Tujina

Države članice dosegle dogovor o novem podaljšanju brexita

London, 23. 10. 2019 13.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.S./L.Š./STA
Komentarji
37

Potem ko so britanski poslanci v torek potrdili predlog zakona o izstopnem sporazumu z EU, hkrati pa zavrnili časovnico obravnave zakona, zaradi česar je Johnson zamrznil sprejemanja zakonodaje, so o novi preložitvi brexita, za kar je zaprosila britanska vlada, razpravljale tudi države članice. Strinjale so se o ponovni preložitvi britanskega izstopa, niso pa se še uskladile o tem, za koliko časa bodo brexit preložili. Kot kaže, odločitve ni pričakovati pred petkom.

Današnje srečanje veleposlanikov 27 držav članic EU ni bilo namenjeno sprejemanju formalnih odločitev in jih tudi niso sprejeli, je povedal vir pri EU. "Vsi so se strinjali o potrebi za preložitev, da bi se izognili brexitu brez dogovora. Razprava o dolžini preložitve še poteka," je dodal.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je v torek na Twitterju sporočil, da bo voditeljem EU priporočil preložitev brexita z 31. oktobra letos na 31. januar 2020. Omenja se možnost prožne preložitve, kar bi pomenilo, da bi lahko Združeno kraljestvo zapustilo EU, ko bo dogovor ratificiran.

Za to se je odločil, potem ko so britanski poslanci potrdili predlog zakona, s katerim bi uzakonili sporazum o britanskem izstopu iz unije. Le nekaj minut pozneje pa je britanski premier Boris Johnson doživel poraz, ko so poslanci zavrnili časovnico za potrditev zakonodaje, ki je za obravnavo zakona v spodnjem domu parlamenta predvidevala tri dni. Johnson je nato vztrajal, da še vedno želi Združeno kraljestvo popeljati iz unije 31. oktobra, a je priznal, da mora glede dokončne odločitve o nadaljnjem ukrepanju počakati, dokler EU ne sporoči odločitve glede podaljšanja roka za izstop.

Britanski premier Boris Johnson si bo v primeru, da EU predlaga preložitev brexita do januarja, prizadeval za predčasne volitve.
Britanski premier Boris Johnson si bo v primeru, da EU predlaga preložitev brexita do januarja, prizadeval za predčasne volitve. FOTO: AP

Nekatere države, predvsem Francija, naj bi se zavzemale za krajše podaljšanje roka za izstop, da bi britanskemu premierju Johnsonu pomagali pri hitrem sprejemanju izstopnega dogovora v britanskem parlamentu.

Če se države članice ne bodo mogle dogovoriti, bi lahko v ponedeljek potekal izredni vrh EU. Vendar pa se večina zavzema, da bi odločitev sprejeli ta teden po pisnem postopku. Veleposlaniki se bodo znova sestali v petek. "Medtem bo Tusk nadaljeval posvetovanja," je povedal vir.

Johnson odločen, da ne bo sprejel podaljšanja

Britanska vlada je bila sicer za trimesečno preložitev brexita v skladu s septembra sprejetim zakonom primorana zaprositi v soboto, potem ko je parlament podprl dopolnilo, s katerim je preložil dokončno potrditev dogovora o brexitu do sprejetja potrebne zakonodaje. Vir na Downing Streetu je danes za BBC dejal, da Johnson ne bo sprejel podaljšanja do januarja. "Če bo Bruselj pristal na podaljšanje, bo država lahko šla naprej le z volitvami. Parlament je zlomljen," je dejal vir. 

Britanski premier je danes po telefonu govoril tako s predsednikom Evropskega sveta kot tudi z nemško kanclerko Merklovo. Tusk mu je pojasnil, zakaj se je odločil, da bo voditeljem EU priporočil preložitev. V obeh pogovorih pa je Johnson jasno izpostavil, da si ne želi nove preložitve in da želi, da Združeno kraljestvo unijo zapusti konec meseca, torej čez osem dni. Vztraja pri 31. oktobru

Dopoldne se je sicer Johnson sestal z vodjo opozicijskih laburistov Jeremyjem Corbynom. "Jeremy Corbyn je ponovil ponudbo premierju, da bi dosegli dogovor o razumni časovnici za razpravo, preučitev in dopolnitev zakona o izstopnem sporazumu. Ponovil je tudi, da bodo laburisti podprli splošne volitve, ko bo grožnja brexita brez dogovora umaknjena z mize," je po srečanju povedal tiskovni predstavnik največje opozicijske stranke.

Vir v vladajoči konservativni stranki je medtem povedal, da Corbyn nima druge politike kot dodatne preložitve in da bi leto 2020 porabili za referendume. "Tako so pogovori precej hitro propadli," je dodal po poročanju britanskih medijev.

Vir v laburistični stranki je v odzivu poudaril, da "je jasno, da vlada ne želi doseči dogovora, ker ne želi preučitve njenega groznega dogovora".

Predsednik Evropskega parlamenta podpira podaljšanje roka za brexit

Da bi EU po zamrznitvi potrjevanja zakona o izstopnem dogovoru v britanskem parlamentu Londonu podaljšala rok za brexit do 31. januarja 2020, se je danes zavzel tudi predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli"Mislim, da bi bilo dobro, da Evropski svet sprejme to podaljšanje," je zapisal. Kot je dejal Sassoli, bi podaljšanje roka za izstop britanskemu parlamentu omogočilo, da pojasni svoje stališče, Evropskemu parlamentu pa, da opravlja svojo vlogo. Ta sicer ne odloča o podaljšanju roka za brexit, je pa zadnji člen v procesu ratifikacije dogovora o brexitu med EU in Združenim kraljestvom. 

Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli.
Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli. FOTO: AP

Kot že rečeno, britanska prošnja vsebuje željo po trimesečnem podaljšanju, torej do 31. januarja, a v igri so tudi druge možnosti. Za kakršnokoli podaljšanje bi že šlo, bi se to obdobje po pisanju BBC lahko predhodno zaključilo, če bi parlament potrdil zakon o izstopnem sporazumu.

Irski premier Leo Varadkar je v današnjem telefonskem pogovoru s Tuskom podprl preložitev do konca januarja 2020. Združeno kraljestvo bi lahko izstopilo pred tem datumom, če bi bil prej ratificiran izstopni sporazum, so sporočili iz Varadkarjevega kabineta.

Francija je že v torek zvečer sporočila, da je pripravljena na krajšo preložitev. "Konec tedna bomo videli, če je zgolj tehnično podaljšanje več dni upravičeno, da bi britanski parlament lahko zaključil parlamentarni postopek," je v senatu dejala državna sekretarka za evropske zadeve Amelie de Montchalin.

Tudi nemški zunanji minister Heiko Maas je menil, da krajša preložitev ne bi bila problem. "Če bi datum izstopa preložili za dva, tri tedne, da bi lahko poslanci v Londonu ratificirali zakonodajo, menim, da bi bil to še najmanjši problem," je povedal.

Pri preložitvi do konca januarja pa bi morali vedeti, kaj je razlog za to, kaj se bo v tem času zgodilo in ali bodo v Veliki Britaniji volitve. "Predvsem moramo vedeti, kaj nameravajo storiti Britanci in Johnson. To je danes še vedno zelo nejasno," je poudaril v pogovoru za nemško televizijo RTL.

Tiskovni predstavnik nemške kanclerke Angele Merkel Steffen Seibert pa je pojasnil, da Nemčija ne bo nasprotovala preložitvi. O dolžini morebitne preložitve ni želel govoriti.

Če se države članice ne bodo mogle dogovoriti o tem, za koliko časa bodo preložile brexit, bi lahko v ponedeljek potekal izredni vrh EU.
Če se države članice ne bodo mogle dogovoriti o tem, za koliko časa bodo preložile brexit, bi lahko v ponedeljek potekal izredni vrh EU. FOTO: Shutterstock
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bukovlist
24. 10. 2019 20.26
Kdo plačuje tale šou?
PotPuffer
24. 10. 2019 12.45
+0
Kaki patetiki so teli parameciji v EU parlamentu hahaha, to je že huje od tragokomedije...še Monty Python bi se skril proti telim klovnom...
BUONcaffee
24. 10. 2019 09.45
-2
Sedaj vidite kako deluje demokracija, če lahko narod sam odloča o svoji usodi se težko potem odloči da gre stran. Enako bi bilo z Katalonijo, če ji bi dovolili zapustiti Španijo, Katalonija bi odhajala iz Španije in EU, a nikoli nebi odšla.
BUONcaffee
24. 10. 2019 09.43
-2
Torej, to leto bo Anglija še članica EU. Drugo leto tudi, he, he,.....
Bukovlist
24. 10. 2019 20.27
Poravna naj vso nastalo škodo.Drugače pa samo nogo v rito.
big_foot
23. 10. 2019 21.56
+1
Ha ha ha... zmeraj bolj patetično
weed28
23. 10. 2019 21.15
+2
mogoč jim pa ta naša EU želi samo še malo olajšat račun in jim je v veselje to podalšanje....... in leto mine plačat pa treba
Uporabnik437802
23. 10. 2019 20.55
+14
mislim, kaka štala, sami neki hlapčki in pijančki, ki delujejo po navodilih kapitala....slabo, za kozlat
za bojši jutri
23. 10. 2019 20.45
+12
To je zoprna nadaljevanka brez konca.
User416781
23. 10. 2019 20.28
+10
Naj že enkrat ponovijo ta referendum. Dokler tega ne naredijo, se bodo vrteli v začaranem krogu. Danes so ljudje bolj podučeni o posledicah in če bi še enkrat izglasovali izstop, bi bilo vse skupaj precej bolj jasno.
weed28
23. 10. 2019 20.38
+5
in potem se bodo spet 4 leta pogajali...... hotli ven in nej grejo to je vse pa se nej potem j...... med seboj če bodo hotli nazaj
Torpedo
23. 10. 2019 20.22
+9
Tu bi naši mirno lahko rekli NE in pokazali evropi kaj pomeni biti enakopraven v EU, in tudi hrvaški bi bilo jasno v prihodnje kaj jo čaka, tako pa ...
User416781
23. 10. 2019 20.29
-3
Otroško razmišljanje. Torej če naredimo kontra kot vsi ostali, dokažemo enakopravnost...?
weed28
23. 10. 2019 20.14
+8
ja tako se lahko vsaj delajo da delajo....
mbtukaj
23. 10. 2019 20.11
+2
Glavno da grejo Hrvati v šengen.
felixkp
23. 10. 2019 20.21
+1
fafajonka
23. 10. 2019 20.08
+19
Evropski politiki in birokrati nujno potrebujejo psihiatrijski tretman.
kameltrajbar
23. 10. 2019 20.06
+9
fafajonka
23. 10. 2019 20.06
+16
Bruseljski Kekci naj že enkrat angleškemu Bedancu dajo brco.
Carmenlula
23. 10. 2019 20.04
+10
Evropa rakasta tvorba počasi razpada,...To je Cirkus ali Mopet Šov ??
resnicaosvobaja
23. 10. 2019 20.04
+12
Tako bi morali narediti kot z Makedonijo. Če hočejo ven naj se preimenujejo v Severni Pakistan
Al83
23. 10. 2019 20.08
-6
Makedonci so Bulgari pomešani z Srbi in Albanci, ki so Grkom ukradli kulturo in ozemlje. Makedonci nimajo veze z Makedonijo in bi se morali imenovati zahodnja Bulgarija. Makedonija je obstajala 1000 let preden so Makedonski predniki bulgari primigrirali na Grško ozemlje.
resnicaosvobaja
23. 10. 2019 20.25
+3
V zgodovini si bolj tako, tako...ukradli ali asimilirali...po besedah vidim, da si pristranski...Srb očitno nisi, drugače bi kot oni trdil, da so južni Srbi...Slovenec tudi ne, ker te izdaja u v Bulgariji "zahodnji"
Špartanec
23. 10. 2019 19.52
+4
Naglič
23. 10. 2019 19.25
+20
Ma kakšno podaljšanje!? Spodite te kekce ven iz unije!
Adjgalomt
23. 10. 2019 19.15
+7
Hulku pojenjale moči