Svet

Prehrambni paketi pomoči odvrženi na cesto

Idrija, 26. 10. 2020 19.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Rebeka Tomaduz
Komentarji
4

Komunalni delavci so v petek v Idriji našli zavržene prehrambne pakete Karitasa in Rdečega križa. V paketih je bilo več deset litrov mleka, testenine, riž in ostala hrana, ki ji rok uporabe še ni potekel. Pri Rdečem križu in Karitasu opozarjajo, da bo v prihodnje potreben strožji nadzor, ter dodajajo, da se kaj takega ne bi smelo nikoli več zgoditi.

Komunalni delavci so v petek v Idriji našli zavržene prehrambne pakete Karitasa in Rdečega križa. Nekdo je odvrgel več deset litrov mleka, pakete testenin in riža ter ostale hrane, ki ji rok uporabe sploh še ni pretekel. 

Katarina Filipič, voditeljica dekanijske Karitas Idrija–Cerkno, je dejala, da ji je žal, da je do tega prišlo, saj bo ta dogodek vrgel slabo luč tako na Karitas kot na Rdeči križ ter tudi na vse prostovoljce. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Komunala Idrija je fotografijo odvržene hrane objavila tudi na Facebooku, odzivov je bilo ogromno. Da takšne objave niso primerne za družbena omrežja, pravijo tako pri Karitasu kot Rdečem križu, idrijska komunala pa odgovarja, da je objava le opozorilo glede nepravilnega ločevanja odpadkov. Neuporabno hrano, na primer mleko, je treba izliti, embalažo pa potem odložiti v ustrezni zabojnik, je pojasnila direktorica komunale Brigita Šen Kreže. "Vprašati se moramo, kaj bi pomenilo, če bi naši delavci vse te tetrapake mleka stisnili s smetarskim vozilom," je še dodala. 

In čeprav si je težko predstavljati, da bi nekdo zavrgel toliko podarjene hrane, ima zgodba svoje ozadje, pravijo na Rdečem križu. O tem zaradi varstva podatkov ne morejo govoriti, vedo pa, za koga gre.  Predsednica Rdečega križa Vesna Mikuž poudarja, da je oseba pogoje za pomoč izpolnjevala in da je bila nedvomno tudi potrebna pomoči, "ampak mogoče sta pomembnejši vprašanji, kakšne vrste pomoči je bila potrebna in kakšne stiske take osebe doživljajo"

Dodaja tudi, da vsakega prosilca za pomoč dobro preverijo. "Izkazati se morajo najmanj z odločbo CSD-ja, če že nimajo odločbe, pa so to običajno upokojenci, ki imajo zelo nizke pokojnine," je pojasnila. 

Za razliko od Rdečega križa prejme vsak, ki se prvič obrne na Karitas, paket pomoči. Predstavnici obeh humanitarnih organizacij pravita, da takšni primeri niso pogosti, a spomnimo: podarjena hrana je na smetišču pristala tudi aprila v Mariboru. V prihodnje bo potreben strožji nadzor, dodaja Filipičeva, ki pravi, da se kaj takega ne bi smelo nikoli več zgoditi. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Darko32
27. 10. 2020 09.00
+1
Ko človek bere takšne komentarje se resno sprašuje ali morda ne gre za zaigrani scenarij, katerega smo v podobni sliki že doživeli. Namreč nekdo je zaradi žaljive obtožbe in konstrukta vrgel hrano z ciljem, da si priredi maneverski prostor. Poznamo primer, k oje VIZJAK obtoževal, da se vozijo z mercedesi na rdeči križ. Nikoli ni pokazal na dotične osebe. A glej ga zlomka sedaj imamo spet podobni primer, da je nekdo vrgel hrano. Kolikor poznam te kraje in ljudje so to pošteni ljudje in znajo delati z hrano in je nikoli nebi zavrgli. Očitno imajo na teh koncih enega pravokatorja z politično obarvano glavo in obleko.
wolfterier
27. 10. 2020 09.32
+2
Že videno,migranti so odmetavali pakete,na katerih je bil rdeč ali moder križ !
Wahl
26. 10. 2020 20.45
+3
Nekje v tem nadzoru nad prejemniki pomoči je velika luknja. Samo brezobrazna r.it polna vsega, bi storila to. Takšna objava je še kako primerna, plače vodilnih teh humanitarnih organizacij niso primerne, glede na osnovno poslanstvo.
ni_mi_vse_eno
26. 10. 2020 20.37
+2
Očitno je nekdo dobil paket in ga vrgel stran, ker ni bilo notri šnopca. Kriv bo pa tisti, ki je dal in ne tisti, ki je stran vrgel. Prav tako naj bi bila kriva komunala, ki je zadevo objavila, kar pa ni res. Nepravilnosti se morajo povedati, da se da priložnost, da se naslednjič naredi bolje.