 06. 2019 15.11
+2
TO SO FAKE NEWS: hrvaška je pred nekaj meseci dvignila minimalno mesečno plačo na 403.- evre neto. torej mora biti interesentov za delo več kotl dovolj...
komarec
16. 06. 2019 14.52
+16
Ljudje niso nori, da bodo delali za đeparac. Kapitalizem pač.