Tujina

Preživeli iz grozljivega požara v tožbe proti trem podjetjem

London, 10. 06. 2019 11.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V petek bo minilo dve leti od požara, ki je zajel londonsko stolpnico Grenfell Tower in vzel življenja 72 ljudi. Več kot sto preživelih in njihovih sorodnikov pa bo sedaj sprožilo tožbe proti trem podjetjem, ki jih vidijo kot krivce za požar.

Med njimi so podjetje za proizvodnjo oblog Arconic, proizvajalec izolacij Celotex in podjetje za proizvodnjo bele tehnike Whirlpool, poroča britanski BBC.

Stolpnica Grenfell po požaru.
Stolpnica Grenfell po požaru. FOTO: AP
V primerjavi z Združenim kraljestvom si lahko žrtve obsežnega požara v stolpnici Grenfell v primeru sojenja na območju ZDA obetajo precej višje finančne odškodnine.

V primeru uspeha bi lahko omenjena podjetja žrtvam grozljivega požara, ki je pred dvema letoma pretresel britansko in svetovno javnost, izplačala tudi na desetine milijonov evrov odškodnine. V skladu z ameriško zakonodajo naj bi pravni postopki trajali več let. Prva presoja o tem, ali bo primer nadaljeval svojo pot na sodišču, bo najverjetneje znana v roku šestih mesecev, polno sojenje pa bi se lahko nato začelo odvijati v roku 18 mesecev.

Tiskovni predstavnik ameriškega kovinskega velikana Arconica je povedal, da družba nima nobenih pripomb glede morebitnih sodnih postopkov. "Še naprej podpiramo javno preiskavo in preiskave, ki jih izvajajo pristojni organi," je dejal.

Pri tem pa so nekateri preživeli prebivalci londonske stolpnice zavrnili sodelovanje v sodni akciji zoper podjetja, saj menijo, da bi lahko to odvrnilo pozornost od še vedno trajajočih preiskav dogodka. "Spoštujemo tako odločitve tistih, ki želijo sprožiti postopke v ZDA, kot tudi tistih, ki si tega ne želijo," je ob tem dejal vodja skupnosti prebivalcev stolpnice.

Eden od prebivalcev pa je dejal, da ne čuti, da je "moralno pravilno" zoper podjetja ukrepati v ZDA in da gre za "odvračanje pozornosti" od odgovornosti, ki jih za dogodek nosita Kensingtonski in Chelsea Borough svet ter Organizacija za upravljanje večstanovanjskih stavb.

Maja 2018 je BBC-jeva preiskava pokazala, da uporabljena izolacija proizvajalca Celotex ni opravila zahtevanih varnostnih testov. Način, na katerega je podjetje testiralo in prodalo produkt, pa naj bi vodil v tako imenovani skupinski umor. Preiskava BBC

Tožbo bodo vložili tudi proti ameriški korporaciji Whirlpool, ki je izdelala hladilnik v stanovanju številka 16. Javna preiskava je namreč pokazala, da se zelo verjeten vzrok požara skriva prav v omenjeni napravi. Ob tem pa so drugi strokovnjaki povedali, da za takšen sklep ni dovolj dokazov. Tudi pri Whirpoolu so dejali, da v dveh ločenih preiskavah niso našli nobenih dokazov, ki bi potrdili kakršnokoli napako pri modelu hladilno-zmrzovalnega aparata, kakršen se je nahajal v famoznem stanovanju številka 16, ter da je v celoti izpolnjeval varnostne zahteve. Te sklepe pa je potrdil tudi glavni znanstveni svetovalec vlade. "Zavezali smo se, da bomo pomagali pri preiskavi požara Grenfell stolpnice na vse možne načine," so sporočili. "V trenutku, ko je preiskava še vedno v teku, ne bi bilo primerno, da bi v tem trenutku še karkoli komentirali," so dodali.

Ameriški odvetniki, ki zagovarjajo preživele in sorodnike žrtev, naj bi tožbe vložili še ta teden v Filadelfiji na podlagi zakona o zanesljivosti produktov, v okviru katerega so podjetja odgovorna za škodo, nastalo zaradi blaga in produktov, ki jih prodajajo. Zvezna država, pristojna za izvedbo sojenja, pa je Pensilvanija, saj imata podjetji Arconic in Celotex tam svoj sedež. 

Po mnenju odvetnikov se podobna nesreča v ZDA zaradi strožjih predpisov in prepovedi uporabe podobnih zunanjih oblog na visokih stanovanjskih stavbah ne bi mogla zgoditi.

Preden bo v primeru omenjenih tožb sploh prišlo do sojenja, pa je zelo verjetno, kot poroča BBC, da bodo vsa tri podjetja, omenjena v tožbi, vztrajala pri tem, da se sojenje za dogodek, ki se je zgodil v Združenem kraljestvu, ne more odvijati v ZDA. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RamzesII
10. 06. 2019 17.00
+1
"sedaj sprožilo tožbe proti trem podjetjem, ki jih vidijo kot krivce za požar" To je subjektivna ocena, taka tožba ne bo šla skozi, potrebni so dokazi, hkrati pa preiskava še ni končana, tožbe še ne bi smele biti sprejete. Zadeva se je zgodila v Veliki Britaniji, tožbe pa bi vlagali v ZDA, se mi kar zdi kaj je zadaj, nekaj kar zakoni ZDA omogočajo, Evropski pa ne.
RamzesII
10. 06. 2019 16.58
+1
Zadeva se je zgodila v Veliki Britaniji, tožbe pa bi vlagali v ZDA, se mi kar zdi kaj je zadaj, nekaj kar zakoni ZDA omogočajo, Evropski pa ne.
Morana7
10. 06. 2019 14.04
+1
Za moje pojme je kriv upravljalec zgradbe oz. ljudje, ki so odločili katere materiale naj se uporabi pri prenovi in niso poskrbeli za požarno varnost..Glavno da so prišparali nekaj denarja pri novi fasadi...
BUONcaffee
10. 06. 2019 13.54
+1
Te toplotne izolacije stavb iz stiroporja ne vem koliko so varne v primeru ognja???? A je kak strokovnjak med nami, da kaj več pove o tem???
Chon
10. 06. 2019 14.48
+2
Ni ga... običajno si ti strokovnjak za vse...
CDROM
10. 06. 2019 15.02
+3
Nekatere izolacije gorijo, druge ne. Lahko izberemo negorljive, med katere sodita steklena in kamena volna ter plošče iz penjenega stekla in penjenih mineralnih agregatov. Ta lastnost je pomembna predvsem pri izbiri izolacije za fasado in streho, saj tako zmanjšamo škodo ob požaru - plamen se skozi okna pozneje razširi v višja nadstropja, streha pregoreva počasneje. Požar se lahko pogasi v zgodnejši fazi, kar pomeni manjšo škodo, za navzoče pa manjšo nevarnost zastrupitve s plini.