Tujina

Pri nekdanjem direktorju carine našli 343.000 evrov gotovine

Zagreb, 30. 09. 2010 18.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Preiskovalci so v stanovanju nekdanjega direktorja hrvaške carinske uprave Mladena Barišića, ki so ga v sredo prijeli zaradi korupcije, našli približno 343.000 evrov gotovine.

Kot poroča Jutarnji list, je Ante Madunić, odvetnik Mladena Barišića, navedbe medijev o najdeni gotovini že zavrnil in napovedal, da bo Barišić pred preiskovalci odgovoril na obtožbe v prihodnjih dneh. Pojasnil je, da tega do zdaj še ni storil, ker je 'pod stresom'.

Kot je znano, so Barišića, ki je bil tudi glavni blagajnik HDZ, v sredo zvečer privedli pred preiskovalce Urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok), ki ga bremeni vpletenosti v primer Fimi-Media.

Barišić je bil tesen Sanaderjev sodelavec.
Barišić je bil tesen Sanaderjev sodelavec. FOTO: Reuters

Preiskovalci ga namreč povezujejo z direktorico oglaševalskega podjetja Fimi-Media Nevenko Jurak, ki so jo prijeli avgusta letos. Aprila 2007 naj bi na zaprtem srečanju na vladi direktorjem javnih podjetij svetoval, naj oglaševalske posle opravljajo preko Fimi-Medie. Na omenjenem srečanju je bil tudi nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader, saj je bil Barišić eden od njegovih najtesnejših sodelavcev v HDZ. Denar, ki so ga na ta način dobili od javnih podjetij, naj bi končal v "črnih skladih" vladajoče stranke. Leta 2004 je Barišić prevzel položaj direktorja carinske uprave, potem ko je HDZ na parlamentarnih volitvah 2003 prevzela oblast in je Sanader oblikoval svojo prvo vlado.

Hrvaška vlada je Barišića v sredo popoldne na zaprti seji odstavila s položaja državnega sekretarja in direktorja carinske uprave pri finančnem ministrstvu. S položaja blagajnika v HDZ so ga odstavili že spomladi letos, ko je Uskok sporočil, da je proti njemu začel preiskavo v primeru Fimi-Media. Bremenijo ga vodilne osebe iz treh državnih podjetij, ki so pričale o izsiljevanju, ki so ga v javnih podjetjih izvajali HDZ in Fimi-Media.

Zagrebški časnik med drugim navaja, da je nekdanji predsednik uprave podjetja Hrvatske šume Darko Beuk preiskovalcem Uskoka priznal, da je škodljive pogodbe s Fimi-Medio podpisoval na Barišićevo zahtevo. Hrvaški mediji so poročali, da je Beuk bremenil tudi Sanaderja. Beuka so v sredo izpustili iz pripora, v katerem je bil od začetka septembra tudi zaradi suma kaznivega dejanja zlorabe položaja in pooblastil v primeru Fimi-Media.

Barišić je tako najvišji hrvaški državni uradnik, ki je bil na položaju, ko so ga priprli zaradi suma korupcije. Pričakovati je, da bo preiskovalni sodnik že v četrtek zahteval enomesečni pripor za Barišića, ki ni nikoli skrival, da rad živi na veliki nogi.

SORODNI ČLANKI

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

streetfighter
30. 09. 2010 18.51
Moj tata i tvoj tata su dva tata!
slovenec.sem
30. 09. 2010 18.49
vidim, da ima KK klan velik vpliv na tale portal. Nikjer niste nič pofočali kaj delajo policisti na cestah......
binmister
30. 09. 2010 18.48
kako na veliko naši pišejo o človeku iz hrvaške in njegovem denarju.nikoli pa ne pišejo koliko takih ( Barišičev ) je pri nas .zakaj se pri nas ne obelodanijo lopovi kateri so si protipravno nagmadili denar ???
Pericapereracirep
30. 09. 2010 18.38
šparal je žepnino, že od malega ni zapravljiv.
mog21
30. 09. 2010 18.35
haha....korupcija ne pozna meja....stekas?.....direktor carinske uprave.....mejni prehod.....ah nec pol.....