Tujina

Mesič Kosorjevi podelil mandat za sestavo vlade

Zagreb, 03. 07. 2009 13.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Stipe Mesić je Kosorjevi podelil mandat za sestavo vlade. Zaporniki iz društva Goli otok pa pozivajo, da naj oblasti Sanaderju preprečijo pobeg iz države.

Hrvaški predsednik Stipe Mesić je mandat za sestavo nove hrvaške vlade, po odstopu premierja Iva Sanaderja, po pričakovanjih podelil dosedanji podpredsednici hrvaške vlade Jadranki Kosor. ''Dokazala je, da ima večinsko podporo v parlamentu in po posvetovanju z vsemi strankami sem ji podelil mandat,'' je dejal Mesič. Kosorjeva pričakuje, da bo hrvaški parlament v ponedeljek potrdil njen kabinet.

Kosorjeva bo najverjetneje naslednja predsednica hrvaške vlade.
Kosorjeva bo najverjetneje naslednja predsednica hrvaške vlade. FOTO: Reuters

Mesić je na novinarski konferenci v svoji rezidenci, kjer so ves dan potekali posveti s predstavniki vseh parlamentarnih strank in poslancev narodnih manjšin, izpostavil, da je zdaj odgovornost na Hrvaški demokratski skupnosti (HDZ) in njenih koalicijskih partnerkah ter na saboru, ki bo odločal o tem, ali bo potrdil novo vlado in njen program.

Hrvaški predsednik je izrazil pričakovanje, da bo nova vlada nadaljevala odločno proevropsko politiko brez vsakršnih zadržkov in s potrebnimi reformami, še posebej pa boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu, pa tudi sodelovanje z Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije. Dodal je, da je potrebno še naprej spoštovati človekove pravice in pravice manjšin ter končati proces vrnitve beguncev.

Posebej je izpostavil, da nova vlade ne sme odstopati od antifašističnih temeljev hrvaške države, ki so zapisani v ustavi. Mesić je izjavil, da pričakuje tudi nadaljevanje dosledne zunanje politike, ki je po njegovih besedah prinesla ugled in verodostojnost hrvaški državi. Pričakuje pa tudi, da bo Hrvaška čim prej dobila novo vlado, ki se bo spopadla s težavami v gospodarstvu.

Kosorjeva je medtem izjavila, da vnaprej podpiše vsa omenjena pričakovanja predsednika države, ki bodo "temeljna stališča njene vlade". Napovedala je, da bo prva poteza nove vlade rebalans državnega proračuna, ki ga bodo izpeljali že julija, če bo potrebno tudi na izredni seji sabora, če ne bodo tega končali na sedanji seji, ki bo potekala do 15. julija.

Poudarila je, da bo ena izmed prioritet vlade umik blokade hrvaških pogajanj z Evropsko unijo. Sama verjame, da se bo to zgodilo v času švedskega predsedovanja EU. Kot je še dejala, upa da bo Hrvaška do konca leta, kljub vsem težavam, izpolnila vse svoje obveznosti na poti v EU.

Mesić je Kosorjevi po pričakovanjih podelil mandat za sestavo vlade.
Mesić je Kosorjevi po pričakovanjih podelil mandat za sestavo vlade. FOTO: Dare Čekeliš

Po poročanju Hrvaške televizije (HTV) v novi vladi ne bo velikih sprememb. Poleg treh podpredsednikov vlade, Đurđe Adlešič, Damirja Polančeca in Slobodana Uzelca, bo namesto Kosorjeve četrti podpredsednik dosedanji kmetijski minister Božidar Pankretić.

Hrvaška bo dobila novo ministrstvo, in sicer za upravo, ki naj bi ga vodil Davorin Mlakar, namesto ministra za znanost Dragana Primorca, ki je odstopil takoj za premierjem Ivom Sanaderjem, pa bo na tem ministrskem stolčku Radovan Fuchs. Ministrstvo za veterane bo od Kosorjeve prevzel Tomislav Ivić, ministrica brez listnice bo dosedanja državna sekretarka na zunanjem ministrstvu Bianca Matković, je še poročala HTV.

Hrvaški mediji poročajo, da bo Kosorjeva v soboto po vsej verjetnosti izbrana tudi za predsednico HDZ na volilni skupščini vladajoče stranke v Zagrebu, na kateri pričakujejo približno deset tisoč delegatov.

Sanader naj ne zapusti države

Kmalu nova predsednica vlade Jadranka Kosor in nekdanji premier Ivo Sanader
Kmalu nova predsednica vlade Jadranka Kosor in nekdanji premier Ivo Sanader FOTO: Reuters

Odstop hrvaškega premierja Iva Sanaderja še naprej razburja hrvaško javnost. Nekdanji hrvaški politični zaporniki iz društva Goli otok so danes zahtevali od hrvaškega predsednika Stipeta Mesića, da ustrezni organi aretirajo vse tiste, ki so odgovorni za to, da se je Hrvaška znašla na robu propada.

Spoštovani predsednik Republike Hrvaške. Glede na to, da smo v zadnjih 18 letih opozarjali, da komunisti (ne glede na to, kako se danes imenujejo) ne morejo in niso sposobni uvesti demokracije v postkomunistično Hrvaško, sedaj zahtevamo od vas, da storite vse, da bodo aretirani vsi tisti  politiki, ki so nas pripeljali do sedanjega stanja,” je dejal predstavnik zapornikov Rado Pejić.

Zahtevajo še, da raziščejo in zamrznejo vse bančne račune odgovornih oseb v državi in v tujini. “Ker nekdanji premier Sanader ni obrazložil, zakaj je odstopil, imamo utemeljen sum, da bi lahko zapustil državo in se izognil hrvaškemu pravosodju,” so še zapisali.

Nismo preživeli tisoče let v zaporih, da bi nam sedaj komunisti pokradli in razprodali domovino,” je še za hrvaški spletni časopis Index.hr dejal Pejić.

 

 

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (188)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
04. 07. 2009 21.34
Z DEŽJA POD KAP
igor.zemljic1@telemach.net
04. 07. 2009 13.32
"Što me gledate?" Je vprašal bivši premier na tiskovni konferenci novinarje. Odgovor bi lahko bil : " Ništa, ništa, samo konje brojim ! in se nebi nič zmotili. In pri štetju teh konjev bi bil rezultat lahko zelo hitro znan pa tudi magarce bi hitro prešteli. No tudi v resnici so njegovi odgovori na vprašanja zakaj odhaja še danes samo lovljenje v megli, saj iz njih ni moč razbrati pravega vzroka zakaj g. IVO prav zaprav odhaja. To najbolje vedo njegovi državlani,ki vsak dan čutijo njegovo politiko na svoji koži in,če kdo hoče točne odgovore mora stopiti na uluco.
vinadap
04. 07. 2009 12.50
Očitno mi ne pustijo napisati vsa mesta,tudi prav.
vinadap
04. 07. 2009 12.49
P.S. Ne vem zakaj je vrglo ven ostala mesta,ki sem jih napisal. Bom probal še enkrat Cona - A Devin,Nabrežina,Zgornik,Trst,Bazovica,Milje,Dol... - B Dekani,Koper,Marezige,Sv.Anton,Izola,Piran,Port... Grad.
vinadap
04. 07. 2009 12.44
Italija je dobila cono - a Devin Nabrežina Zgornik Trst Bazovica Milj... je pripadalo cona - b Dekani Koper Marezige Sv.Anton Izola Piran... Grad Tako je določil Londonski memorandum,ki je pravno veljavni in mednarodno priznani dokument,ki nikoli ne zastara. Kar je pa južno od Novega Grada,pa pripada Hrvaški. Slovenci smo bili s strani Hrvatov opeharjeni za doberšen del cone - b. Sedaj je pa že čas,da rečemo bobu bob. Slovenija gre do konca !
Goky
04. 07. 2009 12.20
4evercvicek 04.07.2009, 09:49 mogoče zato ker takšni dokumenti ne obstajajo? vsaki kmečki glavi je jasno da če bi dokumentacija obstajala tale agonija ne bi trajala 18let. poz Nevem, če je vsaki kmečki galavi jasno vem pa, da taki dokumenti obstajajo, če drugi ne pa vsaj cona A&B, ki niso bili nikoli preklicani!
braindestroyer
04. 07. 2009 11.28
Glej,glej,izbeglica se je vrnila iz Zagreba !
vinadap
04. 07. 2009 10.15
Goky - dokumenti obstajajo,nekaj v Beogradu,nekaj pa v Angliji in Italiji. Vendar se je vseh teh 18 let nekaj " bremzalo ",zakaj,se bo pa zelo kmalu izvedelo. Slovenija gre to pot do konca. In mislim,da je jasno to tudi hrvatom,predvsem pa Sanaderju. Z takimi umazanimi besedami kot je nastopal zoper Slovenijo,ni primere.
4evercvicek
04. 07. 2009 09.49
Goky "Nekaj ne razumem. Zakaj naša vlada ne zbere vseh dokumentov, ki dokazujejo Slovensko ozemlje in argumente zakaj ni več naše in tožijo Hrvaško. Pa naj se Hr. brani na sodišču. Po moje bi bil to edini način, da dobimo nazaj, kar je naše." mogoče zato ker takšni dokumenti ne obstajajo? vsaki kmečki glavi je jasno da če bi dokumentacija obstajala tale agonija ne bi trajala 18let. poz
Goky
04. 07. 2009 08.12
Nekaj ne razumem. Zakaj naša vlada ne zbere vseh dokumentov, ki dokazujejo Slovensko ozemlje in argumente zakaj ni več naše in tožijo Hrvaško. Pa naj se Hr. brani na sodišču. Po moje bi bil to edini način, da dobimo nazaj, kar je naše.
cepec22
04. 07. 2009 03.44
Dokler se bodo z njimi pogajali Janez, Dimitrij in njihova druzba, bomo izgubili vse do Zaloga, saj nobeden ne ve, do kod sega slovensko ozemlje. To je tisto, kar nasi vladarji nocejo priznati, a drugim ne pustijo do besede. Edino vesoljski potop Save, sedaj po dezju, lahko premakne mejo proti vzhodu, kjer bi morala biti...... ...vremena Kranjcem bodo se zjasnila...
cepec22
04. 07. 2009 03.37
Na en nacin je treba zaceti. Kad nas brod tone, a zvona zvone, na jarbolu stojimo mi, al da smo decki decki mi... So ze pod morjem, kapetan pa je prvi zapustil ladjo..
Mali_Piko
04. 07. 2009 00.51
Nekateri znajo samo jokat
Mali_Piko
04. 07. 2009 00.44
otob
04. 07. 2009 00.22
hrvaška ma premijerku,a kaj čaka slovenija
mobius
04. 07. 2009 00.13
OneManBand 03.07.2009, 22:00 Podpišem jaz nikoli ne bom pozabil obraza Janše na tv posnetku, ko ni bil izvoljen za predsednika slovenske mladine v zk in od takrat sem vedel kakšen je. pz!!!
NinaB72
04. 07. 2009 00.03
Od gdaj ma Mesić trdi č?
Insignia90
03. 07. 2009 23.38
SANADER: "MOJ ŽIVOT JE JEDNA SAMA AGONIJA JA HOĆU NOVAC IN SVOJ ŽIVOT A HRVATI HOČU MENE ZA NJIHOVEGA KAPETANA NA POTAPLAJOČI BARKI"
Insignia90
03. 07. 2009 23.29
SANADER: "MOGU JA VAS ZAPUSTITI VILA, KUČA I JAHTA NA OVO STRANA ATLANTIKA ME ČEKAJO"
Insignia90
03. 07. 2009 23.27
clovek90 03.07.2009, 23:26 0 Q SANADER ODHAJA HRVATJE PA: "GDJE SI KAPETANE MA NE MOGU NAS ZAPUSTITI MOLIMO TE" HEHEHEHE