Korona

'Če včasih navodil turističnih agencij nismo podrobno brali, jih zdaj moramo'

Ljubljana, 05. 07. 2021 15.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Rebeka Tomaduz
Komentarji
11

Številni so z mislimi že na dopustu. A pozor, kljub sproščanjem bodo letošnja poletna potovanja precej drugačna, kot smo vajeni, opozarja Andrej Šter, vodja konzularne službe ministrstva za zunanje zadeve. Zato dodatno preverjanje vstopnih pogojev v želeno državo ne bo odveč. S tem se namreč lahko izognemo slabi volji, ko bi kovčke namesto v tujini razpakirali kar doma.

V soboto so štirje potniki namesto na počitnice v Grčijo odpotovali kar nazaj domov. "Imeli smo štiri potnike, ki niso pravočasno izpolniti spletnega obrazca, ki je pogoj za vstop v Grčijo. Kljub temu, da smo to posebej izpostavili, smo zraven priložili tudi pisna navodila, do katere ure morajo ta obrazec izpolniti. Oni so prišli na letališče in tega obrazca niso imeli izpolnjenega," razloži direktorica agencije Zadnja mesta Tamara Zavrnik, ki je bila v soboto na letališču praktično nemočna. "Pogoj grške vlade je tak, da mora potnik izpolniti ta spletni obrazec najkasneje do polnoči en dan pred potovanjem. Ta spletni obrazec je stalnica že od lanskega poletja in pravzaprav ni nič novega," še doda Zavrnikova. 

Navajeni smo, da je prehajanje mej precej enostavno in možno že samo, če imamo s seboj osebni dokument, razlaga Andrej Šter z zunanjega ministrstva, vendar so ti časi minili, dodaja. Če včasih navodil in obvestil turističnih agencij nismo podrobno brali, jih zdaj moramo. "Agencije so soočene z dejstvom, da države zelo strogo in različno predpisujejo vstopne pogoje, tudi s kakšnim obrazcem, formalnostjo, ki jo je treba izpolnit v pravem roku. Zares priporočam in svetujem, da potniki to upoštevajo, ker jih sicer niti letalski prevoznik niti mejna kontrola tiste države ne bodo spustili na potovanje. In to ni spodrsljaj potovalne agencije, ampak konkretnega potnika," pove Šter.

Digitalno zeleno potrdilo
Digitalno zeleno potrdilo FOTO: Dreamstime

Pogoje je treba preučiti tudi, če se na pot odpravljamo v lastni režiji, opozarja Šter: "Ko zapustimo Slovenijo, je pomembno, kaj mi predpisujemo, ko vstopamo v ciljno državo, je pomembno, kaj tam predpisujejo in ko se vrnemo, je včasih spet potrebno preveriti, kaj zdaj velja, kot tisti pogoj za vrnitev v Slovenijo."  

Lažje in predvsem bolj brezskrbno pa bi že kmalu lahko potovali cepljeni in prebolevniki. Strokovna skupina namreč predlaga, da so ob vračanju iz rdečih ali temno rdečih držav med izjeme uvrščeni tudi polno cepljeni posamezniki, tisti, ki so cepljeni z enim odmerkom AstraZenece in prebolevniki.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vivid Money
05. 07. 2021 21.55
da gres na dopust moras v danasnjih casih vsaj 10x na dan iti na internet po informacije, ce sploh lahko gres ali prides iz dolocenega obmocja....in to naj bi bil dopust?!? zapsihiran dopust...
Ravenstein
05. 07. 2021 21.50
Danes je 10 min do 22:00, pa še vedno nobenega komentarja glede dopustovanja na Hrvaškem. Ampak je pa vseeno v teh razmerah lažje potovati z avtom kakor letalom in to je ta prednost sosednje države, ki nekaterim pač ne kapne...
RamzesII
05. 07. 2021 21.45
+0
Če bodo turistične agencije le imele ažurne podatke.
taft007
05. 07. 2021 21.38
+2
ja kaj pa bodo razen propali. Stari starši iz kmetov niso v življenju bili 1x nikjer bom pa tud zdržal 10let dolgcajt mi ni
medus
05. 07. 2021 21.25
+5
Bojkotirat vse turistične destinacije kjer zahtevajo te korona bedarije in bodo hitro odpravljene
Frotirka
05. 07. 2021 21.23
+6
Pa kaki prebolevniki????? Zdravi pa s cel kup omejitvami 😡
tutp
05. 07. 2021 21.05
+3
Šter je ok. Mišo Mravlja pa že malo tečen. Urošu skoz teži. Tile pišejo o nekih dopustih. Gospoda meje nam odprite brez testov. Avstrija ne gre..Italija ne gre..Hrvaška se zmišljuje. Jaz od oktobra ne smem v Ferlach. A nas sploh kdo še kaj upošteva???
tolu
05. 07. 2021 21.00
+5
Vse je postalo nic vredno,ker vsaka drzava ima svoje zahteve in se vse spreminja 24xna dan.to ni vec normalno.
Stajerc22
05. 07. 2021 20.39
+10
Torej so testi naenkrat nič vredni?
tutp
05. 07. 2021 20.37
+9
V soboto prišli Slovenci 3 dni prej z dopusta na Brnik. Cepljeni. Prišli rjavi, veseli in bum karantena. Egipt. Groza. Slovenka ena odšla žalostna domov. Baje to zdaj ukinjajo. Ok. Slovenci letijo v Zagreb, da se izognejo karanteni in pride po njih opti prevoznik. Obup. Meje odprite. Vse zeleno a nikamor ne smemo zastonj. Hvala.
Tona22
05. 07. 2021 20.28
-10
Iz temno rdečih držav ne more biti in ne sme biti nič izjem, vsi v karanteno kajti vsi so potencialni nosilci virusa.Ne umivajo si tac šlatajo vse po vrsti.......