Tujina

Preiskovalci našli eno izmed črnih skrinjic

Jacksonville, 05. 05. 2019 15.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Potem ko je letalo družbe Miami Air, ki je s Kube priletelo na Florido, zdrsnilo s pristajalne steze in pristalo v bližnji reki, so preiskovalci nesreče našli prvo črno skrinjico. Zapisovalnik podatkov leta so že poslali v Washington, druga črna skrinjica, z zvočnimi posnetki iz pilotske kabine, pa se še vedno nahaja pod vodo.

Nesreča se je zgodila v petek ob 21.40 v letalskem oporišču mornarice v kraju Jacksonville v ameriški zvezni državi Florida. Letalo je priletelo iz oporišča v Guantanamu na Kubi, med poskusom pristanka pa je na stezi zdrsnilo in končalo v reki St. Johns. Na krovu je bilo 136 potnikov in sedem članov posadke, vsi so nesrečo preživeli. Gre za vojaško osebje iz omenjenega ameriškega vojaškega oporišča s člani družin. 

Na kraj nesreče so že včeraj prispeli preiskovalci Nacionalnega odbora ZDA za varnost v prometu (NTSB), ki so v poznih sobotnih urah našli prvo črno skrinjico, in sicer zapisovalnik podatkov o letu, ki so ga že poslali v prestolnico. Druga črna skrinjica, ki vsebuje zapisovalnik zvoka v pilotski kabini, se medtem še vedno nahaja pod vodo. 

Boeing 737 je obtičal v bližnji reki, potem ko je zdrsel s steze.
Boeing 737 je obtičal v bližnji reki, potem ko je zdrsel s steze. FOTO: AP

NTSB je še sporočil, da je letalo preletelo desno stran vzletno-pristajalne steze na skrajnem koncu in udarilo ob morsko dno v plitki reki. Letalo se sicer še vedno nahaja v reki. Vzrok nesreče še ni znan, a so se preiskovalci osredotočili na pristajalno stezo. Ta namreč nima sistema, ki bi omogočal hitrejši odtok vode s steze v primeru obilnih padavin. Ko je letalo pristajalo, je v okolici divjala huda nevihta. 

NTSB pa prav tako preučuje možnost človeške napake. Zaslišali so že pilota in kabinsko osebje, pogovorili pa se bodo tudi s kontrolo zračnega prometa na letališču. 

Potnica: Jasno je bilo, da pilot nima nadzora

Cheryl Bormann je za CNN TV včeraj povedala, da je letalo na Kubo prispelo s štiriurno zamudo in potniki, ki so se izkrcali, so jih posvarili o težavah s klimo. "Bili so precej nesrečni, zato se nihče od nas ni veselil vkrcanja. A smo to vseeno storili."

Leteli so skozi nevihto, grmelo je in bliskalo se je, a najbolj grozljiv del je prišel, ko je letalo poskušalo pristati in "se je čutilo, da nekaj ni bilo prav". Bormannova je opisala trenutke strahu in zmedenosti: "Letalo je zadelo tla in se od njih dobesedno odbilo. Jasno je bilo, da pilot nima popolnega nadzora nad njim. Poskusil ga je vzpostaviti, a neuspešno. Letalo se je še enkrat odbilo, se zavrtelo, nagibalo levo in desno, nato pa trčilo v nekaj. Bili smo v vodi, a nismo vedeli, kje – lahko bi bili v reki ali oceanu."

Spustile so se kisikove maske, odprli so se prostori za prtljago nad sedeži potnikov, stvari so popadale ven. Po letalu so poleteli telefoni, računalniki, potni listi, denarnice … vse, kar so ljudje imeli pri sebi. Zavohali so gorivo, ki je iztekalo v vodo.

Ljudje niso kričali, še pravi Bormannova, posadka je ukrepala hitro, mirno in potnikom dajala napotke. "Drug drugemu smo pomagali obleči rešilne jopiče, nato smo splezali na krilo letala, na napihljiv splav, ki so ga postavili gasilci, in potem na varno – na suho."

Letalo je po besedah potnikov na Florido priletelo s štiriurno zamudo.
Letalo je po besedah potnikov na Florido priletelo s štiriurno zamudo. FOTO: AP

Živali niso mogli rešiti

Na letalu so bile tudi živali, ki pa jih ni nihče reševal in po besedah Bormannove verjetno niso preživele.

"Veliko ljudi sprašuje, kaj se je zgodilo s hišnimi ljubljenčki, ki so bili na letalu. Žal jih iz varnosntih razlogov nismo mogli rešiti. Naša srca in molitve so v tej grozljivi nesreči pri lastnikih živali," so na Facebooku zapisali v oporišču v Jacksonvillu.

Letalo družbe Miami Air 

Boeing 737 je v lasti družbe Miami Air International, ki ima v svoji floti še pet letal tega tipa. Eden izmed njih je bil leta 2015 vpleten v incident na letališču v State Collegeu v zvezni državi Pensilvanija. Pilotoma se je takrat prav tako ponesrečil pristanek. Boeing, ki je v petek pristal v reki, nima zgodovine nesreč ali podobnih incidentov, izdelali pa so ga leta 2001. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tarzan13
05. 05. 2019 19.53
+2
sam to letalo zgleda nepoškodovano, kako je pa z podvozjem pa tut vprašanje ?
fairplayy
05. 05. 2019 19.09
+2
Letala nam unicujejo zdravje kdo bo odgovarjal
RamzesII
05. 05. 2019 17.44
+16
Našli se malo čudno bere, letalo je ostalo celo, vedo kje so nameščene, tu ni kaj iskati.
flatearth
05. 05. 2019 16.48
+8
Reši se kdor se more,
deltex
05. 05. 2019 16.30
+1
Možno je, da je bilo na stezi preveč vode. Ravno zaradi tega smo lani aprila 20 minut krožili nad dunajskim letališčem, preden smo dobili dovoljenja za pristanek.
coklar8
05. 05. 2019 16.26
+26
Morsko dno v plitvi reki? Itak da ne najdejo črne skrinjice. Naj jo iščejo na rečnem dnu.
User468584
05. 05. 2019 19.23
mojcd
05. 05. 2019 16.18
+28
Našli???? A je letali razpadlo, oz zgorelo???
Absurdistan
05. 05. 2019 16.24
+15