Tujina

Preiskovalci: požar v katedrali Notre-Dame bi lahko povzročil kratek stik

Pariz, 19. 04. 2019 10.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Preiskovalci požara, ki je izbruhnil v znameniti 850 let stari katedrali Notre-Dame v Parizu, so sporočili, da bi bili lahko ognjeni zublji posledica kratkega stika na električni napeljavi.

Potem ko so v ponedeljek katedralo Notre-Dame zajeli ognjeni zublji, gasilci pa so potrebovali več ur, da so pogasili požar, so preiskovalci podali prvo oceno nesreče. Kot so sporočili, bi bil lahko požar posledica kratkega stika na električni napeljavi. 

Preiskovalci sicer še niso pregledali notranjosti katedrale zaradi varnostnih razlogov, poroča Guardian. Zaradi ekstremne vročine, ki ji je nato sledila hladna voda, so posamezni deli še precej nestabilni. 

Še vedno velja, da je bil požar naključen, zaslišali pa so tudi osebje in delavce, ki so izvajali prenovo. Po podatkih pariškega tožilstva so do četrtka opravili pogovore z okoli 40 ljudmi. 

Policija pa ni želela komentirati poročanja časopisa Le Parisien, ki je pisal, da so preiskovalci preučevali tudi možnost, da bi bil lahko ogenj povezan z računalniško napako ali pa začasnimi dvigali, ki so jih delavci uporabljali med prenovo. Tožilstvo je ob tem dodalo, da je treba preučiti vse sledi, ki bi jih odkrili med preiskavo. 

Katedrala bi lahko za javnost ostala zaprta več let.
Katedrala bi lahko za javnost ostala zaprta več let. FOTO: AP

Macron sprejel pogumne gasilce 

Francoski predsednik Emmanuel Macron pa je medtem v četrtek v Elizejski palači sprejel pogumne gasilce, ki so se v ponedeljek borili s požarom. "Država in ves svet sta nas gledala in bili ste vzorni. Bili ste odličen primer tega, kar bi morali biti," jim je dejal. 

Potem ko je postalo jasno, da bo obnova katedrale stala ogromno denarja, so se oglasili številni francoski milijarderji in organizacije, ki so do zdaj donirali že skoraj milijardo evrov.

Predsednik je pripravil slovesnost za okoli 300 ljudi – 250 gasilcev iz Pariza in pariške regije, policiste ter predstavnike Rdečega križa in civilne zaščite, ki so sodelovali v prizadevanjih za rešitev ene največjih francoskih znamenitosti. 

Macron je sicer že pred dnevi francoskemu narodu obljubil, da bodo katedralo obnovili v petih letih, s čim pa se ne strinjajo strokovnjaki, ki pravijo, da bi lahko obnova trajala desetletja. 

Macron je v Elizejski palači pripravil slovesnost za okoli 300 ljudi.
Macron je v Elizejski palači pripravil slovesnost za okoli 300 ljudi. FOTO: AP

Rektor katedrale bi postavil njeno začasno leseno različico 

Rektor katedrale Patrick Chauvet pa je medtem omenil možnost, da bi pred njo lahko postavili začasno leseno katedralo, saj bo ta zaradi obnove za javnost zaprta več let. Po njegovih besedah se je pariška županja Anne Hidalgo strinjala, da bi mestne oblasti lahko posodile del trga pred notredamsko katedralo za postavitev začasnega objekta.

Francoski minister za kulturo Franck Riester je potrdil, da so govorili o možnosti postavitve začasnega objekta, vendar odločitev še ni bila sprejeta. Po njegovih besedah bi bila začasna katedrala "prostor sprejema, prostor, kjer bodo verniki lahko molili".

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (298)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

emilzapata
20. 04. 2019 15.38
+3
tuji mediji kar tekmujejo, kdo bo predvajal bolj prepričljiv video o podtikanju požara, ki so ga posnele kamere iz sosednjih stavb, kaj je torej resnica, vaša uradna ali nekateri tuji mediji, med njimi tudi RT.
KAPIBARA
20. 04. 2019 15.23
+4
Ali ima makron in vlade EU tojaše, da priznajo, da je bil to požig.. ?? Kako daleč bodo še šli šeriatarjai, delali teror, mi avtohtoni pa to prenašali: Če me udarši po enem licu, evo ti na, še drugega..??
direstraits
20. 04. 2019 14.07
+4
Ko bodo Francozi PRISILJENI POVEDAT RESNICO..... bo krivce v bran ,sigurno vzela Al ak Fajonova... Verjetno bo tud Velenjčan iz SD , takrat iz ilegale ven prišel.
dragan krstic
20. 04. 2019 17.10
+3
Nikdar ne bodo povedali da so šerijatarji zažgali katedralo kajti to bi pomenilo državljansko vojno v Franciji, začetek demonstracij proti muslimanom in zagotovo tudi padec vseh vlad ki podpirajo migracije.
direstraits
20. 04. 2019 14.01
+2
Levaki zagovarjajo nakl
direstraits
20. 04. 2019 14.04
+4
naključni požar, iz nesrećo pri delu... haha... Očitno jih je sram, ker je požar, dakazano na vsaj dveh video posnetkih, zanetil nekdo iz še od nedavna, tako zaščitenih multikulti socialcev....
bossanoga
20. 04. 2019 13.33
-5
Vprašajte Janšo, demokracijo, novo4tv, ipd - oni se že videli požigalca - samo neverjetno je podoben nekemu sds-ovci.
mackintosh
20. 04. 2019 12.11
+4
samo v vednost kako uglajeni so svečkarski SĐS komentatorji ko komentirajo na nori tv v službi greznice. ### cosmosjasnovidec jugaXD • 2 days ago Bil je enak buzerant kot so levuharji ter vsi komunisti tako,da imaš povsem prav. -------------------------------------------------------------------------------------------- Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo. DR.Cosmosjasnovidec### grozljivo. tema je seveda požar v katedrali notre dame.
mackintosh
20. 04. 2019 12.13
+1
to je lep dokaz kakšne komentarje tam dopuščajo. komentar je star dva dni.
mackintosh
20. 04. 2019 12.15
+0
in da ne boste mislili da je ta komentar izjema in celo ni najhujši.
mackintosh
20. 04. 2019 12.57
-3
mislim pa da ta psihični profil ustreza tistim ki so bili mučitelji na urhu.
piljan
20. 04. 2019 13.00
-1
Rad bi videl,če je tale svečkar tako korajžen tudi v živo???
mackintosh
20. 04. 2019 13.00
+0
Manandi
20. 04. 2019 13.33
+4
Verjetno je z Kordišem, ki bikar z bajoneti po podjetnikih skupaj sedel na predavanju..v tretjem razredu ??
dragan krstic
20. 04. 2019 17.27
+0
A bejž no, piljan. Kako pa je korajžen v mrtvo? Približno toliko kot ti ki ti v živo ki ti samostojna Slovenija nikoli ni bila intimna opcija ampak si kot vsi komunajzarji in rdeče podlasice ob osamosvojitviaplavdiral Kučanu in Jugoslaviji. Danes pa podpirate islamiste in uživate ob požigu katedrale. Da bi uničili evropsko krščanskocivilizacijo se solidarizirate z najblj primitvno ideologijo. Bi rekel da so bili vaši predniki tisti z Urha.
vicente
20. 04. 2019 11.58
+2
menda so zabeležili tudi mikrofoni neko vpitje v neznanem jeziku ki sedaj po prevodu sledi temu zapisku:safet ma kaj tamo svajšas sve je od drva,
Manandi
20. 04. 2019 11.52
+4
Nadzorna internetna kamera, ki je na dan požiga spremljala dogajanje okoli katedrale, je razkrila, kar na Nova24TV ponavljamo že od vsega začetka: Da pri požaru ni šlo za samovžig, saj so možnosti za kaj takega nične. Na posnetku je razvidno, kako po strehi cerkve nekdo hodi, nato pa se zabliska – to je razvidno pri počasnem predvajanju -, kar je bil po vsej verjetnosti vzrok za kasnejši požar, v katerem so zgorele celotna streha ter številne dragocenosti neprecenljive kulturne vrednosti
mackintosh
20. 04. 2019 12.12
+1
man posebej zate v vednost kako uglajeni ste svečkarski SĐS komentatorji ko komentirajo na nori tv v službi greznice. ### cosmosjasnovidec jugaXD • 2 days ago Bil je enak buzerant kot so levuharji ter vsi komunisti tako,da imaš povsem prav. -------------------------------------------------------------------------------------------- Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo. DR.Cosmosjasnovidec### grozljivo. tema je seveda požar v katedrali notre dame.
Manandi
20. 04. 2019 11.42
-1
Po uradnih podatkih preiskav, policije, tožilstva, in KOMISIJ (( nad komisij, podkomisij v Sloveniji gospodarskega KRIMINALA ni so pa znanstveni dosežki recimo v Velenju so vzgojili motovilc vreden milijon evrov po kilogramu ?? in dogajajo se čudeži en JIZUS, je bivšemu direktorji ustvaril čudež, podtaknil mu je milijone..??
Uporabnik113189
20. 04. 2019 11.31
+10
Kratek stik ali računalniška napaka. Res ne vem ali bi se smejal ali jokal nad bedo oblasti in "strokovnjakov"..
Covid 19
20. 04. 2019 09.29
-2
Prej ali slej bodo mediji izbrskali verodostojne podatke,vsem ne moreš lagati in jih podkupovati.Meni se zdi pri tej zgodbi zanimiv odziv milijonarjev,ki so takorekoč čez noč vrgli skoraj milijardo,njihova imena bodo zagotovo v prenovljeni katedrali na donatorskih tablicah.Mene pa zanima koliko so ti isti milijonarji dali v imenu vere za lačne otroke,ki se zjutraj z vročino zbujajo v smrdljivih šotorih ali premočeni luži,pa nimajo ne za jest,ne za se pokrit,ne zdravil,ki bi jim olajšali trpljenje..a to je ta vera??Kapitalisti..PREKLETI BODITE s sistemom vred.
dragan krstic
20. 04. 2019 09.45
-8
Čimveč otrok naj naredijo v Afriki in Mali Aziji da bomo kristjani lahko obstali v Evropi saj je rodnost evropejcev tako nizka da ne bomo preživeli dodatnih 100 let. Nujno je s hrano in zdravstveno oskrbo pomagati tam doli da jih v naslednjih letih čimveč pride v Evropo. Pa dodatne mošeje moramo začeti graditi, vsekakor ne cerkva.
RamzesII
20. 04. 2019 20.35
+3
Samo v dveh dneh je zbranih milijarda evrov za obnovo katedrale Notre Dame, kot da je zgorela cela katedrala in ne samo lesena strešna konstrukcija. Donacije so zbrale bogate francoske družine, ki so lastniki uglednih svetovno znanih podjetji kot so LVMH, Gucci in L'Oreal. Podjetje Disney, ki je pridonesla slavi cerkve s svojim animiranim filmom Notradamski zvonar, je doniralo 5 milijonov dolarjev. Eno od najpogostejših kritik je udejanjil Tweet uporabnika 'miuseoffical' po katerem so trije francoski milijarderji, ki so v manj kot 12 urah zbrali več kot 600 milijonov dolarjev, s svojo akcijo pokazali, da bi bogataši z lahkoto končali lakoto, revščino, ter pomanjkanje zdravstvene oskrbe, pitne vode in izobrazbe v revnih državah. Vendar se to ne dogaja. Se želijo bogataši pravzaprav pokazati in izprsiti s svojimi milijoni preko katedrale Notre Dame, ki jim služi kot marketinški poligon za dokazovanje v javnosti kdo je bogatejši od koga, kdo lahko več, čigavo spolovilo je večje, kdo ima boljši avto, večjo hišo itd. To je znan bogataški kompleks, kazanje moči in prestiža. Notre Dame kot simbol krščanstva ni dobil niti en evro donacije od Vatikana, ki je središče krščanstva. Ali se Vatikan obnaša mačehovsko ali so "tako bogati", da mislijo da ni potrebe karkoli donirati, ko je že zbrana milijarda evrov.
Covid 19
20. 04. 2019 21.12
+1
Ramzes tako je,se strinjam popolnoma.Mnogi minusarji tu enačijo otroke iz revnih držav z ekonomskimi migranti in vsi jim predstavljajo grožnjo..kaki norci.Jaz bi vprašal čemu ali komu služijo sakralni objekti,samim sebi ali ljudem in tudi prav v tem zdaj tako opevanem lovru so župniki na stotine krat ponovili,pomagajte vsem pomoči potrebnim,nikdar pa ni nihče rekel,to ne velja za otroke iz podsaharske afrike,ali nube itd.štekate idijoti,zakaj kolnem tiste,ki brez težav vlagajo v objekte in ne v ljudi in vi,ki se bojite migrantov,če bi milijonarji vlagali kamor je treba nebi bilo v evropo niti enega.
Covid 19
20. 04. 2019 21.19
Cene Urban?i?
20. 04. 2019 08.46
+0
Seveda rezultati uradnih preiskav niso prav noben dejavnik pri formiranju stališč naših preverjenih teoretikov zarote, ki bodo še naprej sejali sovraštvo. Res žalostno.
RUGIEVIT
20. 04. 2019 08.41
+11
Saj vemo kdo je to zanetil! Samo se ne sme govorit ker je s.g.! Lepo so nasmejani na nekaterih fotkah pred N.D!
brigajsezase
20. 04. 2019 07.47
+15
"[Video] Novi dokazi o požigu Notre-Dame: Nadzorne kamere na strehi ujele človeka in prižig ognja!".....kratek stik my ass....pa svečke tud niso bile!!!!!!!!1
Roterdam
19. 04. 2019 21.52
+13
Ali pa so požar zanetili tisti, ki Krščanstva ne marajo. V javnost pa si tega ne upajo dati, da ne bi ta primer vodil v podobne.
kakafonijaprava
19. 04. 2019 21.51
+18
ta zgodba z notre dame je samo prispodoba za evropo, tudi evropa bo zgorela!
kakafonijaprava
19. 04. 2019 21.50
+19
Bil je potaknjen!
jps28
19. 04. 2019 21.24
+20
To pa ni res, režimski mediji poročate, kar so vam rekli strici iz ...... Nova 28 je poročala, ter dokazala, (ker so edini verodostojni, pa edini poročajo objektivno), da so krivi tisti v belih oblačilih, ter vdrugačne vire, .............
veseljack
19. 04. 2019 20.49
+23
Uraden začetek konca Evrope. Kar pljuvajte še naprej po cerkvi in videli boste kako vam bo lepo v muslimanski Evropi.
piljan
19. 04. 2019 20.49
+3
O to pa že ne,kot pribito je bil musliman,a ne svečkarji.
dragan krstic
19. 04. 2019 21.28
+2
piljan
19. 04. 2019 21.39
+3
O krsto migrant,zate pa je ja vseeno,saj ste pravoslavci menda ploskali.
dragan krstic
20. 04. 2019 09.16
+1
Seveda smo ploskali in to zato ker želimo da se bratje v krščanski veri, katoliki končno zavedo nevarnosti islamizma, primarna in največja nevarnost zanje pa niso muslimani ampak vi komunisti in neoliberali. Dokler vas ne iztrebimo bodo islamisti požigali cerkve.
piljan
20. 04. 2019 10.03
+1
Sploh pa brani svojo domovino,Slovenci bomo pa svojo.
dragan krstic
20. 04. 2019 12.19
+1
piljan glede na tvoje "globokoumne" komentarje in simpatiziranje s Kučanovim komunizmom, samostojna Slovenija nikoli ni bila tvoja intimna opcija.
piljan
20. 04. 2019 13.02
+1
A bejž,kaj pa ti ,Srbija,Vučić in celo mednarodno priznani vojni zločinci.Tebe naj to zanima,tvoj rod.