Tujina

Medvedjev pričakuje, da bo Slovenija prispevala k reševanju Agrokorja in Mercatorja

Moskva, 10. 09. 2019 12.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
A.K. / K.H. / STA
Komentarji
204

Premier Marjan Šarec je v Moskvi začel uradni obisk pri ruskem premierju Dmitriju Medvedjevu. Izpostavila sta pomen dobrih meddržavnih odnosov, ki jih krepi tudi gospodarsko sodelovanje. Medvedjev je ob tem izrazil pričakovanje, da bo Slovenija dala svoj prispevek pri reševanju Agrokorja in Mercatorja. Premierja na poti v Moskvo spremljajo tudi ministri Zdravko Počivalšek, Miro Cerar in Ksenija Klampfer.

Premier Marjan Šarec je v Moskvi začel uradni dvodnevni obisk pri ruskem premierju Dmitriju Medvedjevu. Namen obiska je potrditev dobrih odnosov med državama, krepitev dvostranskega dialoga in iskanje možnosti za nadaljnji razvoj sodelovanja, so sporočili iz Urada vlade RS za komuniciranje (Ukom). Šarec je poudaril, da imata državi prijateljske odnose, ki so razvejani na številnih področjih sodelovanja, od gospodarstva do kulture.

Velik del pogovorov obeh predsednikov vlad je bil namenjen gospodarskemu področju. "Zadovoljni smo s pozitivnim trendom gospodarskega sodelovanja," je na pogovorih poudaril Šarec. "Dobro, da ste prišli z gospodarsko delegacijo," pa je dejal Medevedjev in izpostavil, da so gospodarski odnosi med državama dobri, da je odprtih nekaj večjih skupnih projektov, s katerimi se ukvarja slovensko-ruska medvladna komisija. "Državi morata odpirati pogoje za sodelovanje, poslovneži pa naj izkoristijo priložnosti," je dejal Medvedjev.

So pa ti odnosi tudi obremenjeni s situacijo glede Agrokorja, del katerega je tudi Mercator, je dodal.

Šarec in Medvedjev sta med drugim govorila o Agrokorju.
Šarec in Medvedjev sta med drugim govorila o Agrokorju. FOTO: Urad vlade za komuniciranje

Ruski premier je Šarcu pojasnil, da se je pogovarjal tudi s hrvaškim vodstvom, vendar z rezultati pogovorov očitno ni bil preveč zadovoljen. Zagotovil je, da ruski lastniki, v prvi vrsti Sberbank, zagotavljajo stabilnost poslovanja Agrokorja, ki je močno zadolžen v višini 1,5 milijarde evrov. "Dobro pa bi bilo, če bi se dogovorili, kako naprej," je dejal Medvedjev in pozval Šarca, naj svoj prispevek da tudi slovenska vlada.

Več ruski premier v javni izjavi ni povedal, slovenska in ruska delegacija sta nato začeli pogovore za zaprtimi vrati.

Šarec se je zavzel za krepiev dialoga med Ukrajino in Rusijo

Medvedjev in Šarec sta v pogovoru izmenjala tudi stališča in ocene v zvezi z nekaterimi aktualnimi zunanjepolitičnimi temami in dogajanjem po svetu. Glede razmer v Ukrajini je predsednik vlade Šarec poudaril, da Slovenija podpira ozemeljsko celovitost in neodvisnost Ukrajine ter se zavzema za uresničevanje sporazumov iz Minska. Zavzel se je za krepitev dialoga med vpletenimi stranmi in pozdravil nedavno izmenjavo ujetnikov med Ukrajino in Rusijo. Dejal je, da je treba graditi na ustvarjanju zaupanja, so sporočili iz Ukoma. 

Dotaknila sta se tudi razmer na Zahodnem Balkanu in v bližnjevzhodni regiji, posebno pozornost sta namenila zlasti položaju v Siriji. Izmenjala sta tudi stališča glede stanja bližnjevzhodnega mirovnega procesa in uresničevanja iranskega jedrskega dogovora.

Premierja prepričana, da je blagovno menjavo možno še povečati

V ospredju pogovorov naj bi bila predvsem krepitev gospodarskega sodelovanja. Kljub omejevalnim ukrepom Evropske unije zoper Rusko federacijo zaradi kršitev ukrajinske suverenosti in ozemeljske celovitosti Ruska federacija ostaja pomembna partnerica Slovenije na gospodarskem področju, so še poudarili na Ukomu. Uvršča se na peto mesto po vrednosti slovenskih neposrednih naložb v tujini in na deveto med slovenskimi izvoznimi partnericami.

Čeprav odnose obremenjujejo sankcije Evropske unije sta tako Šarec kot Medvedjev prepričana, da je blagovno menjavo mogoče še povečati. Obseg blagovne menjave med državama je lani znašal 1,16 milijarde evrov. Od tega je izvoz 790 milijonov evrov, uvoz pa 370 milijonov evrov. Kot je na skupni novinarski konferenci po pogovorih izpostavil Medvedjev, se je v lanskem letu blagovna menjava okrepila za devet odstotkov, podobne rezultate pričakuje tudi letos. 

Premierja sta se zavzela predvsem za večjo diverzifikacijo blagovne menjave in poglobitev sedanje. Slovenija iz Rusije uvaža predvsem nafto in plin, Rusija pa iz Slovenije farmacevtske in kemične izdelke, pa tudi telekomunikacijsko in drugo opremo.

Sogovornika sta se med drugim zavzela za nadgradnjo sedanjega sodelovanja in iskanje novih poslovnih priložnosti. Teh je veliko tudi na področju turizma, kjer Ruska federacija zaseda 10. mesto glede na število turističnih nočitev v Sloveniji.

Medvedjev: Rusija je pripravljena na normalizacijo odnosov z EU

Medvedjev je izrazil pričakovanje o normalizaciji odnosov z EU. Kot je izjavil, so ti odnosi sedaj praktično na ničli, a zato krepijo odnose s članicami povezave, kot je na primer Slovenija.

Izrazil je pričakovanje, da bo nova Evropska komisija pripravljena na spremembe v odnosih. "Rusija je na to pripravljena," je zatrdil.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V gospodarski delegaciji predstavniki več slovenskih podjetij

Premierja na obisku v Moskvi spremljajo tudi predstavniki več slovenskih podjetij, ki so že aktivna na ruskem trgu. Gre za podjetja Comita, Duol, Elan Inventa, Iskratel, Geoplin, Kolektor Group, Krka, Petrol, Riko, Sij in predstavniki projekta Esimit Europa.

Na gospodarski ravni je pričakovati pogovore tudi o konkretnejših temah, od izgradnje ruskih plinovodov v Evropi in sodelovanja Slovenije pri tem, ruskega sodelovanja pri velikih infrastrukturnih projektih v Sloveniji, zlasti pri modernizaciji železnice, morda pa celo o ruskem sodelovanju pri morebitni izgradnji drugega bloka krške nuklearke.

Šarec bo odkril spomenik padlim slovenskim vojakom na območju današnje Rusije

Premierja sta izpostavila tudi pomen zgodovine in ohranjanja spomina na tiste rojake, ki so padli v vojnah na območju obeh držav. Premier Šarec bo sicer danes v Moskvi slovesno odkril spomenik padlim slovenskim vojakom v obeh svetovnih vojnah na območju današnje Rusije. Skupaj z Medvedjevem pa sta izpostavila tudi pomen ruske kapelice pod Vršičem in spomenika padlim ruskim vojakom na ljubljanskih Žalah, kjer je 1. septembra zaplapolal večni ogenj.

Na območju današnje Rusije so sicer največ žrtev med slovenskimi vojaki zabeležili med prvo svetovno vojno. V ujetništvu po taboriščih za vojne ujetnike je umrlo okoli 4000 slovenskih vojakov, ki so se tedaj borili v vrstah Avstro-ogrske vojske. Med drugo svetovno vojno pa so se na območju Rusije borili predvsem slovenski mobiliziranci v vrstah nemškega wermachta in italijanske vojske. Po podatkih ruskega obrambnega ministrstva je v vojnem ujetništvu tedanje Sovjetske zveze umrlo okoli sto Slovencev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (204)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vlahov
07. 12. 2019 12.05
Merkator ni nujen v naši državi . Je pregrešno drag . Plače imajo slabe , prodajalci mislim , delajo v nehumanih razmerah . Je ceneje če vsak delavec dobi 500e socialne . Niti eura dražvnega ne sme v ta ruski sistem . ostalih Trgovinskih centrov je že dovolj .
Nimasmisla
12. 09. 2019 09.25
dimitrij šarko ni pravi naslov on je samo figura ki jo prestavljajo drugi
Krta?a 21
11. 09. 2019 12.13
+1
Kje so zdaj beli noski da povejo da je zdaj bolje ko smo mečkator prodal? Ni? Muca jezik papala. Twito nič ne twita?
Rafail
11. 09. 2019 10.26
+2
Mislm ne vem ka si vi mislite, sam jz ne bi meu rad medvedov v mercatorju ko nakopujem. Bojo vso hrano pojedl, pa se ljudi verjetno tud, ceprov bojo udomacene dal, nikol ne ves.
resslovenka
11. 09. 2019 09.47
+4
Me prav zanima kako se bo odvila zgodba Sperbank-Agrocor-Mercator. Bo država spet "kakor" reševala tisoče delovnih mest? Kolikokrat smo reševali delovna mesta naših ljudi? Z dokapitalizacijami Mure, Cimosa... Za koga in zakaj, če so pristali na cesti? 🙄 Po Jankoviću je Mercator utonil. Ampak, dobesedno.
zek
11. 09. 2019 09.06
+10
Po neuradnih informacijah je potekal razgovor v Rusiji o tem, da bi vlada pomagala pri sanaciji Mercatorja v zameno pa morajo Rusi kot lastniki pristati da bodo na čelo Mercatorja postavili Zorana Jankovića ( prav zaradi tega je v Rusijo odpotovala tudi Jankovič) Po informacijah ki jih imam bo v DZ g Štefanec KPK vložil zakon po katerem bo možen odpoklic župana, ki mu bo sodišče pravnomočno potrdilo korupcijo tveganje na podlagi poročila KPK,zakon naj bi potrdili kar pomeni odstavitev Jankoviča iz županskega mesta. Pogoj koalicije za sprejem tega zakona pa je bil zagotoviti dober položaj g Jankoviču po njegovi odstavitvi! Torej se je v Rusij ISKALA SLUŽBA ZA g Jankoviča! NEURADNO!
cirenij
11. 09. 2019 09.13
-6
Hvala Bogu, če je to res. Če takrat ne bi zbrcali Jankoviča, bi bil Mercator še vedno slovenski. In ne potopljen, kot zdaj, hrvaški.
Balki30
11. 09. 2019 09.22
+10
Ja res je....mercatot bo slovenski...vodu ga bo janko...dokapitaliziral mi....sarec bo uvedu zakon da mors 10 posto neto place pustit v mercatorju....potem bo pa nastopu v mercator hipermarketih....in ga bo janko placu 800 ojrov na dan....kwa je babe?!?!?....pa to
provokatorr
11. 09. 2019 09.50
-6
Mercator je posta hrvaški samo zato, ker ga je takrat vlada JJ prodala zapufanemu Šrotu samo zato, da so lahko odpihnili Jankoviča.
Spark
11. 09. 2019 08.57
+14
Agrokor,Merkator?S tem se ukvarja Medvedjev?!Pri miljardi trgovin?!O proizvodnji enega stavka.Še dobro,da je šel Šarec tja,da se lahko komedija nadaljuje.Bodo donirali tudi Jankotu kakšen milijonček?Da ne bo šel v osebni stečaj!Bo vsaj za gorivo za jahto,za kakšen dan.Bo naslednji župan Ljubljane rus?Eni ste res cepci..volivci!
Helix Nebula
11. 09. 2019 08.48
+2
Ko kupujem pogledam izvor izdelka. Če mi država ni všeč, ne kupim, razn če ni primerne alternative. Trudim pa se kupit kar je Slovebsjega izvora. Neglede na to al kopujem v Tuš, Mercator, ali Špar...!
Helix Nebula
11. 09. 2019 08.50
+1
flojdi
11. 09. 2019 19.39
Enako tako kupujem. / popravek meni ni bil potreben ker znam prebrat ( in razumet ) tudi Nedočrkno"" . / kar groza me je koliko ljudi že poznam , ki se zapičijo v napačno črko ali besedo … o bistvu se jim pa sploh ne sanja.. in jim ni mar
cirenij
11. 09. 2019 08.12
+1
Če prevzamejo Rusi, ne bo več toliko hrvaške robe. Vsaj to.
Zbujen
11. 09. 2019 15.11
Krta?a 21
11. 09. 2019 08.11
-7
Zdaj je bistveno bolje ko so naši desni podrepniki prodali Merkator tujcem a ne desni beli noski? Kolkrat bote mogl še dobit po buč da vam bo jasn?
zek
11. 09. 2019 08.55
+11
Mercator je prodala vlada g Bratovskova! Vladna koalicija SD,PS, AB,DESUS Hrvaški g Todoriču. BO ŠLO? SPOMIN ZLATE RIBICE
Krta?a 21
11. 09. 2019 12.14
+1
Ja ja nič ne pomaga. Ona je mogla sam spelat kar je princ teme zafrknu. Minuuuuuusiiiii kjeeeeee steeeeee?
ajnajs
11. 09. 2019 07.54
+30
za poslovanje družbe je odgovoren lastnik in ne naša država. Mercator smo prodali, roba v trgovinah je pretežno hrvaška, tako da kupujemo pri drugih tujih trgovicih, ki spoštujejo domače proizvode.
Nimasmisla
11. 09. 2019 07.43
+31
a sedaj pa naj še hrvaška podjetja rešujemo kdaj nam bodo hrvati pa kredite lb vrnili ma ne ga srat
Francet
10. 09. 2019 21.59
+16
ka se ljudeki obremenjujete s tem itak vsi vemo da sta hofer pa lidl boljsa v kakovosti in ceni in v merkicu je sadje za en drek
32635554
10. 09. 2019 21.29
+29
..ko sta v Moskvi Šarec in Jankovič se morajo Slovenski davkoplačevalci prijeti za denarnice...
Karantanija
10. 09. 2019 21.06
+31
Vidite, je čisto vse zastonj jeziti se nad Jankovičevimi mahinacijami in nefer poslovanjem. Za nagrado je v parih dneh dobil zeleno luč za let v Rusijo, in to kot velik in pošteno gospodarstvenik! Ne moreš verjeti!
Karantanija
10. 09. 2019 21.01
+13
Ni dovolj, da je Jankovič naplahtal Slovence, zdaj bo še Ruse!
Acohonda Majhonda
10. 09. 2019 20.51
+26
No sedaj se vidi zakaj je Janko šel z serpentinškom v Rusijo da bosta reševala agrokor in merkator
ArkaMast
10. 09. 2019 20.17
-1
Putina pa komunisti preganjajo :)) ... pa nasi desnicarji ga tudi ne marajo. Glih za vkup.
pop greznica
10. 09. 2019 20.06
+18
kdo je že navijal da je Mercator in ostale firme treba prodat tujcem?
Ka pa mislis
10. 09. 2019 21.42
-3
Zbujen
11. 09. 2019 15.13
glede na to, kako "učinkoviti" so v Desusovi Zav. Triglav, še sreča, da smo ga prodali
BUONcaffee
10. 09. 2019 20.04
+5
Jat čakam kdaj si bom lahko kupil LADA avto. Očitno od tega ne bo nič, dokler bodo naši nezainteresirani politiki obiskovali Ruse.