Tujina

Pri življenju ga ohranjajo aparati

London, 23. 11. 2006 11.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Zdravstveno stanje nekdanjega ruskega vohuna in kritika ruskih oblasti Litvinenka se je poslabšalo.

Življenje Aleksandra Litvinenka visi na nitki
Življenje Aleksandra Litvinenka visi na nitki FOTO: Reuters

V noči na četrtek se je zdravstveno stanje nekdanjega ruskega vohuna in ostrega kritika ruskih oblasti Aleksandra Litvinenka po zastrupitvi 1. novembra dodatno poslabšalo, so sporočili iz bolnišnice. Tiskovni predstavnik londonske univerzitetne bolnišnice, kjer na oddelku intenzivne nege leži 43-letni Litvinenko, je sporočil, da je njegovo zdravstveno stanje "zelo resno".

Britanska televizija BBC je danes poročala, da so na rentgenu v njegovem črevesju našli tri "nenavadne predmete", česar pa v bolnišnici niso potrdili. Prijatelj Litvinenka, Alex Goldfarb, pa je dejal, da mu je v noči na četrtek odpovedalo srce in da ga pri življenju ohranjajo z aparati. »Pritisk mu je naglo padel in zastalo mu je srce. Njegova žena je takoj pohitela v bolnišnico,« je povedal Goldfarb. Bolnišnica teh navedb ni hotela komentirati. Litvinenku so sicer po zastrupitvi odpadli lasje, njegov imunski in živčni sistem pa sta poškodovana.

Litvinenko, ki od leta 2000 živi v Veliki Britaniji, kjer je zaprosil za politični azil, se je na dan zastrupitve po srečanju z neimenovanim Rusom in nekdanjim sodelavcem iz sovjetske obveščevalne službe KGB Andrejem Lugovojom v londonskem suši baru sestal še z Italijanom Mariom Scaramellom.

Scaramello je novinarjem v Rimu v torek povedal, da sta se z Litvinenkom srečala, da bi govorila o elektronskem sporočilu, ki ga je Scaramello prejel od neimenovanega vira. V sporočilu naj bi neznanec napisal imena vpletenih v umor ruske novinarke Ane Politkovske 7. oktobra, napisal pa naj bi tudi, da sta on in Litvinenko med ljudmi, za katere so naročene usmrtitve. Scaramello naj bi Litvinenka prosil, naj pri svojih ljudeh v Rusiji ugotovi, za kaj dejansko gre.

Kdo je naročil njegov umor?

Britanski zdravniki in policija medtem še vedno preiskujejo, kako je prišlo do zastrupitve Litvinenka. Preiskavo je v torek prevzela britanska protiteroristična policija, zdravnik John Henry iz londonske univerzitetne bolnišnice pa je sporočil, da bi se Litvinenko lahko zastrupil z radioaktivnim talijem.

Po besedah Litvinenkovih prijateljev naj bi za zastrupitvijo stali pripadniki ruske obveščevalne službe FSB. V Kremlju so te navedbe zavrnili kot "popoln nesmisel", dodatno pa primera niso hoteli komentirati.

Litvinenko je delal tako za KGB kot njeno naslednico FSB. Leta 1998 je javno obsodil nadrejene, da so mu ukazali umor ruskega tajkuna Borisa Berezovskega, ki sedaj živi v izgnanstvu v Veliki Britaniji. Leto pozneje pa je zaradi zlorabe položaja v zaporu preživel devet mesecev. Potem ko so ga teh obtožb oprostili, se je odločil za odhod v London.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.