Tujina

Prihod mirovnih sil?

Aleksandrija, 05. 09. 2006 13.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Generalni sekretar ZN Anan poudarja, da bi umik sil Afriške unije lahko pripeljal do poslabšanja razmer v Darfurju.

Afriška unija (AU) bo do 30. septembra umaknila svoje sile iz sudanske pokrajine Darfur, če bo Kartum še naprej nasprotoval namestitvi mirovnih sil Združenih narodov na tem območju. To odločitev je AU sprejela na ponedeljkovem srečanju v etiopski Adis Abebi, je povedal tiskovni predstavnik AU v Kartumu Nouredinne Mezni. "Mandat sil AU smo pripravljeni ponovno obravnavati, če se bodo Sudan in ZN dogovorili za prenos na mirovne sile ZN," je dejal Mezni.

"Vlada bo morala prevzeti odgovornost za svoja dejanja, in če ne bo uspešna, bo morala svetu odgovarjati na številna vprašanja," je še dejal Anan.
Sudan je dal silam AU v ponedeljek teden dni časa, da sprejmejo dogovor, ki bi blokiral namestitev 20.000-članskih sil ZN v Darfurju, ali pa bodo morale območje zapustiti. Slednje bi najverjetneje še poslabšalo razmere v Darfurju, kjer se prebivalci že tako soočajo z eno najhujših humanitarnih kriz na svetu. Uradni mandat sil AU sicer poteče 30. septembra, ZN pa je AU že zaprosila, naj prevzamejo to mirovno misijo.

Na ponedeljkovem izrednem zasedanju Sveta AU za mir in varnost so se afriški diplomati nato dogovorili, da bi afriške sile v Darfurju lahko ostale še nekaj mesecev, če bo Kartum odobril prenos mandata na sile ZN, je pojasnil Mezni. Tudi Evropska komisija je Sudan odločno pozvala, naj dovoli prihod mirovnih sil ZN v Darfur, saj je po njenem mnenju ta operacija edina pot do miru in stabilnosti na tem območju.

Generalni sekretar Združenih narodov Kofi Anan je posvaril sudansko vlado, da bo umik mirovnih enot poslabšal humanitarne razmere v Darfurju. "Včeraj je sudanska vlada sprejela pomembno odločitev, ki je ne ocenjujem v celoti kot pozitivno," je po srečanju z egiptovskim predsednikom Hosnijem Mubarakom v Aleksandriji dejal Anan. Odhod sil Afriške unije iz Darfurja bi lahko pripeljal do "varnostnega vakuuma", zaradi katerega bi lahko bili ZN in druge človekoljubne organizacije prisiljeni končati svoje operacije. "Vlada bo morala prevzeti odgovornost za svoja dejanja, in če ne bo uspešna, bo morala svetu odgovarjati na številna vprašanja," je še dejal Anan.
Odhod sil Afriške unije iz Darfurja bi lahko pripeljal do "varnostnega vakuuma"
Odhod sil Afriške unije iz Darfurja bi lahko pripeljal do "varnostnega vakuuma" FOTO: Reuters

Sudan je nazadnje dal enotam Afriške unije teden dni časa, da sprejmejo dogovor, s katerim bi zaustavili predlagano namestitev mirovnih enot Združenih narodov, ali pa da zapustijo državo, kar bi sicer pomenilo, da se bo najhujša humanitarna katastrofa sveta še poslabšala.

Kofi Anan
Kofi Anan FOTO: Reuters

Kot je v ponedeljek sporočilo sudansko zunanje ministrstvo, če Afriška unija ni sposobna opravljati svojih nalog po 30. septembru, mora oditi pred tem datumom. Ultimat, ki ga je Kartum AU postavil v ponedeljek, je tako samo še poslabšal spor med Kartumom in ZN glede Darfurja. Mnogi opazovalci menijo, da Sudan nasprotuje namestitvi enot ZN na zahodu države, ker se boji, da bi lahko enote preganjale vladne predstavnike in njene privržence, ki so osumljeni vojnih zločinov v Darfurju.

Sudan je prejšnji teden zavrnil resolucijo Varnostnega sveta ZN o namestitvi mirovnih sil Združenih narodov, ki naj bi prevzele naloge tam nameščene mirovne misije Afriške unije (AU). Kartum je sicer predlagal, da bi namestil svoje enote, ki bi nadomestile misijo AU, vendar je naletel na negativen odziv ZDA in na ostro nasprotovanje darfurskih odporniških gibanj.
Tudi Evropska komisija je odločno pozvala Sudan, naj dovoli prihod mirovnih sil ZN v Darfur, saj naj bi bila po njenem mnenju ta operacija edina pot do miru in stabilnosti na tem območju.

Države članice AU so leta 2004 na to ozemlje poslale svoje okoli 7000 svojih vojakov, ki naj bi jih zaradi pomanjkanja sredstev in težav pri omejevanju nasilja nadomestile sile ZN.

SORODNI ČLANKI

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.