Tujina

Prepovedali naglavne rute

Hannover, 28. 04. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Učiteljice v javnih šolah v nemški zvezni državi Spodnja Saška ne smejo nositi naglavnih rut, saj je to od danes protizakonito.

Koga pravzaprav motijo rute? (Foto: Reuters)
Koga pravzaprav motijo rute? (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Nošnjo muslimanskih naglavnih rut je aprila prepovedal tudi parlament nemške zvezne države Baden-Württemberg. Prepoved se nanaša na muslimanske učiteljice v javnih šolah. Podporo zakonu, ki je po mnenju mnogih sporen s stališča človekovih pravic, so v parlamentu Spodnje Saške priskrbeli poslanci konservativne koalicije CDU/FDP in socialdemokrati.

Kršiteljice bodo obravnavali posamično

Podoben zakon je v Franciji povzročil odportje velikega števila zasebnih muslimanskih šol in dodatno segregacijo prebivalstva.

Primere učiteljic, ki bodo vztrajale pri nošenju rute v javnih šolah, naj bi v skladu z današnjo odločitvijo deželnega parlamenta v Hannovru obravnavali posamično. Minister za izobraževanje Spodnje Saške Bernd Busemann je sicer že napovedal dosledno uresničevanje zakona, kar pomeni, da bo nošenje rut prepovedano praktično za vse.

Ali rute motijo pri poučevanju ali učenju?
Ali rute motijo pri poučevanju ali učenju? FOTO: Reuters

Nova uredba, ki naj bi stopila v veljavo po objavi zakona, je bila potrebna po razsodbi nemškega zveznega ustavnega sodišča. To je septembra 2003 ugotovilo, da je za uveljavitev prepovedi nošnje naglavne rute pri učiteljicah v šolah potrebna zakonska ureditev v nemških zveznih deželah.

Kakšne bodo posledice?

Podoben zakon v Franciji je povzročil dodatno segregacijo muslimanov in nemuslimanov. Francoski zakon namreč preprečuje nošenje rut vsem v šoli, tudi učenkam. Zakon se prav tako kot nemški nanaša na javne šole, zato so muslimani začeli odpirati privatne šole, v katerih lahko nosijo rute in nemoteno izražajo svojo versko pripadnost – eno osnovnih človekovih pravic.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni