Tujina

Prehodna država Palestina do 2003

New York, 17. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prehodno državo Palestino bi lahko ustanovili že prihodnje leto, leta 2005 pa bi lahko Izrael in Palestina obstajala kot dve suvereni državi. O takšnem časovnem načrtu so se danes dogovorili visoki predstavniki ZDA, Rusije, Združenih narodov in Evropske unije.

Colin Powell
Colin Powell FOTO: Reuters

Predstavniki teh držav in skupnosti držav so se v okviru t.i. bližnjevzhodne četverice sestali na posvetu v New Yorku. Omenjeni načrt temelji na viziji ameriškega predsednika Georgea Busha o dveh suverenih državah in na časovnih okvirih, ki jih je predlagala EU. Srečanja bližnjevzhodne četverice so se na sedežu ZN udeležili ameriški in ruski zunanji minister, Colin Powell in Igor Ivanov, generalni sekretar ZN Kofi Annan, danski zunanji minister, katerega država predseduje EU, Per Stig Moeller in visoki predstavnik EU Javier Solana. Kasneje sta se jim pridružila tudi izraelski zunanji minister Šimon Peres in vodja palestinske delegacije pri ZN Faruk Kadumi, besedo pa so na ločenem srečanju s četverico dobili tudi zunanji ministri Libanona, Egipta, Jordanije, Sirije in Savdske Arabije.

Omenjeni načrt, čigar uresničitev je odvisna predvsem od Izraela in Palestincev, predvideva tri stopnje. Sprti strani bi morali takoj začeti z dogovarjanjem o konkretnih ukrepih za zagotovitev varnosti. Med te spada tudi umik izraelske vojske na položaje pred 28. septembrom 2000, od Palestincev pa se pričakuje, da odločno nastopijo proti teroristom in da do leta 2003 organizirajo svobodne, poštene in verodostojne volitve.

Do leta 2003 bo določili začasne meje

Sergej Ivanov
Sergej Ivanov FOTO: Reuters

Druga stopnja načrta predvideva, da bi leta 2003 določili začasne meje bodoče palestinske države in sprejeli novo ustavo. Končno pa bi se Izraelci in Palestinci od leta 2004 naprej morali dogovoriti o nadaljnjih korakih za obstoj dveh držav, ki bi obstajali ena ob drugi. Na tej stopnji bi se morala z rešitvijo, ki bi jo na podlagi resolucij ZN sporazumno dosegli obe strani, končati izraelska okupacija, ki se je začela leta 1967.

Powell in danski zunanji minister Moeller sta časovni načrt označila kot pomemben korak v prizadevanjih za pravično rešitev bližnjevzhodnega spora. Izrazila sta tudi upanje, da bo pripeljal do končanja nasilja, ki je na Bližnjem vzhodu vnovič izbruhnilo po novi palestinski intifadi septembra 2000. Odtlej je namreč v spopadih umrlo več kot tisoč Palestincev in več kot 600 Izraelcev. Powell je ob tem tudi vnovič poudaril, da si ZDA še vedno prizadevajo za odstop palestinskega voditelja Jaserja Arafata, saj palestinskemu ljudstvu ni približal rešitve spora.

SORODNI ČLANKI