Tujina

Pretepli Romune

Rim, 03. 11. 2007 08.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na obrobju Rima so v petek zvečer neznanci napadli tri Romune in jih pretepli z gumijevkami.

V napadu, ki naj bi ga izvedlo okoli sedem storilcev, je bila ena žrtev huje ranjena. Domnevajo, da bi lahko bil vzrok za napad sovraštvo do tujcev. Za zdaj ni jasno, ali je petkov incident povezan z nasilnim napadom na 47-letnico, za katerega je osumljen romunski državljan.

Policija je dobila pooblastila za izgon tujih nasilnih državljanov
Policija je dobila pooblastila za izgon tujih nasilnih državljanov FOTO: Dare Čekeliš

Italijanska vlada je po smrti 47-letnice, ki je za posledicami napada umrla v noči na petek, potrdila odlok o izgonih državljanov EU, ki v Italiji ogrožajo javno varnost. Notranje ministrstvo v Rimu je nato v petek sporočilo, da bo moralo Italijo v prihodnjih mesecih verjetno zapustiti več tisoč državljanov EU.

Nov zakon

Italijanske oblasti so zaradi povečanja števila kriminalnih dejanj v Italiji v zadnjem času, predvsem po vstopu Romunije v EU v začetku leta, že nekaj časa grozile z izgonom nevarnih državljanov unije. Brutalen napad na 47-letnico je bil kaplja čez rob, zaradi katere so se v Rimu odločili nemudoma ukrepati. Žrtev napada, Italijanka Giovanna Reggiani, ki so jo v noči na torek oropali, pretepli in posilili ter so jo kasneje našli napol golo v obcestnem jarku na obrobju italijanske prestolnice, je v noči na petek umrla za posledicami napada.

V skladu z odlokom italijanske vlade, ki ga je že podpisal tudi italijanski predsednik Giorgio Napolitano, bodo lahko oblasti vse državljane unije, ki jih bodo opredelili kot nevarne, nemudoma izgnale v domovino. Za izredno hude prekrške, kakršen je omenjeni napad na 47-letnico, bo veljala izjema, saj naj bi zanje sodili v Italiji.

SORODNI ČLANKI

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DarthRevan
03. 11. 2007 13.19
Algebra, BRAVO! Me veseli, da je še komu jasno da Rom ni isto kot Cigan.
Uroš S.
03. 11. 2007 13.17
Romi so veja ciganov. Te bodo Sinti tozili zaradi rasne diskriminacije.
neznosje@email.si
03. 11. 2007 13.04
dani.ca, ce ti se ni jasno, z Romuni se tu misli predvsem na Romunske uhmmmm Rome, heh...
DarthRevan
03. 11. 2007 12.04
Ne vem zakaj mi ob teh komentarjih pride na misel oni vic... "Slovenen und Romunen fuzbal spielen und Simke alle lopten zgraben..."
dani.ca@email.si
03. 11. 2007 12.02
V zgodovinskih knjigah: Večinski del Rumunov so potomci odsluženih rimljanskih vojakov, katere so naselili na območju sedanje Rumunije. Če gredo v Italijo, gredo k svojem izvoru-torej domov. V krvi imajo gotovo tudi njihov značaj, zato jih bodo v Italiji lažje razumeli kot drugje.
m&k
03. 11. 2007 11.57
Še dobro, da živim na vasi, ker ko se sprehajam po ljubljani, je skoraj vsak dan moč videti čedalje več teh ljudi iz vsega balkana...Italija je naredila prav, vse izgnat, če so kriminalci, upam da bo tudi slovenija naredila podobno, še predno koga ali katero posilijo in ubijejo !
ARON2
03. 11. 2007 11.52
Romuni so zakon kar naj k nam pridejo ! Ne govoriti tako blasavo ker še nihče od vas ni tam bil pa sploh ne pozna deželo niti ljudi.
neznosje@email.si
03. 11. 2007 11.27
Izgon golazni iz drzave? Jah, bodo pac odsli v sosednje drzavice, nekaj vsekakor tudi cez vzhodno mejo.................... BTW sprejetje Romunije v EU ni bila prav nobena napaka. Napaka smo naredili mi, sami, na referendumu, ki je odločal o tem, če hočemo vstop v združenje gnilega turbokapitalizma ali ne.
Uroš S.
03. 11. 2007 11.11
Na Hrvaskem so ravno pred kratkim neki pijani nacionalisti zopet posili neko tujko v neki ulici, za posledicami poskodb je le nekaj ur kasneje umrla v zadarski bolnisnici.
Domoljub
03. 11. 2007 11.08
Tu se sedaj vidijo prve napake EU in njene kvazi multikulti teorije... Začelo se je v italiji,vsekakor se pa ni tam končalo!
budda
03. 11. 2007 10.49
brankob mislim, da niso bili samo francoski interesi, tu je še nemčija + ostale satelitske državice. sj zakaj pa mislite, da je slovenija v EU? zakaj mislite, da bo kmalu hrvaška, bosna, srbija itd...isti shit. zanimivo je to, ko so bili stari Rimljani so imeli postojanke v romunijo, sedaj pa ravno obratno;)
valfar@gmail.com
03. 11. 2007 10.45
S to Romunijo se je EU res zajeb***. Pred tem sem bil za vstop Turčije, zdaj sem proti. Evropa enostavno tega ne more prenest, Romuni že pri nas delajo sranje, pa je to očitno v primerjavi z zahodnejšimi državami kot raj na zemlji. S tem se povzroči skepsa do nadaljne širitve Unije, potem pa zunaj ostanejo veliko primernejše države, kot je, roko na srce, vseeno Hrvaška. V glavnem, katastrofa.
Torpedo
03. 11. 2007 10.33
in kako bodo preprečili, da nebi romuni spet prišli nazaj, sedaj ko so meje odprte...hmm
brankob@avtomatika.com
03. 11. 2007 10.15
Romuni so prišli not zaradi francoskih interesov mislim. Francozi so pokupli večino Romunije in so jo zatao hoteli videti v EU...
jasaschmidt@yahoo.com
03. 11. 2007 09.49
Kdo je dal te preklete Romune sploh v EU. Od kdaj so oni izpolnjeval pogoje za vstop???? Pol pa tkole ne. EU si zeli ocitno popolni kaos zato da bo v zakulisju delala se vecji drek in da mi "kao" ne bomo opazil!!! Bravo Italija! Izgon iz drzave za kriminalce bi mogel bit neki cist vsakdanjega. Tudi pri nas ne bi blo slabo met kakega takega zakona. ... pa da mi ne bi kdo omenu da sem nestrpen ... ker sem res nestrpen :) :) :)