Svet

Zahtevajo, da Veselu preneha funkcija predsednika Računskega sodišča

Ljubljana, 17. 03. 2021 18.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Karmen Lugarič
Komentarji
2

Kdo se hoče znebiti predsednika Računskega sodišča Tomaža Vesela in zakaj? SDS, NSi in SNS so vložile zahtevo za sklic nujne seje Mandatno-volilne komisije, kjer predlagajo, da Veselu preneha funkcija. Očitajo mu, da njegovo delo na Mednarodni nogometni zvezi Fifa, kjer na leto zasluži okoli 200 tisoč evrov bruto, ni združljivo s funkcijo predsednika Računskega sodišča, ker gre, kot so zapisali, za pridobitno dejavnost pri gospodarsko interesnem združenju.

Koronavirus pasica nova
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
17. 03. 2021 19.24
Zakon je jasen. Prepovedano je opravljanje pridobitne dejavnosti in pol milijona evrov ni miloščina, ampak krepko pridobitna dejavnost, točka 4. Citiram: "Zakon o računskem sodišču (ZRacS-1) --- 16. člen --- (nezdružljivost funkcij na računskem sodišču z drugimi funkcijami in z opravljanjem določenih del oziroma dejavnosti) (1) Funkcija člana računskega sodišča, funkcija vrhovnega državnega revizorja in funkcija sekretarja računskega sodišča (v nadaljnjem besedilu: funkcija na računskem sodišču) ni združljiva: 1. s funkcijo v državnem organu, organih lokalne skupnosti, politične stranke ali sindikata; 2. z delom v državnem organu, organu lokalne skupnosti ali pri nosilcu javnih pooblastil; 3. s članstvom v organu vodenja ali nadzora gospodarske družbe, gospodarske javne službe, sklada, zavoda ali zadruge; 4. z opravljanjem kateregakoli poklica ali pridobitne dejavnosti, ki po zakonu ni združljiva z opravljanjem javne funkcije. (2) Z dnem nastopa funkcije na računskem sodišču preneha nosilcu funkcije na računskem sodišču funkcija iz 1. točke prejšnjega odstavka. (3) Nosilec funkcije na računskem sodišču mora najkasneje v treh mesecih od dneva imenovanja prenehati opravljati delo oziroma dejavnost iz 2., 3. in 4. točke prvega odstavka tega člena . Če tega ne stori, mu preneha funkcija na računskem sodišču. (4) Nosilec funkcije na računskem sodišču mora najkasneje v treh mesecih od imenovanja predložiti Državnemu zboru pisno izjavo o svojih premoženjskih razmerah v skladu z zakonom o nezdružljivosti opravljanja javne funkcije s pridobitno dejavnostjo (Uradni list RS, št. 49/92 in 50/92 - popr.).
Benjamin Tišler
18. 03. 2021 12.09
ZPKor, 19. (2) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka lahko poklicni funkcionar opravlja pedagoško, znanstveno, raziskovalno, umetniško, kulturno in publicistično delo.