Tujina

Premalo glasov za umik iz Iraka

Washington, 13. 07. 2007 08.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Bush vztraja, da do septembra ne bo spreminjal vojaške strategije v Iraku.

Predstavniški dom ameriškega kongresa je v četrtek z 223 glasovi proti 201 potrdil predlog, ki zahteva umik večine ameriških vojakov iz Iraka do 1. aprila 2008. Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi iz Kalifornije je pozvala h glasovanju nemudoma po objavi poročila o pomanjkanju napredka iraške vlade pri doseganju ciljev, ki jim jih je zadal ameriški kongres. Predsednik ZDA George Bush je že pred dnevi zagrozil z vetom na tak predlog.

Bush je zagrozil tudi z vetom
Bush je zagrozil tudi z vetom FOTO: Reuters

O podobnem predlogu, ki je del zakonodaje za financiranje Pentagona v proračunskem letu 2008 od 1. oktobra letos naprej, bo prihodnji teden glasoval senat. Vendar demokrati za zdaj še nimajo niti 60 glasov, potrebnih za uvrstitev predloga na končno glasovanje, ne glede na nekaj odmevnih republikanskih prestopov. Poleg tega pa za odpravo Busheve grožnje z vetom potrebujejo 67 glasov, predstavniški dom pa jih je za ta namen prav tako zbral premalo.

Za glasovanje z demokrati so se doslej opredelili šele trije republikanski senatorji, to so Gordon Smith iz Oregona, Olympia Snowe iz Mainea in Chuck Hagel iz Nebraske. Na Bushevi strani je zanesljivo neodvisni senator Joseph Lieberman iz Connecticuta, vodja senatne večine Harry Reid iz Nevade pa bo moral poskrbeti tudi za strankarsko disciplino, da mu na nasprotno stran ne uide kakšen demokrat.

Poročilo pravi, da iraška vlada ne napreduje pri doseganju ciljev, ki jim je zadal ameriški kongres
Poročilo pravi, da iraška vlada ne napreduje pri doseganju ciljev, ki jim je zadal ameriški kongres FOTO: Reuters

Rezervni predlog je pripravljen

Če demokratom ne uspe s predlogom o določitvi datuma umika, je v rezervi še predlog, ki ga podpira najmanj deset republikancev. Gre za bolj ali manj enako vsebino, ki se sklicuje na priporočila Iraške študijske skupine in ne govori toliko o umiku kot pa spremembi nalog ameriške vojske. Ta naj bi se nehala bojevati v bojih med Iračani, ampak skrbela le za urjenje vladnih sil, varovanje meje in lov na teroriste Al Kaide.

Bush vztraja, da do septembra ne bo spreminjal vojaške strategije

Predsednik Bush odločno vztraja pri tem, da ne bo razmišljal o umiku ali spremembi strategije do septembra, ko bo o položaju v Iraku oziroma poteku strategije napotitve dodatnih 30.000 vojakov v Irak poročal poveljnik sil na terenu general David Petreaus. Nancy Pelosi je v četrtek dejala, da nima smisla čakati, ker se ne bo nič spremenilo, saj že poročilo, ki ga je pripravila administracija ni moglo ugotoviti napredka. Poročilo o napredku pri doseganju ciljev iraške vlade pravi, da je pri osmih od 18 ciljev dosežen zadovoljiv napredek, pri osmih nezadovoljiv, pri ostalih pa mešan oziroma nimajo dovolj podatkov, da bi ga izmerili.

Bush je od predstavitvi poročila novinarjem dejal, da je na primer iraška vlada uresničila cilj in dala tri brigade sil za stabilizacijo Iraka ter namenila okrog 7,3 milijarde dolarjev sredstev za urjenje, opremljanje in modernizacijo sil. Priznal je, da glede delitve naftnih prihodkov ni bilo napredka, vendar pa vztrajal, da morajo vztrajati do zmage. Kongresu je sporočil, da ne more voditi vojne, ampak lahko le da denar.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.