Tujina

Po 55 urah je vzporedni rov izkopan, zdaj gredo na delo rudarji

Madrid, 21. 01. 2019 16.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Reševalci, ki se v Španiji že osem dni trudijo iz več kot sto metrov globokega vodnjaka rešiti dve leti starega dečka, so po 55 urah izkopali 72 metrov globok vzporedni tunel. Na prizorišče so pripeljali tudi železno kletko, s pomočjo katere se bodo v globino spustili rudarji. Ti bodo skopali še prečni rov do vrtine, v kateri naj bi bil deček.

Dela so bila veliko težja kot so pričakovali, prav tako so trajala dlje kot so sprva upali. Za nekaj ur so celo obstala, saj je stroj, s katerim kopljejo, potreboval popravilo.

Zdaj se začenja nova etapa reševalne akcije. Na prizorišču blizu Malage je ekipa izkušenih rudarjev - reševalcev, ki se bodo spustili v globino, da bi skopali še okoli štiri metre rova, ki bi iz vzporednega rova vodil v vodnjak, kjer naj bi bil otrok. Reševalci menijo, da bo ta del reševanja trajal približno 24 ur.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vodja operacije meni, da bo delo zapleteno, v primeru, da se izkaže, da gre za zelo trd teren, pa bodo lahko uporabili le mikro eksploziva, saj se bojijo, da bi vsako večje tresenje tal zasulo vodnjak, s tem pa pokopalo še zadnje upe, da najdejo dečka. Ekipa je sicer vajena dela v ekstremnih in še težjih pogojih, kot so v vodnjaku, zagotavljajo reševalci. Vzporedni tunel je sicer širok le približno osemdeset centimetrov, tunel do vodnjaka, ki ga bodo kopali rudarji, pa naj bi bil za potrebe reševanja širok približno meter in visok približno 120 centimetrov.

Na prizorišču je dan za dnem tudi družina nesrečnega dečka. Lokalne oblasti so poskrbele, da jim je vseskozi na razpolago psihološka pomoč.

Z vsakim dnem je namreč upanja, da bi dečka našli živega, manj, prav tako reševalci že več dni niso slišali nobenega otrokovega glasu. Ob tem pa to ni prva tragedija za družino, ki je že izgubila 3-letnega sina Oliverja.

Situacija je izjemno težka tudi za reševalce, ki so v 36 urah intenzivnega kopanja izkopali že več kot 35.000 kubičnih metrov zemlje v upanju, da se bodo še pravočasno prebili do otroka. Ob tem pa ne manjka niti kontroverznosti, med drugim je arhitekt Jesus Maria Flores javno kritiziral reševanje, ki naj bi bilo slabo organizirano in še slabše izvedeno. Napad je šel tako daleč, da se je na izjave odzvalo združenje arhitektov iz Malage, ki se je distanciralo od izjav kolega.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Takšnega reševanja še ni bilo na svetu. Ampak ne glede na to, da imamo nove problem, iščemo tudi nove rešitve," pa je dejal šef gasilcev, ki je pohvalil požrtvovalnost ekipe.

Oče dečka José Roselló sicer dan za dnem strmi v teren, na katerem poteka reševanje: "Vse, kar upam, je, da se ne bo vse skupaj zrušilo, preden mojega sina najdejo živega."

Da družina preživlja "najhujšo agonijo", pa po njegovem niti ne opiše, kako se počutijo: "Te dni mi ljudje pravijo, da razumejo, kako se počutim. Ampak dokler nisi v teh čevljih, enostavno ne veš, to ni nekaj, kar si lahko predstavljaš." Je pa družina izjemno hvaležna za vse izraze podpore, ki so jih bili deležni v teh dneh.

Deček je v vodnjak padel med igro s prijateljem, ki je na srečo nepoškodovan. Hitro reševanje pa ni bilo mogoče, saj je premer vodnjaka le 25 centimetrov.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1