Tujina

Severna Koreja: Ni res, da smo zahtevali popolno odpravo sankcij

Hanoj, 28. 02. 2019 07.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V popolnem preobratu je bilo srečanje med Kim Džong Unom in Donaldom Trumpom v vietnamski prestolnici odpovedano, voditelja dogovora nista dosegla. Zataknilo se je pri vprašanju sankcij in denuklearizacije. Kot je sporočila Severna Koreja, niso zahtevali popolno odpravo ameriških sankcij, ampak le delno. V kolikor bi Trump na to pristavil, bi zaprli jedrsko elektrarno v Yongbyonu.

Severnokorejski zunanji minister Ri Yong Ho je novinarjem v Hanoju dejal, da je Pjongjang na vrhu "dal realističen predlog". Zanikal je Trumpovo trditev, da je Kim zahteval odpravo vseh sankcij, ki so jih ZDA uvedle proti Pjongjangu zaradi njegovega jedrskega in raketnega programa. 

"Če bodo ZDA delno odpravile sankcije, predvsem tiste, ki ovirajo civilno gospodarstvo in preživljanje naših ljudi, bomo stalno in v celoti zaprli vse jedrske obrate na območju Yongbyona ob navzočnosti ameriških strokovnjakov," je povedal.

Minister je bral izjavo, potem ko se je danes nekaj ur prej in brez dogovora končal vrh Kima in Trumpa v Hanoju. Trump je nato pred vrnitvijo v domovino imel novinarsko konferenco. Med poletom v Washington pa je po telefonu govoril z japonskim premierom Shinzom Abejem in južnokorejskim predsednikom Moon Jae-inom in ju seznanil z vsebino vrha, so potrdili v Beli hiši.

Trump je na tiskovni konferenci dejal, da so se razšli prijateljsko, a da se niso mogli zediniti glede vprašanja odprave sankcij.
Trump je na tiskovni konferenci dejal, da so se razšli prijateljsko, a da se niso mogli zediniti glede vprašanja odprave sankcij. FOTO: AP

Na vrh se je odzval tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres, ki ga je pozdravil kot "pogumno diplomacijo", čeprav se je končal brez dogovora. Pozdravil je napore v okviru pogovorov ter dejal, da "je pogumna diplomacija vzpostavila temelje za napredek trajnega miru ter popolne in preverljive denuklearizacije Korejskega polotoka". Guterres je izrazil upanje, da se bodo pogovori v tej smeri nadaljevali.

Tiskovni predstavnik ZN Stephane Dujarric je ob tem izpostavil, da nihče, niti generalni sekretar ZN, niso nikoli mislili, da bo proces s Severno Korejo lahek.

Trump: Pogovori produktivni, a ne bi bilo dobro, da bi karkoli podpisali 

Na novinarski konferenci je Donald Trump dejal, da so bili pogovori "produktivni", a da "ne bi bilo dobro, da bi karkoli podpisali". Pogovori so bili po njegovih besedah prekinjeni zaradi sankcij, za katere naj bi Kim zahteval, da jih ZDA "v celoti" odpravijo, na kar pa Bela hiša ni mogla pristati. Še naprej pa vztraja, da so bili pogovori prijateljski ter da imata s severnokorejskim voditeljem "dober odnos". A Severna Koreja zanika, da so zahtevali popolno odpravo sankcij. 

Na vprašanje, kaj je Kimova vizija denuklearizacije, pa je Trump dejal, da "ima določeno vizijo, ki ni naša vizija, a je veliko bližje kot pred letom dni". Kim naj bi obljubil, da Pjongjang ne bo več izvajal jedrskih in raketnih preizkusov: "Rekel je, da ne bodo več testirali. Zaupam mu na besedo." 

Trump in Kim v Hanoju.
Trump in Kim v Hanoju. FOTO: AP

Severna Koreja naj bi bila pripravljena uničiti jedrski kompleks Yongbyon, v zameno za popolno odpravo sankcij proti režimu, a nobenega drugega dela jedrskega programa, vključno z obratom za obogatitev urana, na kar pa Bela hiša ni pristala. 

Državni sekretar Mike Pompeo je ob tem dejal, da tudi če bi uničili Yongbyon, obstajajo številni drugi kompleksi in orožje, o katerih s Kimom niso mogli doseči dogovora. Pompeo dodaja, da ostajajo "optimistični", da so v zadnjih 24 do 36 urah naredili velik napredek, a da Kim Džong Un enostavno "ni bil pripravljen sprejeti zahtev ZDA". 

Načrtov za vnovično srečanje zaenkrat ni. 

Na vprašanje o ameriškem študentu Ottu Warmbierju, je Trump dejal, da Kim ni vedel za njegovo smrt: "Zagotovil mi je, da ni vedel in verjamem mu na besedo. Ne verjamem, da bi Kim dopustil, da se to zgodi. Ti zapori so nevarni in slabe stvari se dogajajo tam, a mislim, da ni vedel za to."

Voditelja brez dogovora, kaj se je dogajalo za zaprtimi vrati?

Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders je iznenada tam zbranim novinarjem sprva sporočila zgolj, da je prišlo do spremembe urnika. Trumpovo kosilo s Kimom je bilo odpovedano, kot tudi podpis skupne izjave, načrtovana novinarska konferenca pa je bila prestavljena, piše The Guardian

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Novinarji so medtem ujeli Kim Džong Una, ki je očitno zapustil hotel Metropole, kjer so potekali pogovori. Poznavalci sedaj ugibajo, kaj je povzročilo nenadno prekinitev pogovorov, ter ali se bo Trump znova vrnil na bolj ostro in sovražno retoriko, ki smo ji bili priča pred prvim srečanjem v Singapurju. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Za medije so Trumpovi tiskovni predstavniki sporočili, da sta imela voditelja "konstruktivne pogovore", da sta "obravnavala več načinov za denuklearizacijo", a da "tokrat nista dosegla dogovora". Bela hiša je dodala, da bosta pogovore nadaljevali "ekipi" ZDA in Severne Koreje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Južna Koreja: Tako zbegani smo kot vsi ostali 

Ko je postalo jasno, da je bilo srečanje nenadoma prekinjeno, je južnokorejska borza strmoglavila, južnokorejski vladni uradnik pa je za CNN dejal, da so "tako zbegani kot vsi ostali. Cel svet je pričakoval dogovor, tako kot mi." Predsednika Moona naj bi Trump poklical med letom nazaj v Washington, govoril naj bi tudi z japonskim in kitajskim premierjem. 

Kitajska: Severnokorejskega jedrskega vprašanja ni mogoče rešiti čez noč

Kitajska je po ameriško-severnokorejskem vrhu, ki sta ga danes ameriški predsednik Donald Trump in severnokorejski voditelj Kim Jong-un sklenila brez dogovora, izrazila upanje, da bosta Washington in Pjongjang nadaljevala pogovore, saj jedrskega vprašanja ni mogoče rešiti čez noč.

Potrebno bo še slišati, kaj imata o srečanju povedati Trump in Kim, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP izjavil tiskovni predsednik kitajskega zunanjega ministrstva Lu Kang.

"Vendar pa sem vedno upal, da bodo vsi spoznali, da jedrski problem na Korejskem polotoki traja že več let, in da rešitev tega problema zagotovo ni nekaj, kar bi bilo mogoče doseči čez noč," je dodal. "To ni zelo enostaven proces, sicer se ne bi vlekel do danes," je dodal. Ponovil je poziv Pekinga, naj Washington in Pjongjang "poskrbita za legitimne skrbi druge strani", ter izrazil upanje, da bosta obe strani lahko "nadaljevali s takšnim dialogom".

Kitajska je sicer zaveznica Severne Koreje in njen največji trgovinski partner, vendar pa je podprla vrsto sankcij ZN proti Pjongjangu, piše STA

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (310)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Chavez2
28. 02. 2019 21.44
-6
Vsa čast in slava Predsednik Trump, za razorožitev samodržca z jedrskim orožjem.
InterReflectlons
28. 02. 2019 22.31
+9
Kollerik
01. 03. 2019 07.44
+3
oni po mnenju naših desnifkotov lahko počnejo prav vse, kar jim pade na pamet....
nightifly
01. 03. 2019 08.55
Trump ni razorozil nobenega samodrzca .Ce se bo to zgodilo ,se bo ,ker celotna svetovna javnost pritiska nanj , pa tudi -je to najboljsa in ugodna opcija za Severno Korejo . Se pa strinjam ,da Trump ni od muh .
Banion
28. 02. 2019 21.18
+13
A se zna Trump sploh s kom kaj zmenit, če ni po njegovo vstane in gre.
User1538643
28. 02. 2019 21.15
+1
Eto, ni ta dva se nista zmenit, kaj sta se menila in kaj sta se zmenila.
YUGO45
28. 02. 2019 20.26
+1
A se v Palestini nič kaj poročanja vredno ne dogaja? Čakam odgovor spoštovani "novinarji"
nightifly
28. 02. 2019 21.17
-1
Seveda se dogaja . Dva miliona Palestincev ,ki zivijo v Izraelu so na pol izdajalci ,ker imajo izraelsko drzavljanstvo . Palestinci ,arabci , teroristi in kdo ve kdo se od zunaj posiljajo v Izrael doma narejene rakete in zazigajo Izrael . Vsak dan , neumorno . Ampak ker je to vsakdanji pojav ,tega svetovni novinarji ne pisejo . To je isto kot v mestu ali pa na vasi ,kjer ti sosed dolga leta nagaja in skoduje , potem ga pa en dan pocis po nosu . In si kriv . Pika .
nightifly
28. 02. 2019 21.22
-1
Samo popravim ,,,,, dva mio Palestincev v Izraelu si izdajalci ---ampak tamo mislijo Palestinci zunaj Iraela ......
YUGO45
28. 02. 2019 21.35
+3
Matr po tvojem komentarju sodeč človek pomisli da so Palestinci okupatorji...Se pravi nekoga zatiraš,ubijaš,in vse možne grozote izvajaš na njemu...pride to v neko vsakodnevno stalnico...in potem ni več pomembno govoriti o tem..ali kaj? Dobra strategija za krast tujo zemljo ni kaj..
ivan res grozni
28. 02. 2019 21.49
+4
Palestinci so teroristi in ne tisti, ki so jim vzeli zemljo? Res zanimiva logika? Od zunaj pošiljajo v Izrael? Od doma domov! Streljati na neobrožene protestnike s pravimi naboji je zločin in je terorizem.
Ciymbalta
28. 02. 2019 20.07
+17
ZDA ta rumen misli da lahko komandira in zapoveduje Severni Koreji, verjetno je rumenko mislil da ga bo Kim ubogal. Severna Koreja ne liže rit Američanom kot Evropa
extradeluxe
28. 02. 2019 20.37
+3
Južna pa mal poliže in je razvita kot nemčija. pa se ti odloči kaj je bolje.
nightifly
28. 02. 2019 21.12
+0
Tarumen ? kdo je pa to zdaj ? A niso tarumeni v Aziji ? No , ce bi vi znal anglesko ,,bi verjetno iz prve roke ,iz njunih ust poslusal kaj govorita na zakljucni tiskovni konferenci . In tisto kar sta povedala je zapoved za novinarje . Vse ostalo so izmisljotine ,ki jih slabi novinarji posiljajo v eter zaradi naklade in posledicno boljse place . A tega niste vedel . ?
Kollerik
28. 02. 2019 19.21
+0
člana Prešernove družbe ne morta iz svoje kože.....
Maxx365
28. 02. 2019 19.20
+10
Pipi in Melkijed pa le nista tako zaljubljena, kot sta hotela sprva prikazati pred javnostjo.
za bojši jutri
28. 02. 2019 19.12
+16
Amerika že drugič z repom med nogami zapušča Vietnam
korintos23
28. 02. 2019 19.20
+2
nikhrast
28. 02. 2019 18.50
-7
Trump pa precej naiven če misli na "art of a deal". To je politika, osebno ne moreš nič, že prej bi se morali diplomati pogovarjati nekaj let, ne moreš skleniti vse to kar čez noč. No, pa saj je Trump stalno na sodiščih tudi pri biznis poslih, pa zgčeda da se ni še nič naučil.
nightifly
28. 02. 2019 19.25
+6
hrast .......... sposobnost pogajanja je ena najvecjih vrlin .To je psiholoski element . Ce vi mislite ,da Trump v tem ni ´´dude´´ se motite. . Jasno ,da ni zagotovila ,da bo to uspelo . Ce ena stran ni pripravljena na nikakrsen dogovor in gre na srecanje samo zato ,da pokaze javnosti lep obraz ,potem to ni vec nikakrsen dogovor -torej ga ne more biti . Je kot starodavno dvobojevanje . Ce pa eden zbezi ,potem vemo kaj in kako . Tudi Kim un nima kaj veliko izhodov .
detect
28. 02. 2019 18.40
+13
sama hinavščina in nič drugega.
nightifly
28. 02. 2019 18.14
+19
Nobelov kovanec naj odvzamejo tistemu ,ki ga je umazal , naj ga zloscijo in spravijo za tiste ,ki si to zasluzijo .
nightifly
28. 02. 2019 18.12
+13
Prej sem poslusal skupno tisk .konferenco obeh preds . ! Nic ni izgubljeno , vse je normalno .Pogovori so prisli do ene faze ,kjer je potreben razmislek . Tudi Kim Un je povedal isto in potrdil ,da se bo prizadeval ,da se doseze dogovor . Nobenega hitenja , ponavlja tudi Trump . Mislim ,da je tako najbolje .Naj dodelajo podrobnosti .Gre za tisoce raznoraznih vprasanj ,problemov , ovir ,ki jih je treba premostiiti ,torej se dogovoriti o vsem . Vazno ,da se gre naprej v pogovore ,to je ze napredek . Samo tako naprej . Nekdo drug bi po izsiljevanju ze bombardiral ,najverjetneje .
za bojši jutri
28. 02. 2019 17.30
+0
Z ameriko je resnično konec. Sedaj je še mali ne upoštevajo
nightifly
28. 02. 2019 18.13
+4
ivan res grozni
28. 02. 2019 21.52
+0
nightifly
28. 02. 2019 16.59
+23
Meni se ta prekinitev zdi kar normalna . V bistvu Amerikanci niso postavili nobenega izsiljevalskega ultimatuma . Enostavno je bla Kim Unu ponujena opcija -resilna bilka , ker tretje poti res ni in je ne more biti . Raje kot ga stisniti za vrat so dobili Korejci cas za ´´razmislek´´ in se potem spet usedejo ter nadaljujejo pogajanja , obenem pa obdrzijo svoj obraz . Tako vidim jaz to prekinitev pogovorov . Ce se je cakalood 53 leta , naj se pocaka se leto . Vazno je , da ni spopadov ,ter da vsi gojijo dobre namene .
ivan res grozni
28. 02. 2019 21.55
-3
A ni ultimat, če zahtevaš denuklearizacijo, sankcije pa pustiš? Vemo, kaj se je zgodilo z Ukrajino, ko je predala jedrsko orožje. Rusi so okupirali Krim in Vzhodno Ukrajino.
ivan res grozni
28. 02. 2019 21.55
+0
Frane Šajn
28. 02. 2019 16.54
+0
TRAMPY, BUSCH JUN. IN PAHOR SO JASEN DOKAZ , DA ZA TAK POLOŽAJ NI TREBA RAVNO KAKŠNE BRIHTE.
-3
ivan res grozni
28. 02. 2019 21.56
Krovni dokaz za to seveda niso ti ampak Janez Janša.
Wahl
28. 02. 2019 16.40
+13
Jenkiji so bežali iz koreje in vietnama, retorika povsem nasprotna. Zelo slab spomin, še slabši učenec. Naj se ta morija ne ponovi.
nikhrast
28. 02. 2019 18.45
-7
Kako so Yankiji bežali iz Koreje, bil je "stalemate", napad je pa začela Severna Koreja. Se spomniš , še NATO je bil v Koreji.
Wahl
28. 02. 2019 16.36
+5
Novi nobelovec za mir.
nikhrast
28. 02. 2019 16.18
-6
Poglej zdaj Vietnam, Marriott Hotel tam, vrhunska veriga hotelov po svetu. Vidiš kako so se spametovali Vietnamci, uvedli kapitalizem, poglej kako uspešni so, ni čudno da se toliko investira tam. Še Rusija se ne more primerjati z njimi, Poglej po trgovinah na zahodu, Made in Vietnam stickerji po izdelkih, mogoče bi Severna Koreja šla po isti poti. Kuba uvaja privatno lastnino, bomo videli kaj bo tam.
KungFuPanda
28. 02. 2019 16.34
+13
Saj Vietnam mogoče sploh ne bi bil komunistična država, če Američani ne bi podpirali Francozov pri okupaciji te države. Vietnamci so se za potrebe boja proti okupatorju obrnili na edine, ki so jim bili pripravljeni pomagati: SZ in Kitajsko.
Frane Šajn
28. 02. 2019 16.56
-1
SI SLIŠAL ZA TISTO KDOR ZGODAJ VSTAJA ZGODAJ DAN ZAFURA!
JohannDoe
28. 02. 2019 17.50
+3
Se pravi za napredek Severne Koreje, mora ZDA z njimi v vojno in jo izgubiti, potem pa čez 50 let napredek.
ivan res grozni
28. 02. 2019 21.58
+2
Če jih ne bi Američani bombardirali, bi ta razcvet doživel že prej.
M_teorija
28. 02. 2019 16.06
+5
Trumpov poskus razorožitve S Koreje je kot z žličko praznit preluknjan čovn z luknjo v velikosti Trumpovega napuha!?
ivan res grozni
28. 02. 2019 21.59
M_teorija
28. 02. 2019 15.24
+11
Na Grumpu se vse podira. Še tist prototip mehiškega zidu gre v maloro!?
ivan res grozni
28. 02. 2019 22.00
Zid proti Mehiki bo rešil migrante. V treh letih so kleni beli Američani spolno zlorabili 4400 migrantskih otrok.