Tujina

Preložitev brexita - da, a pod strogimi pogoji

Bruselj, 10. 04. 2019 08.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
U.V. / A.K. /STA
Komentarji
28

Voditelji držav članic EU v Bruslju razpravljajo o vnovični preložitvi brexita. Medtem ko je Mayeva uradno zaprosila za krajše podaljšanje 50. člena, naj bi evropski voditelji ponudili daljšo preložitev, domnevno do enega leta. A brez določenih pogojev za London podaljšanja po napovedih ne bo. Mayeva trenutno čaka na odločitev, a vse kaže, da državnike čakajo še dolga pogajanja.

Britanska premierka je danes ob prihodu na posebni vrh EU o brexitu izpostavila namero, da zagotovi izstop Združenega kraljestva iz unije do 22. maja, torej do evropskih volitev.
Britanska premierka je danes ob prihodu na posebni vrh EU o brexitu izpostavila namero, da zagotovi izstop Združenega kraljestva iz unije do 22. maja, torej do evropskih volitev. FOTO: AP

Glavna tema srečanja je brexit oziroma prošnja britanske premierke Therese May, da se ta preloži do 30. junija. Po njeni utemeljitvi na vrhu EU, sovoditelji na uradni večerji razpravljali o podaljšanju, brez prisotnosti britanske premierke. Pred vrhom sta Mayeva in Angela Merkel led pred dolgotrajnim vrhom prebili s smehom. Zabavalo ju je dejstvo, da sta obe svoja parlamenta nagovorili v jopiču modre barve.

Za začetek sta se Merklova in Mayeva nasmejali.
Za začetek sta se Merklova in Mayeva nasmejali. FOTO: AP

Kot poroča CNN, naj bi Mayeva tokrat  27 voditeljem EU v Bruslju svojo pozicijo predstavila "dostojno in jasno". Kot poročajo britanski mediji, je nekaj državnikov že spregovorilo, večina naj bi jih podpirala daljšo preložitev brexita, medtem ko se zatika pri Emmanuelu Macronu, ki temu naj ne bi bil naklonjen. Zaradi tega naj bi se zgodil tudi nesporazum med Macronom in Merklovo. Britanski mediji predvidevajo, da bi se odločitev lahko zavlekla pozno v noč.

Mayeva močno obžaluje, da Britancem še ni zagotovila brexita

Britanska premierka je danes ob prihodu na posebni vrh EU o brexitu izpostavila namero, da zagotovi izstop Združenega kraljestva iz unije do 22. maja, torej do evropskih volitev. Bistveno je, da lahko izstopimo, takoj ko bomo ratificirali ločitveni sporazum, prizadevali si bomo, da je to čim prej, je poudarila.

Na vprašanje, ali ji ni nerodno, da Britancem še ni zagotovila brexita in da danes v Bruslju prosi še za en odlog, je Mayeva odgovorila, da so mnogi res obupani, ker brexita še ni, in da močno obžaluje, da britanski parlament še ni uspel sprejeti odločitve o urejenem izstopu na podlagi ločitvenega sporazuma.

Pojasnila je, da bodo v Bruslju govorili o njeni prošnji za kratko preložitev brexita do 30. junija, ker potrebujejo več časa, da zagotovijo urejen izstop. Z opozicijo po njenih besedah potekajo resni in konstruktivni pogovori, ki se bodo nadaljevali v četrtek.

Na vprašanje, kaj bo storila, če bo sedemindvajseterica vztrajala pri daljši preložitvi, je odgovorila, da je sicer prosila za odlog do 30. junija, a da je bistveno to, da lahko Združeno kraljestvo izstopi, takoj ko ratificira ločitveni sporazum. "To bi lahko storili že do 22. maja in začeli graditi svetlejšo prihodnost," je dejala.

EU naj bi ponudla daljšo preložitev

EU bo po napovedih ponudila daljšo preložitev, predsednik Evropskega sveta Donald Tusk naj bi 27 voditeljev držav članic poskušal prepričati, naj podprejo enoletno "prožno" podaljšanje, s katerim bi se izognili nadaljnjim preložitvam 'tik pred zdajci' in izrednim zasedanjem. Velika Britanija pa bi lahko odšla iz EU pred iztekom enega leta, v primeru, da poslanci podprejo sporazum, ki so ga sicer zavrnili že trikrat. 

Glede na Mayino prošnjo za podaljšanje zgolj do 30. junija je Tusk dejal, da je "malo verjetno", da bi britanski parlament do takrat podprl ločitveni sporazum. 

Mayeva je dan pred vrhom EU potovala v Berlin in Pariz, kjer je prepričevala Macrona in Merklovo, naj ugodita njeni prošnji.
Mayeva je dan pred vrhom EU potovala v Berlin in Pariz, kjer je prepričevala Macrona in Merklovo, naj ugodita njeni prošnji. FOTO: AP

A odobritev prošnje, ki bi preprečila, da Velika Britanija brez dogovora 12. aprila odide iz Evropske unije, bo po napovedih vključevala tudi nekatere pogoje. Evropski voditelji med drugim od Londona pričakujejo jasen načrt, ki bo imel zadostno politično podporo. Poleg tega pa so med strogimi pogoji tudi ti, da se o ločitvenem sporazumu ne bodo znova pogajali, prvi pogoj pa naj bi bila izvedba evropskih volitev v Veliki Britaniji, kar pa naj bi Mayeva že obljubila. Volitve naj bi potekale 23. maja. 

Šarec za čim krajši odlog brexita, boji se nekonstruktivnosti Britanije

Izrednega zasedanja Evropskega sveta se udeležuje tudi slovenski premier Marjan Šarec. Slovenija je še vedno naklonjena čim krajšemu odlogu brexita, je izpostavil premier ob prihodu na posebni vrh EU o brexitu. Bojimo se, da Velika Britanija, če bi izvedla evropske volitve in ostala članica, ne bi bila konstruktivna, je pojasnil in opozoril, da v politiki ni nobenih jamstev.

"Saj veste, kako je v politiki. V politiki ni nobenih garancij. Vsa ta varovala, ki bi jih sprejeli, so lahko zgolj politična. Če bi se recimo v Veliki Britaniji zgodila zamenjava oblasti, ne moremo vedeti, kdo pride potem za Thereso May in kako se bo vedel," je pojasnil.

Ob tem je premier tudi znova izpostavil, da ni toliko pomembno, kaj bo z Britanijo, temveč je pomembno, kako bo delovala EU. "Če se zgodi blokada delovanja, če bi prišli v pravni položaj, ko bi bile institucije blokirane, potem bi imeli velike težave," je opozoril.

Šarec ne ve, kaj naj pričakuje danes. "Vsakič Theresa May pride pojasnjevat, pa ne prinese nič novega na mizo. Bomo videli. Kaj naj rečem drugega," je sklenil.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

smajser1
10. 04. 2019 19.58
+5
.. cimprej vun iz EU...pa naj stane kar hoce... po črk li ne bomo
smajser1
10. 04. 2019 19.57
+6
... EU.... postaja cista anarhija poplne lopovscine in kraje naroda brez pravic....
nadali
10. 04. 2019 12.21
+5
Vsa ta komedija je pesek v oči vsem ki bivajo v Evropi... V nedogled se ukvarjati z britanci, samo da se zakrije vse probleme same EU... No pa ukvarjali so se tudi s premikom časa.. Veliko dela imajo.. Na dolgi rok mislim, da res nismo več za skupaj...
Uporabnik443897
10. 04. 2019 12.50
+6
Ne želi si tega, res ne kot veš ali si nočeš priznati. Švica in nevtralni kot so oni ne moremo biti iz preprostega vzroka. Nimamo intelegentnih politikov, ampak večino nastopačev. Njihova največja vrlina pa je njihovo SAMOZADOVOLJSTVO. Se pravi SAMOSTOJNOSTI ne bo, ker smo premali se moramo povezovati in kam misliš da bomo šli. V BIVŠO YOGO k Hrvatom in Srbom po KOMANDO. Pa si tega ŽELIŠ, ja če si od tiste 1 / 5 prebivalcev Slovenije s koreninami od dol, 1 / 5 oboževalcev bivše Yuge, 1 / 5 prebivalcev ki ima na Hr. vikende. Prihajamo nazaj v LJUBO DOMA, KDOR GA IMA MOJO novo YUGOSLAVIJO !!!
Zmaga Ukrajini ..
10. 04. 2019 21.10
+3
Rafael,... če nismo za skupaj, pač nismo, ali ne? Zakaj bi po vsej sili vztrajali? A ti bi kar vztrajal v zakonu, ki nikamor ne pelje? Pa še to - nismo tako grozovito odvisni od Britov. Če bo pa zato potrebna vitkejša EU komisija in njene institucije, pa tudi ne vidim usodnega problema.
PIERREBRICE
10. 04. 2019 11.32
+8
Vrabci že dolgo čivkajo o tem, da Britanci EU-ja sploh ne bodo zapustili. Vse ostalo je blefiranje. No, nekaterim to še ni jasno.
Uporabnik443897
10. 04. 2019 12.52
+3
Naj jim dajo še eno leto MOŽNOST, OK probali so mogoče si primislijo. EU kot sedaj deluje, pa res nima PRIHODNOSTI. !!
vsevid
10. 04. 2019 11.13
+2
V tej EU so res sami BOLNIKI Pijanci in ZDRAHARJI ?? Dolge poti ta skupnost nima več pred sabo !!!
pkj
10. 04. 2019 10.37
+10
moji komentarji pa niso pomembni. vsi po vrsti kar izginjajo na tem portau. ko je govora o incidentu v piranskem zalivu kjer je resitev enostavna (aretirat hrvaske policiste in jim potopit coln) ko je govora o zgoraj navedeni temi pa recem da bi bilo edino pravilno da se brexit ne izvede ko je govora o ilegalnih prebeznikih (ki jih bilo potrebno poslati od koder so prisli in jih spustiti not samo z veljavnimi vizumi)... ... kje je tukaj sovrazni govor? kaj je tukaj neprimernega? a je biti zaveden slovenec neprimerno?
pkj
10. 04. 2019 10.39
+0
a pa se komentar zopet pojavi ko 5 osvezim stran. hvala.
Uporabnik443897
10. 04. 2019 12.54
+5
Prav imaš v Sloveniji izjaviti da si domoljub je ali bo kmalu KAZNIVO DEJANJE !!!
poserjemsenavas
10. 04. 2019 10.29
-7
Po kaj pa je šel šarec tja, saj so ga vabili pa ni hotel. kaj se zdaj sili zraven. za slikat se bo dober, povedat pa tak nič ne zna in ne upa
cirenij
10. 04. 2019 10.40
+9
Pove bolj naravnost in neobremenjeno kot vsi nekdanji predsedniki in strankarski velikaši. Upajmo, da porihta še ostale zadeve, ki jih do zdaj ni uspel.
PanterTheBlack
10. 04. 2019 10.12
+11
Če britanska vlada noče še enega referenduma, na temo brexit, izvest, potem naj ga ostala EU. Čisto enostavno. Vprašanje bi se pa glasilo: Ali državljani EU hočemo, da VB ostane član EU? Sedanje evropske volitve, skupaj z referendumom, bi bile krasna priložnost
pkj
10. 04. 2019 10.41
+4
to bi bila resitev ja, ma ne za drzavljane EU, ki zivimo in delamo na Otoku. ker vemo kaksen bi bil rezultat takega glasovanja
Andree
10. 04. 2019 21.27
Novega referenduma ne bo. Ga čaj pavza majstri ne bodo dopustili.
Uporabnik1385495
10. 04. 2019 10.03
+14
Kam zdaj?Noter ali ven?Na kaj vas to spominja?Ta noter in ven,mislim?
Andree
10. 04. 2019 09.59
+11
pkj
10. 04. 2019 09.52
-5
ko bi se le odlocili ostati
BLA5TER
10. 04. 2019 09.39
+13
Ma naj že grejo enkrat ven. Britanski narod hoče ven iz EU in mi hočemo, da oni grejo ven. Preložitev ali preklic brexita koristi samo Britanskim politikom, korporacijam in EU Bruseljskim birokratom, da bojo še naprej diktirali drugim državam, kaj morajo delati in bojo vlačili v Evropo na kupe migrantov.
Uporabnik443897
10. 04. 2019 12.59
-4
EU noče da gredo ven, samo yugonostalgiki si tega želit da EU razpade in gremo nazaj na Balkan !!!
mickeycek
10. 04. 2019 09.17
+6
PanterTheBlack
10. 04. 2019 09.16
+31
Predlog Tuska, enoletni odlog pomeni, da so bodo vsi oddahnili od teh britanskih burlesk v zadnjem obdobju, vključno z Mayevo, katera nima niti časa pobarvati si las. Pol leta bodo Britanci krotki, potem pa bodo začeli spet drek mešat. Boljše bi bilo za vse, da spokajo še danes ven
Zentrum
10. 04. 2019 09.15
+21
So se britanci očitno prizemljili in ugotovili, da bo brez EU standard na otoku krepko padel. Je pa zanimivo, da lahko britanski parlament o zadevi glasuje neomejeno-krat, ponovitev referenduma pa naj bi kao predstavljal zlom demokracije. Smeh.
zagor2
10. 04. 2019 10.10
-7
A ti bi pa kar ponovitve referenduma delou. Pa če z drugim referendumom ne bodo zadovoljni, bodo pa še tretjega imeli pa četrtega, petega itd. Si pa zrel ku hruška.
Zentrum
10. 04. 2019 10.24
+8
Če lahko Mayeva zadevo v parlament pošlje drugič, ker z rezultatom ni zadovoljna, pa tretjič, pa četrtič, pa petič, pa N-tič, potem ne vidim razloga, zakaj bi z referendumom bilo kaj drugače. Poleg tega so Mayevi predlogi vedno bili zavrnjeni z veliko večino, referendum pa je bil 51-49, če se prav spomnim.
Uporabnik443897
10. 04. 2019 13.06
+4
Zakaj pa ne, saj so bili Britanci zavedeni, ista figa pri nas. Ali smo vse referendume uresničili NE !!!
ChampionsLeague17
10. 04. 2019 09.10
+13
May naj maja odstopi ker dela kaos